|
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015 |
Για το αποσυρθέν νομοσχέδιο του Παραλλήλου Προγράμματος της Κυβέρνησης και για το Σύμφωνο Συμβίωσης μίλησε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 – 102FM και στους δημοσιογράφους Ασπασία Βούζη και Βασίλη Πεκλάρη. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά για το νομοσχέδιο με το Παράλληλο Πρόγραμμα, το οποίο τελικώς η Κυβέρνηση απέσυρε έπειτα από την απαίτηση των Θεσμών, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «φρουτιέρα», το οποίο περιλάμβανε 120 «φωτογραφικά» άρθρα.
Αγγίζει πράγματι τα όρια του ιλαροτραγικού από τη μια η προσπάθεια της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να πείσει ότι διαθέτει ηθικό πλεονέκτημα και ότι αποτελεί το νέο και από την άλλη η ίδια κυβέρνηση να καταθέτει ένα φωτογραφικό νομοσχέδιο που εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες σε κάθε άρθρο τουκαι παράλληλα παραβιάζει όλες τις αρχές ορθής νομοθέτησης!Ίσως δεν γνωρίζουν οιπολίτες που δεν είναι σχετικοί με την κοινοβουλευτική διαδικασία ότι ήδη από το 2012έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο νόμος 4048 περί ορθής νομοθέτησης, όπου αναφέρεται ρητώς ποιες πρέπει να είναι οι διαδικασίες που οφείλει να κάνει όποιος έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να ψηφίζονται και δημοσιεύονται ορθοί και κοινωνικά αναλογικοί νόμοι.
Μια από τις φάσεις που υποχρεωτικά περιλαμβάνει η διαδικασία αυτή είναι η δημόσια διαβούλευση, η οποία δεν είναι ένας απλός τύπος αλλά ουσιαστική διαδικασία που επιτρέπει στους πολίτες να λάβουν έγκαιρα γνώση των προθέσεων της Κυβέρνησης και να τοποθετηθούν. Αυτό το νομοσχέδιο με τα 120 άρθρα-φωτογραφίες δεν πέρασε ποτέ από την δημόσια διαβούλευση, ενώ παράλληλα παρουσίασε και άλλες κρίσιμες ελλείψεις όπως την κοστολόγηση των προτεινόμενων μέτρων αλλά και την έγκριση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής.
Για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, ο Κώστας Τζαβάρας παρατήρησε ότιη προπαγάνδα της Κυβέρνησης ότι με τις ρυθμίσεις του επέρχονται ριζικές αλλαγές είναι εντελώς εσφαλμένη.Σημείωσε ότι ήδη η Νέα Δημοκρατία με τον νόμο 3719/2008καθιέρωσε το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ετερόφυλων ζευγαριών και ότι ήταν λάθος της που δεν ετόλμησε να συμπεριλάβει και διάταξη για τα ομόφυλα ζευγάρια. Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό, μιας και αποτελεί εκδήλωση ενός πολιτισμού ο οποίος χτίστηκε και ισχύει κάτω από την επιρροή του ιδεολογικού προτάγματος του διαφωτισμού, ότι όπως ακριβώς έχουν δικαίωμα 2 άνθρωποι του ίδιου φύλου να επιλέγουν να ζουν μαζί με σχέσεις αφοσίωσης και αγάπης,όμοια αυτοί οι δύο άνθρωποι του ιδίου φύλου δεν μπορούν να κάνουν πρώτονοικογένεια και δεύτερον γάμο.
Και ψεύδεταιη Κυβέρνηση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πράγματι αξίζουν την συμπαράσταση της πολιτείας,αφήνοντάς τους την εντύπωση ότι το σύμφωνο συμβίωσης έχει όλες τις συνέπειες του γάμου και τους επιτρέπει να κάνουν οικογένεια. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Κώστας Τζαβάρας,υποστηρίζειχωρίς δισταγμό όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται για να γίνει η χώρα μας ένα ολοκληρωμένο κράτος δικαίου, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να είναι απολύτως σεβαστά. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούμε και ειδικά οι ενδιαφερόμενοι ότι το άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προβλέπει ότι μόνο ο άνδρας και η γυναίκα όταν θα έρθουν σε νόμιμη ηλικία γάμου έχουν το δικαίωμα να συνάψουν γάμο και να ιδρύσουν οικογένεια. Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα.
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από εκκλησιαστικούς κύκλους ο Κώστας Τζαβάρας δήλωσε ότι ως χριστιανός ορθόδοξος σέβεται την Εκκλησία και δηλώνει ευθαρσώς το θρήσκευμα του, θεωρώνταςτη συμβολή της χριστιανικής θρησκείας στην ιστορία του πολιτισμού ως καταλυτικής σημασίας στο να επικρατήσουν αρχές και αξίες που και σήμερα αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της κοινωνικής μας ζωής, χωρίς τα οποία ενδεχομένως να μην ήταν τόσο ειρηνική και πολιτισμένη.Πλην όμως η Εκκλησία έχει διακριτό έργο να κάνει, σε σχέση μετηνΠολιτεία.
Η Πολιτεία και η Βουλή θα κάνει την δουλειά της με βάση τις αρχές, τις αξίες, τους νόμους και τους κανόνες που αποτελούν το περιεχόμενο της δημοκρατικής ζωής, σεβόμενη τις υποχρεώσεις της χώρας και τα δικαιώματα του ανθρώπου.Ωστόσο, οι απόψεις που ενίοτε εκφράζονται από πολύ φωτισμένους ανθρώπους της Εκκλησίας, δεν πρέπει να μηδενίζονται γιατί η συμβολή των περισσοτέρων από αυτούς είναι θεμελιώδης στην διαμόρφωση της κοινωνικής ζωής.Σε κάθε περίπτωση όμως, κατέληξε ο Κώστας Τζαβάρας,δεν μπορεί να εκμηδενίζεται ο ρόλος της Πολιτείας, οι δεσμεύσεις που έχει το κράτος ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόνο και μόνο επειδή κάποιοι τυχαίνει να έχουν μια διαφορετική άποψη.
|