Κώστας Τζαβάρας: Αποκλειστική ευθύνη της νέας Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού η επαναφορά της Οικονομίας στην κανονικότητα, παρά τις ανυπολόγιστες ζημιές που έχουν προκληθεί από τις ανεύθυνες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015

Η χώρα διανύει την 20η ημέρα με τις τράπεζες κλειστές, αποτέλεσμα της ακατανόητης, αψυχολόγητης και καταστροφικής επιλογής της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να μας οδηγήσει στις 26 Ιουνίου στο δημοψήφισμα. 20 ημέρες με τον λαό να στέκεται σε ουρές για τα 60 ευρώ, τα οποία κατέληξαν 50 ευρώ, 20 ημέρες με την οικονομία της χώρας να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και να επιβαρύνεται με δραματικό κόστος για κάθε ημέρα που περνά χωρίς τη δυνατότητα πλήρων τραπεζικών συναλλαγών.

Η αδιανόητη αυτή επιλογή του κ. Τσίπρα και του συνοδοιπόρου του και τέως ΥΠ.ΟΙΚ. κ. Βαρουφάκη εισήγαγε την χώρα σε μια σπείρα οικονομικού θανάτου, έναν οικονομικό και κοινωνικό κατήφορο, που δεν αφορά μόνο την εικόνα των χιλιάδων συμπολιτών μας στις ουρές των ΑΤΜ. Γιατί το κλείσιμο των τραπεζών επηρεάζει το σύνολο του οικονομικού κύκλου της χώρας, διαταράσσοντας και διακόπτοντας όλες τις εμπορικές συναλλαγές, που αποτελούν την γραμμή ζωής για την οικονομία της Ελλάδας.

Και ενώ η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επίχαιρε για την αύξηση των δημοσίων εσόδων εν μέσω του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων, δεν σχολίαζε και βέβαια δεν λάμβανε τα απαραίτητα μέτρα για την υποστήριξη των βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων του τόπου, που στραγγαλίζονταν λόγω της αδυναμίας τους να προμηθευτούν πρώτες ύλες και να συναλλαχθούν με τους προμηθευτές και τους αγοραστές τους, εντός και εκτός Ελλάδας.

Η ζημιά στην εθνική οικονομία γίνεται άμεσα αντιληπτή, αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε έτος έχει κατά μέσο όρο 280 περίπου εργάσιμες ημέρες και κάθε εργάσιμη ημέρα αντιστοιχεί σε περίπου 0,7 μονάδες του ετησίου ΑΕΠ. Δεδομένου ότι με κλειστές τράπεζες η οικονομική δραστηριότητα περιορίζεται αρχικά στο 50 με 60% της κανονικής και εν συνεχεία το ποσοστό μειώνεται κι άλλο, σε ένα πενθήμερο θα έχουμε χάσει κοντά στο 1,4% του ΑΕΠ ή αλλιώς περίπου 2,5 δις ευρώ, σε δεκαπέντε δε εργάσιμες ημέρες ο λογαριασμός ήδη φθάνει το 4,2% του ΑΕΠ ή περίπου 7,5 δις ευρώ.

Το ίδιο το ΔΝΤ στην επικαιροποιημένη μελέτη του για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου, αναφέρει ρητά ότι το κλείσιμο των τραπεζών και ο περιορισμός κίνησης κεφαλαίων προκάλεσαν βαρύτατο πλήγμα στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα, επιβαρύνοντας δραματικά την βιωσιμότητα του χρέους. Το Ταμείο εκτιμά ότι η διακοπή των τραπεζικών εργασιών για δύο εβδομάδες επιβάρυνε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κατά 25 δις ευρώ, σε σχέση με την μελέτη του στις 25 Ιουνίου, ως αποτέλεσμα της ανάγκης στήριξης του τραπεζικού τομέα.

Σε όλη τη διάρκεια του κλεισίματος των τραπεζών, δεκάδες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν, έθεσαν το προσωπικό τους σε αναγκαστική αργία ή ακόμα χειρότερα προχώρησαν σε απολύσεις εργαζομένων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 4.500 containers με πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα βρίσκονται στα τελωνεία, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών εκτιμά ότι τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας έχουν «παγώσει» επιχειρηματικές συναλλαγές που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως διακίνηση επιταγών και συναλλαγματικών από πληρωμή δανείων κλπ.

Και σαν να μην φτάνουν αυτά, από τις πεντάμηνες παλινωδίες και την υπονόμευση των διαπραγματεύσεων από τον κ. Βαρουφάκη, αλλά καιλόγω του κλεισίματος του Χρηματιστηρίου, απομειώθηκε και η τραπεζική μετοχική περιουσία του Δημοσίου σχεδόν κατά 16 δις ευρώ, εκτός από τις συνολικές παρενέργειες στην χρηματιστηριακή αγορά. Πρώτιστα όμως, η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με τις «υπερήφανες» επιλογές της κατέστρεψε την αξιοπιστία της χώρας, την πίστη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα και την ψυχολογία της αγοράς, σε μια χρονική στιγμή που η χώρα είχε δημιουργήσει προϋποθέσεις θετικών ρυθμών ανάπτυξης, διέθετε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και οδηγούνταν σε μια τουριστική περίοδο που θα κατέρριπτε τα ρεκόρ επισκεψιμότητας

Η ψήφιση των πρώτων διαρθρωτικών μέτρων χθες από την ελληνική Βουλή αποτελεί πλέον το αρχικό βήμα για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας μας, το άνοιγμα των τραπεζών και την σταδιακή έξοδο από τον καταστροφικό λαβύρινθο, που μας εισήγαγε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δυστυχώς όμως, φάνηκε για ακόμα μια φορά τόσο η αδυναμία του κ. Τσίπρα να ελέγξει το συνονθύλευμα των συνιστωσών που απαρτίζουν το κόμμα του, όσο και η τουλάχιστον αστεία και ερασιτεχνική θεώρηση των πραγμάτων που διαθέτουν προβεβλημένα στελέχη του. Ακούσαμε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κλήσεις για ρήξη με την Ευρώπη, για επιστροφή στην δραχμή και καταδρομικές επιχειρήσεις στο Νομισματοκοπείο και την Τράπεζα της Ελλάδας, για άρνηση στήριξης των μέτρων αλλά παράλληλα για στήριξη της Κυβέρνησης.

Και όλα αυτά σε μια χρονική στιγμή που δεν χωρούν άλλα παιχνίδια με το μέλλον της χώρας. Οι εταίροι μας ήδη ανταποκρίθηκαν στην ψήφιση των μέτρων, με αύξηση της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι πλέον καιρός η Κυβέρνηση να πάψει να ομφαλοσκοπεί, να ομαλοποιήσει την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και να ανοίξει τις τράπεζες, για να μειωθεί – όσο είναι δυνατόν – η ζημιά και να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανακάμψουν, στηρίζοντας την εθνική οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία, με συνείδησηεθνική, στήριξε την έγκριση της συμφωνίας, δεν χαρίζει όμως λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση. Είναι καιρός, ο κ. Τσίπρας να αντιμετωπίσει το κόμμα του και να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας, με γνώμονα την εντολή του ελληνικού λαού να παραμείνει η χώρα ισότιμος εταίρος της Ευρώπης και της ευρωζώνης.

 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet