|
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 |
Σε έντονη αντιπαράθεση με την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Χριστοδουλοπούλου ήρθε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, όταν ζήτησε εμπεριστατωμένα την κλήση του υπουργού Δικαιοσύνης και Διαφάνειας κ. Παρασκευόπουλου και την ταυτόχρονη κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με τον τέως αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πανούση, προκειμένου να διαλευκανθούν οι καταγγελίες του κ. Πανούση και ο ρόλος του κ. Π. Λάμπρου, ως συνεργάτη του κ. Παρασκευόπουλου.
Παρά τις αντιδράσεις της Προέδρου, ο Κώστας Τζαβάρας σημείωσε εμφατικά ότι από τη διάταξη του άρθρου 43Α, παρ.2Α του Κανονισμού της Βουλής, ορίζεται ότι αρμοδιότητα αυτής της Επιτροπής, μεταξύ των άλλων, είναι η έρευνα και η αξιολόγηση κάθε στοιχείου που είναι χρήσιμο για τη μελέτη και την επεξεργασία προτάσεων, που συμβάλουν στη διαφάνεια της πολιτικής και γενικότερα της δημόσια ζωής.
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις δημιουργούν μια θεσμική αναστάτωση, η οποία θέτει επιτακτικά το ζήτημα της διαλεύκανσης του τι ακριβώς έχει συζητηθεί μεταξύ του κ. Λάμπρου, ως μετακλητού υπαλλήλου του Υπουργού Δικαιοσύνης, και καταδίκων και ποιους εξ αυτών. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει ένα σώμα μαγνητοφωνημένου υλικού, που αναγνωρίζεται ότι στον κ. Λάμπρου και σε κάποιο κατάδικο. Επίσης, μετά από πολλές παλινωδίες, ο κ. Παρασκευόπουλος αναγνώρισε, αφού αρχικά είχε αρνηθεί ότι υπηρετεί ή υπηρετούσε ο κ. Λάμπρου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι ήταν μετακλητός έμμισθος υπάλληλος του γραφείου του μέχρι τον Αύγουστο του 2015.
Η σχέση αυτή δημιουργεί μείζον ζήτημα, όσον αφορά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την απόλυση με όρους καταδίκων, εφόσον συνάγεται ότι το περιεχόμενο του νόμου αυτού αποτελεί αντικείμενο προηγούμενης συνεννόησης του γραφείου του Υπουργού, μέσω του μετακλητού υπαλλήλου του κ. Λάμπρου, με καταδίκους, ή κατ’ άλλους και με φυλακισμένο τρομοκράτη. Πέραν του κρίσιμου αυτού ζητήματος ο Κώστας Τζαβάρας παρατήρησε ότι τίθεται όμοια το πολύ σοβαρό ζήτημα του πόσο πολύ αδιαφάνεια παράγεται από τη λειτουργία των εμμίσθων ή αμίσθων υπαλλήλων των γραφείων των υπουργών, γιατί όπως πληροφορούμαστε ο κ. Λάμπρου, συμμετέχει σε μια επιτροπή που επεξεργάζεται κανονισμούς ή νομοθετικά κείμενα, προκειμένου να διαμορφώσουν πολιτικές που έχουν σχέση με την ίδρυση μονάδων υγείας τις φυλακές.
Οφείλει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αναφέρει ο Κώστας Τζαβάρας, να ασχοληθεί με την εξουσία των αμίσθων συμβούλων, όπως αυτών που απασχολούσε ο κ. Βαρουφάκης στο γραφείο και οι οποίοι μάλιστα διαμόρφωναν πολιτικές, θεωρώντας ότι το αμισθί τους απαλλάσσει από οποιαδήποτε ευθύνη. Οι πρακτικές αυτές αποτελούν ανωμαλία στο πολίτευμα, θέτοντας ως πραγματικό ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας το μέχρι πού μπορεί το πολίτευμα και τα γραφεία των Υπουργών και της Κυβέρνησης να στηρίζουν επεξεργασία συγκεκριμένων πολιτικών σε υπηρεσίες αμισθί παρεχόντων την εργασία τους.
Ο Κώστας Τζαβάρας ζήτησε επιτακτικά και ως άμεσης αναγκαιότητας την παρουσία στην Επιτροπή του κ. Παρασκευόπουλου, μαζί με τον κ Πανούση, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις και να διευκρινιστούν τόσο οι παλινωδίες του για την σχέση εργασίας του κ. Λάμπρου, αλλά ταυτόχρονα και οι εντυπώσεις που ο ίδιος αφήνει να εννοηθούν μέσα από τις δημόσιες εμφανίσεις του,ότι κάτι υποκρύπτεται πίσω από αυτή την υπόθεση. Άλλωστε η κατ' αντιπαράσταση εξέτασή τους θα δώσει στα μέλη της Επιτροπής, στο πολιτικό επίπεδο, την πραγματική εικόνα της αντιπαράθεσης που έχει ανακύψει. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα πρέπει η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να ακούσει και τους δύο, προκειμένου να ερευνήσει και να επεξεργαστεί πολιτικές που βελτιώνουν τη διαφάνεια της δημόσιας και της πολιτικής ζωής.
|