|
Δευτέρα, 25 Μαϊου 2015 |
Συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ Κώστας Τζαβάρας στην δημοσιογράφο Έλλη Τριανταφύλλου για την εφημερίδα "Παρασκήνιο", αναφορικά με ζητήματα επικαιρότητας.
Φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων Αθήνας Βρυξελλών για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ανοίξει τη χρηματοδοτική ροή. Ο πρωθυπουργός μίλησε για αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και το 2016 και θα αποκλείει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι θα πρόκειται για μία συμφωνία πολύ καλύτερη από αυτή που επιχειρούσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ποια είναι η άποψή σας?
Το πιο χαρακτηριστικό απ’ όσα εντυπωσιακά έχει καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιήσει στο μικρό διάστημα των 120 ημερών που κυβερνά είναι ότι με πανηγυρικούς τόνους έχει υιοθετήσει την συμπεριφορά εκείνων που κορόιδευε, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Το χειρότερο όμως είναι ότι ενώ όφειλε να συνεχίσει μια διαπραγμάτευση και να την ολοκληρώσει επιτυχώς για το καλό του τόπου, κατάφερε να την «ξεχειλώσει» τόσο πολύ, ώστε σήμερα κυριολεκτικά να έχει χαθεί μέσα σε διαδικασίες, εναγώνιες αναζητήσεις πολιτικών διευθετήσεων, σε τεχνάσματα διαφυγής από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και διαδικασιών, που καθημερινά επινοεί και προβάλει μέσω των στελεχών του, των υπουργών του, των τεχνικών συμβούλων του και τελικώς του ιδίου του πρωθυπουργού. Οι πονηρίες όμως αυτές που μετέρχεται για να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία, από αυτή που επρόκειτο να επιτύχει η προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ωφελήσει ούτε τηνίδια και δυστυχώς ούτε τη χώρα. Καθημερινά κατακρημνίζεται η αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό και η εμπιστοσύνη των εταίρων μας μειώνεται. Το μέγα ερώτημα όμως που πρέπει να απασχολεί κάθε πολίτη αυτής της χώρας είναι πως ηΚυβέρνησηείναι δυνατό να προσδοκά καλύτερα αποτελέσματα από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους μέχρι πρότινος «τοκογλύφους» δανειστές μας και μάλιστα σε συνθήκες «κατάργησης» (όπως ισχυρίζονται διάφοροι γραφικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ) του μνημονίου. Εάν το μνημόνιο έχει πάψει να υπάρχει από τις 26 Ιανουαρίου, ποιος άραγε είναι τώρα ο σκοπός της διαπραγμάτευσης και γιατί πρέπει να εκλιπαρεί η υπερήφανη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τους δανειστές μια «επωφελή» και επιεική για το τόπο ανταπόκρισή τους, προκειμένου να πάρει τη «δόση» της; Ο παραλογισμός δεν έχει πια όρια και η δυστυχία μας το ίδιο, όταν διαπιστώνουμε το πόσο χοντρά μας κοροϊδεύουν οι «αξιοπρεπείς» και «περήφανοι»κυβερνήτες, που μας προέκυψαν από τις εκλογές.
Οι πολίτες, πάντως, παρά την κατάσταση ασφυξίας στην αγορά, δείχνουν να εξακολουθούν να πιστώνουν στην κυβέρνηση «μαχητικότητα» στη διεκδίκηση μιας καλύτερης συμφωνίας, σε αντίθεση με τη ΝΔ που της χρεώνουν έλλειψη «μαχητικότητας» σε βάρος της κοινωνίας.
Στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, παρά τα σοβαρά λάθη και τις ουσιαστικές παραλείψεις, με τις οποίες χρεώνεται, είχε καταφέρει καλύτερα αποτελέσματα στο δημοσιονομικό και οικονομικό επίπεδο. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να υλοποιήσει αναγκαίες ποιοτικές μεταρρυθμίσεις στο τομέα του Κράτους. Είχε καλύτερη αποτελεσματικότητα στην διαπραγμάτευση, που φρόντιζε να μην τη προβάλει τόσο πανηγυρικά και περίοπτα, ώστε να έχει αξία και σημασία η προσπάθειαγια το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ο καθημερινός θόρυβος που προκαλείται σκόπιμα κ ασταμάτητα από την Κυβέρνηση για τα θέματα της διαπραγμάτευσης, οι τυμπανοκρουσίες, οι μεγαλοστομίες, οι ηρωικές εξάρσεις και οι αντιμνημονιακές κορώνες είναι λογικό να προκαλούν στο λαό την εντύπωση ότι κάτι μεγάλο και σπουδαίο θα προκύψει, μετά από τον τετράμηνο «αγώνα» της Κυβέρνησης. Το πόσο αποτελεσματική είναι η μαχητικότητα της Κυβέρνησης θα κριθεί αποκλειστικά και μόνο από το συγκεκριμένο προϊόν της διαπραγμάτευσης, που οσονούπω αναμένεται να παραχθεί.
Τι πρέπει να κάνει η ΝΔ με τη συμφωνία? Διότι φαίνεται ότι ούτε σε αυτό το θέμα υπάρχει ενιαία γραμμή. Συνάδελφοί σας φέρονται να εισηγούνται την καταψήφιση της συμφωνίας. Ποια είναι η δική σας άποψη?
Εκ των πραγμάτων οι επί τέσσερις μήνες συνεχιζόμενες παλινωδίες, αντιφάσεις, αστοχίες, παραπλανητικές και πονηρές μεθοδεύσεις και μια σειρά τέτοια τερτίπια έχουν εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο για επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας. Ολίγο ενδιαφέρει σ’ αυτή την φάση αν η Κυβέρνηση οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους από απειρία, ανεπάρκεια ή και από πονηρία. Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε η Κυβέρνηση απέναντι στους εταίρους, ότι δηλαδή ζητάμε να υποχωρήσουν στα αιτήματά μας γιατί διαφορετικά η χώρα θα χρεοκοπήσει και η ζημιά που θα προκύψει δεν αφορά μόνο εμάς αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προδίδει εντιμότητα από την πλευρά της ούτε και προοιωνίζει και αμοιβαιότητα στην κατανομή των τυχόν «ωφελειών», που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη συμφωνία. Παρόλα αυτά όμως, η πραγματικότητα είναι σκληρή και για την Ν.Δ. Το δίλημμα χρεωκοπία ή συμφωνία, που εκ των πραγμάτων τίθεται αυτή την ώρα, δεν αφήνει περιθώρια σε μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη, όπως είναι η Ν.Δ., για μια τυφλή αντιπολίτευση. Πρέπει να στηρίξουμε τη συμφωνία, εφόσον αυτή μας κρατάει στην ευρωζώνη και δημιουργεί προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και δημιουργική σχέση με τους εταίρους μας, που θα έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Πώς κρίνεται τη συνολική εικόνα του κόμματός σας μετεκλογικά? Ανταποκρίνεται στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης?
Είναι αλήθεια ότι η δεινή ήττα της Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές έχει προκαλέσει βασικές αρρυθμίες, τόσο στην εσωτερική ζωή του κόμματος όσο και στις θεσμικές, ιδεολογικές, πολιτικές και πολιτειακές της λειτουργίες. Ακόμα δεν έχει βρει ένα σταθερό βηματισμό μιας αποτελεσματικής αντιπολίτευσης. Αρκετές φορές είναι και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών, που προκαλεί αμηχανία και δημιουργεί ασάφεια και αβεβαιότητα τέτοια, ώστε να μην μπορεί κάποιος να διαμορφώσει σαφή θέση για τα τεκταινόμενα. Οι περιστάσεις απαιτούν την συνεχή εγρήγορση και την άμεση αντιμετώπιση με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπομιας Κυβέρνησης, που απ’ ότι φαίνεται είναι ικανή και για τα πιο μεγάλα κακά, χωρίς η ίδια να έχει σαφή επίγνωση των κινδύνων που προκαλεί η έλλειψη μέτρου και λογικής στη δράση της.
Εσείς ταχθήκατε εξ αρχής υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου. Η ηγεσία της ΝΔ, ωστόσο, εξακολουθεί να το αρνείται και έχει μπει στη διαδικασία των προσυνεδριακών συνδιασκέψεων για τη διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης. Το βασικό επιχείρημα των περί την ηγεσία είναι ότι δεν υπάρχει αντίπαλο δέος στον κ. Σαμαρά…
Το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου από μόνο του επιβάλλει τη διαπίστωση ότι η ήττα οφείλεται στο γεγονός ότι η Ν.Δ. έχασε την επαφή της με την κοινωνία. Απομονώθηκε από τη παραδοσιακή λαϊκή της βάση, που όπως έλεγε ο ιδρυτής της περιλαμβάνεται μεταξύ της δημοκρατικής δεξιάς και των παρυφών της σοσιαλδημοκρατίας. Το γεγονός αυτό είναι αρκετό για να επιβάλλει τη σύγκλιση ενός έκτακτου συνεδρίου, μέσα από τις διαδικασίες του οποίου θα προσφερόταν η δυνατότητα να ξανασυναντήσει το κόμμα όσους του γύρισαν τη πλάτη, για λάθη και παραλείψεις που έγιναν κατά την συγκυβέρνηση. Σκοπός ενός τέτοιου συνεδρίου προφανώς και δεν θα ήταν η αναζήτηση ενός αντιπάλου δέους προς τον αρχηγό. Δυστυχώς όμως κάποιοι ανησύχησαν για την πιθανή έκβαση ενός τέτοιου συνεδρίου και είτε ο φόβος είτε οι ανασφάλειες στέρησαν από την παράταξη μιας τέτοιας ζωτικής σημασίας επαφή.
Είναι θέμα προσώπου ή πολιτικής το σημερινό πρόβλημα στη ΝΔ, κύριε Τζαβάρα? Πού θα πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της ήττας και κυρίως ποιες είναι οι εφεξής προοπτικές για την ανάκαμψη του κόμματός σας?
Οι αιτίες της ήττας όπως προανέφερα πρέπει να αναζητηθούν στους λόγους που οδήγησαν τους ψηφοφόρους του κόμματος με κεντρώα πολιτική κουλτούρα, να μετακινηθούν αφενός προς το ΠΟΤΑΜΙ, αφετέρου δε προς το ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλες τις αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος αυτή η μετατόπιση είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι σήμερα κυβερνά την χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, με όλες τις παρενέργειες που προκαλεί μια τέτοια διακυβέρνηση στο παρόν και το μέλλον του τόπου. Πρωτίστως λοιπόν το σημερινό πρόβλημα της Ν.Δ. είναι θέμα αποκατάστασης της κανονικότητας στην ιδεολογική φυσιογνωμία και την πολιτική δράση του κόμματος. Ο μονόπλευρος προσανατολισμός σε δεξιές και ενίοτε ακροδεξιές θέσεις, που άφησαν ακάλυπτο ιδεολογικά και πολιτικά τον ψηφοφόρο του μεσαίου χώρου είναι το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως και αποτελεσματικά. Τα πρόσωπα ευθύνονται στο βαθμό που διαπιστωθεί ότι με πράξεις ή παραλείψεις τους συνετέλεσαν στη διαμόρφωση αυτού του κομματικού πολιτικού τοπίου, που κατήντησε να γίνει αποκρουστικό για όσους ψηφοφόρους αποφάσισαν να μας εγκαταλείψουν στις πρόσφατες εκλογές.
Λένε πολλοί ότι το brandname της ΝΔ «δεν πουλάει πια» και ότι με δεδομένα τα οικονομικά βάρη ίσως η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό.
Το πρόβλημα για τα οικονομικά βάρη είναι υπαρκτό και δύσκολο. Κάποια στιγμή πρέπει να λεχθεί η πάσα αλήθεια, για το πώς προέκυψε και σε ποιου τους χειρισμούς οφείλεται. Ήρθε η ώρα να αντιληφθούμε στη Ν.Δ. ότι η καλύτερη και πλέον βιώσιμη προοπτική για το κόμμα δεν είναι αυτή που προκύπτει από το όνομα, αλλά εκείνη που προκύπτει από την Αλήθεια. Σήμερα περισσότερο από ποτέ αυτό που λείπει στην πολιτική είναι η αίσθηση του Κέντρου. Ενός δημοκρατικού κέντρου, που θα δίνει επαρκείς και πειστικές απαντήσεις στις ακρότητες του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού, που μας έχουν οδηγήσει στο σημερινό αδιανόητο κατάντημα στην ποιότητα της Δημοκρατίας, όσο και στο επίπεδο της δημόσιας ζωής. Ενός εθνικού κέντρου που θα αποτελεί πηγή έμπνευσης και δεξαμενή πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των εθνικών μαςζητημάτων στο εσωτερικό μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεχώς αλλάζει.
|