|
Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 |
Με αφορμή την συνέντευξη τύπου της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηλείας, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας προχώρησε στην κατάθεση Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, σχετικά με τον κατάλογο έργων προς ένταξη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EuropeanFundforStrategicInvestments-EFSI) ή αλλιώς επενδυτικό πακέτο Juncker.
Η Ηλεία, παρά την πληθώρα των τουριστικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων της, παρά τον μεγάλο παραγωγικό δυναμισμό της στον πρωτογενή τομέα, παραμένει ο «φτωχός συγγενής» σε υποδομές απολύτως απαραίτητες για το μέλλον που της αξίζει. Ένα μέλλον αναπτυξιακό που δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συνυφασμένο με επενδύσεις στις μεταφορές, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Δυστυχώς, η Ηλεία συνεχίζει να διατηρεί τα πρωτεία στην Πελοπόννησο στην απουσία σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, επαρκούς επαρχιακού οδικού δικτύου, σιδηροδρομικού δικτύου, αεροδρομίου, στην απουσία ουσιαστικών επενδύσεων στην διαχείριση του νερού και την βελτίωση των μεθόδων καλλιέργειας, που θα ενισχύσουν τον πρωτογενή τομέα, στην απουσία ευρυζωνικών δικτύων που θα ενίσχυαν την ψηφιακή οικονομία και την προσβασιμότητα.
Μια αναπτυξιακή εγκατάλειψη που επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο, χάρη στις διαρκείς παλινωδίες και τους ερασιτεχνισμούς της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, που κατόρθωσε με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές του να εξανεμίσει κάθε δυνατότητα σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας και να μας οδηγήσει με την υπογραφή του στο 3ο και πλέον επαχθέστερο μνημόνιο.
Το επενδυτικό πακέτο Junckerείναι το μόνο αντίδοτο που μπορεί να αντιστρέψει την αναπτυξιακή ασφυξία που έχει προκαλέσει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, προσφέροντας χρηματοδότηση για την κατασκευή έργων, ιδιωτικών και δημόσιων. Παρά όμως την σπουδαιότητά του, μέχρι σήμερα – σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποστολή ενδεικτικού καταλόγου έργων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην αξιοποίησή του, όταν ήδη τα πρώτα επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δημιουργία υποδομών και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη από τον Απρίλιο.
Αντίθετα, βρίσκεται ακόμα στην διαδικασία κατάρτισης νέας λίστας, σύμφωνα με σχετική απάντηση που είχε δώσει στη Βουλή ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, η υποβολή της οποίας θα γινόταν στα μέσα του έτους και θα περιλάμβανε επενδυτικές προτάσεις σύμφωνες με τη «νέα στρατηγική και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης». Παράλληλα, η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί επαρκώς το ΕΣΠΑ δημιουργεί εκκρεμότητες στην ολοκλήρωση της χρηματοδότησης τρεχόντων έργων, με αποτέλεσμα να συζητείται ήδη η ένταξή και αυτών στο πακέτο Juncker, μειώνοντας έτσι τα διαθέσιμα ποσά για νέες επενδύσεις.
Με δεδομένο το γεγονός ότι ο αρχικός ενδεικτικός κατάλογος έργων προς ένταξη στο πακέτο Juncker δεν περιλάμβανε αναπτυξιακές επενδύσεις για την Ηλεία, παρά μόνο μια ασαφή αναφορά για τον λιμένα κρουαζιέρας του Κατάκολου, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει προχωρήσει ακόμαστην δημοσίευση του επικαιροποιημένου δικού της καταλόγου έργων, ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να τον ενημερώσουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατάρτιση του καταλόγου των επενδυτικών σχεδίων.Επιπλέον ζητά να πληροφορηθεί ποιος είναι ο σχεδιασμός για επενδυτικά έργα στην Ηλεία και ειδικότερα ποια έργα που αφορούν άμεσα στην Ηλεία περιλαμβάνονται ήδη στο νέο κατάλογο, καθώς και ποιοι φορείς έχουν εμπλακεί στην κατάρτισή του με προτάσεις.
Τα πλεονεκτήματα της Ηλείας είναι και παραμένουν αδιαμφισβήτητα, χρειάζονται όμως την απαραίτητη ενίσχυση και υποστήριξη για να μπορέσουν να αναπτυχθούν σταθερά και βιώσιμα.Ηλεία δεν είναι μόνο το δίπολο του Κατάκολου και της Αρχαίας Ολυμπίας, είναι ο συνδυασμός του μοναδικού παραλιακού μετώπου και των ορεινών προορισμών, το κεντημένο με μοναδικούς πολιτιστικούς θησαυρούς τοπίο, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η δυναμική πρωτογενής παραγωγή και ο αντίστοιχα δυναμικός εξαγωγικός τομέας της. Η σωστή και βιώσιμη αξιοποίηση τους προϋποθέτει την ύπαρξη αλληλοσυνδεόμενων οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων πρόσβασης, επενδύσεις στη φιλοξενία, νέες τεχνολογίες, πολλαπλασιαστικές υποδομές.
Η Ηλεία έχει απόλυτη ανάγκη την στήριξη του αναπτυξιακού μέλλοντός της, ενός μέλλοντος απολύτως εξαρτημένου από τα πλεονεκτήματά της.Είναι υποχρέωση του Κράτους να υποστηρίξει την ανάπτυξη της Ηλείας, ενισχύοντας και διασυνδέοντας τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματά της και δίνοντας την ώθηση που χρειάζεται σε αναπτυξιακές συμπράξεις.Η Ηλεία πλέον δεν επαιτεί την προσοχή και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, απαιτεί το μέλλον που δικαιωματικά της ανήκει, ένα μέλλον που συστηματικά της αφαιρείται τον τελευταίο καιρό.
|