|
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 |
Έπειτα από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη του έργου της προμήθειας και εγκατάστασης νέας μεμβράνης και νέων μεταλλικών στοιχείων στην ανωδομή του στεγάστρου προστασίας του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας, η οποία ξεπερνά ήδη τους 9 μήνες από την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού και τους 5 μήνες από την επιλογή αναδόχου, ο βουλευτής Ηλείας και τέως υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας προχώρησε στην κατάθεση ερώτησης προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να πληροφορηθεί τους λόγους της καθυστέρησης.
Ο σημαντικότατος ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, μνημείο αποδιδόμενο στον Ικτίνο, αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. από τους Φιγαλείς. Αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της ναϊκής αρχιτεκτονικής, συνδυάζοντας αρχαϊκά, κλασικά και τοπικά χαρακτηριστικά. Την σπουδαιότητα του ναού αναγνώρισε ο Παυσανίας, θεωρώντας τον δεύτερο σε σημασία στην Πελοπόννησο μετά από τον ναό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα, έργο του μεγάλου γλύπτη Σκόπα. Η λάθρα ανασκαφή του 19ου αιώνα στις Βάσσες και η επακόλουθη πώληση προς το Βρετανικό Μουσείο στέρησε την πατρίδα μας και την Ηλεία από την πλούσια διακοσμημένη ζωφόρο του ναού, η οποία αποδίδεται πιθανότατα στον γλύπτη Παιώνιο, δημιουργό της περίφημης Νίκης, που βρίσκεται στον Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας
Για την προστασία του ο σημαντικός αυτός ναός παραμένει ήδη από το 1987 καλυμμένος με ειδική μεμβράνη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιδράσεις των ψυχρών κλιματολογικών συνθηκών στον ασβεστόλιθο του ναού, για όσο καιρό διαρκούν οι επεμβατικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ναού. Έπειτα από 30 χρόνια χρήσης και με δεδομένη την υποβάθμιση που έχει υποστεί το υλικό της μεμβράνης της κάλυψης αλλά και τα μέσα ασφάλισής της, το πρώην υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Σεπτέμβριο του 2014 προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού και την αντικατάσταση της.
Ο διαγωνισμός κατέληξε στην ανάδειξη προσωρινού μειοδότη με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/313135/180359/19519/02.12.2014 Απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού, ενώ παράλληλα αντιμετωπίστηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ 337987/193036/21058/24.12.2014 Απόφαση και η προδικαστική προσφυγή που κατέθεσε ο ένας εκ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Έκτοτε, και μετά τον Ιανουάριο, οπότε και μεσολάβησαν οι εθνικές εκλογές, δεν προχώρησε η διαδικασία οριστικής κατακύρωσης του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα ήδη το έργο να βρίσκεται οριακά εντός των αρχικώς σχεδιασμένων χρονοδιαγραμμάτων του, που προέβλεπαν έναρξη στα τέλη της άνοιξης και ολοκλήρωση εντός του καλοκαιριού, με δεδομένες τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Η καθυστέρηση που έχει προκύψει, όπως πληροφορήθηκε ο Κώστας Τζαβάρας, μετά από επικοινωνία με το υπουργείο, αφορά στην αναζήτηση πληροφοριών στο εξωτερικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σχετικά με την φερεγγυότητα των συμπεριλαμβανομένων στοιχείων στους φακέλους των υποψηφίων. Εντούτοις, δεν έλαβε διαβεβαίωση αναφορικά με τους χρόνους έναρξης του έργου. Για τον λόγο αυτό προχώρησε στην κατάθεση Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ζητώντας από τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων να ενημερώσει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κατακύρωσης του διαγωνισμού, έναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών, καθώς και εάν αυτές θα κατορθώσουν να ολοκληρωθούν εντός του 2015. Επιπλέον, ζητά να μάθει ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για την συνέχιση των έργων στον Επικούρειο Απόλλωνα, με την ένταξη τους στο ΣΕΣ 2014-2020, παράλληλα δε ζητά να πληροφορηθεί για την τύχη του κυλικείου, ιδιοκτησίας του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, στον χώρο του ναού, το οποίο παραμένει κλειστό δυσχεραίνοντας τους επισκέπτες στον χώρο.
Για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, ο οποίος παρά την δύσκοληπρόσβαση δέχτηκε το 2014 27.000 επισκέπτες, η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση των κρίσιμων για την αποκατάσταση και ανάδειξη έργων πρέπει να είναι καθολικός σκοπός. Και πρέπει όμοια να αγωνιστούμε για την δημιουργία και βελτίωση των απαραίτητων οδικών υποδομών και υποδομών υποδοχής, που θα διευκολύνουν και επιτρέψουν την αύξηση των επισκεπτών στο μοναδικό αυτό μνημείο της χώρας, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα για την ανάπτυξη συνολικά της ορεινής Φιγαλείας.
|