|
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 |
Η ψήφιση τον περασμένο Νοέμβριο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, παρά τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμου του παραγωγικού κόσμου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, άρχισε να αποδεικνύεται πλέον και στην πράξη καταστροφική για τον κλάδο των οινοπαραγωγών. Έναν κλάδο εξωστρεφή και έως τώρα υγιή και αναπτυσσόμενο, που περιλαμβάνει πάνω από 150.000 αμπελουργούς και 700 ιδιώτες οινοποιούς και συνεταιρισμούς σε όλη την χώρα, που προσφέρουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς σχεδόν 20.000 θέσεις μόνιμης εργασίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία. Έναν κλάδο όμως που με μεγάλη προχειρότητα και ευκολία η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα οδηγεί σε αδιέξοδο, επιβάλλοντάς του ένα φόρο παραγωγής, που μόνο αποτέλεσμα έχει την παρακώλυση της οικονομικής του δραστηριότητας και την εξαφάνιση της ρευστότητάς του.
Χρειάστηκαν δυο εγκύκλιοι του υπουργείου Οικονομικών για να προσδιορίσουν τις διαδικασίες για την εφαρμογή του ΕΦΚ και για να αποδείξουν στην πράξη τα ψέματα, που με ευκολία εκστομίζουν οι υπουργοί του κ. Τσίπρα. Σήμερα, μετά από την εφαρμογή του νέου φόρου, εκατοντάδες οινοποιεία οδηγήθηκαν στη διακοπή πωλήσεων και κάθε εμπορικής δραστηριότητας ενώ εξαγωγικές συμφωνίες ανεστάλησαν ή ματαιώθηκαν.Παράλληλα ζητείται η προκαταβολή του ΕΦΚ για το σύνολο της παραγωγής αλλά και των αποθεμάτων τους από το 2015, σε μια περίοδο απόλυτης έλλειψης ρευστότητας και μηδενικού τραπεζικού δανεισμού,την ίδια στιγμή που οι μικροί οινοπαραγωγοί δεν έχουν καν αυτή την δυνατότητα.
Ακόμα και η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την σύσταση φορολογικών αποθηκών αποδεικνύεται προβληματική και κοστοβόρα, αφού απαιτεί υψηλότατες εγγυητικές επιστολές, σημαντικό κόστος για την διαδικασία αδειοδότησης και διαχείρισης. Μέσα σε αυτό το κλίμα τραυματίζεται ανεπανόρθωτα και η εξαγωγική προοπτική του ελληνικού οίνου, καθώς μέχρι την σύσταση φορολογικών αποθηκών οι παραγωγοί βαρύνονται με τον ΕΦΚ για τις εξαγωγές που κάνουν, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα ο φόρος αυτός να τους επιστραφεί.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η απόλυτη αδιαφορία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ιδιωτική πρωτοβουλία, την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και των προϊόντων, την μικρομεσαία επιχείρηση. Ένα μήνα μετά την εφαρμογή του ΕΦΚ στο κρασί κατορθώνει να μετατρέψει έναν υγιή κλάδο σε προβληματικό και να οδηγήσει τοναμπελοινικό τομέα σε αγώνα επιβίωσης, παρά τις πλείστες τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις.
Και το χειρότερο είναι ότι η διαλυτική αυτή κατάσταση επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση με αντίκρυσμα, κατά τα φαινόμενα, πενιχρό. Από μελέτη της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων, μετά την επεξεργασία των επίσημων και οριστικών στοιχείων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εισκόμιση της σταφυλικής παραγωγής στα οινοποιία των ετών 2014-15 και τον αναλογικό υπολογισμό του ΕΦΚ, προκύπτει ξεκάθαρα ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει μόνο 14,49 εκατομμύρια ευρώ, με την προϋπόθεση ότι όλα τα οινοποιεία της χώρας θα καταβάλλουν τον φόρο!
Έπειτα από την πρόσφατη κινητοποίηση των οινοποιών αλλά και την προσφυγή τους στο ΣτΕ, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας προχώρησε στην κατάθεση Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,ζητώντας την άμεση κατάργηση του ΕΦΚ, ειδικά μάλιστα και λόγω του χαμηλού προσδοκώμενου οφέλους για το Δημόσιο.
Σε μια χρονική στιγμή που ο πρωτογενής τομέας βιώνει έναν φορολογικό διωγμό και οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις στραγγαλίζονται και αναγκάζονται ή σε κλείσιμο ή σε μετανάστευση, δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζονται φόροι μηδενικού οφέλους, που όμως οδηγούν στην καταστροφή υγιή τμήματα της οικονομίας, ενισχύουν την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή και επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Και όλα αυτά στον βωμό της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και της εξυπηρέτησης της κομματικής πελατείας μιας Κυβέρνησης που τελικά μόνο αριστερή δεν είναι.
|