|
Τετάρτη, 20 Μαϊου 2015 |
Τα τελευταία χρόνια βασική επίπτωση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής στην χώρα μας είναι η κατακόρυφη αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν με πρωτοφανή ένταση την αγροτική παραγωγή, τις υποδομές και εν γένει το ανθρωπογενές περιβάλλον και στην χώρα μας. Η Ηλεία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης ακραίων καιρικών φαινομένωνγια την τελευταία δεκαπενταετία, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην χώρα σε συχνότητα και ένταση, με τους ανεμοστρόβιλους και τις χαλαζοπτώσεις να αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα στο νομό μας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δυστυχώς δεν έχουν ακόμα αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικής μελέτης για την διαμόρφωση των απαραίτητων εκείνων πολιτικών που θα μετριάσουν τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούν στην αγροτική παραγωγή και στις υποδομές.
Απότοκο αυτού του φαινομένου αποτελούν οι συχνότατες κατά το τελευταίο διάστημα έντονες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις στο νομό μας. Η Ηλεία είναι ένας εύφορος τόπος, όπου αναπτύσσεται ιδιαίτερα ο πρωτογενής τομέας, με καλλιέργειες (πατάτα, καρπούζι, φράουλα, οπωροκηπευτικά), οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, με υψηλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και με εξαγωγικό δυναμικό προσανατολισμό. Επομένως, υπάρχει η ανάγκη ειδικής προστασίας και θωράκισης του φυτικού κεφαλαίου, του αγροτικού εισοδήματος και των υποδομώναπό τα καταστροφικά αποτελέσματα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι τελευταίες και ιδιαίτερα καταστροφικές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την 12η και 19η Μαΐου τις υψηλής παραγωγικότητας περιοχές του ηλειακούκάμπου, στο Ρουπάκι, το Χάβαρι και τον Άγιο Ιωάννη και της Αρχαίας Ολυμπίας, προσθέτουν ένα ακόμα σημαντικό οικονομικό βάρος στο ήδη περιορισμένο εισόδημα των αγροτών της Ηλείας. Τα αποτελέσματα αυτών των χαλαζοπτώσεων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι καταστροφικά για την καλλιέργεια κυριότατα του καρπουζιού, η οποία επλήγη βαρύτατα και σχεδόν καθολικά, για την πρώιμη παραγωγή των οπωροκηπευτικών και την ανθοφορία της ελιάς.
Είναι δυστυχώς γεγονός ότι οι παραγωγοί καρπουζιού του νομού μας βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, δεδομένου ότι η πρώιμη παραγωγή τους προοριζόταν κυρίως για εξαγωγή, είχε δε ήδη προπληρωθεί με προκαταβολές στους παραγωγούς, αυξάνοντας έτσι το οικονομικό βάρος τους.Με δεδομένο ότι το αγροτικό εισόδημα είναι απολύτως εξαρτημένο από τις μεταβολές του καιρού, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας προχώρησε άμεσα στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ναυτιλίας και Τουρισμού και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας να πληροφορηθεί από την Κυβέρνηση εάν διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Αναγνωρίζοντας ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καθυστερούν σημαντικά και δεν καλύπτουν επαρκώς τα κόστη καλλιέργειας, την απώλεια εσόδων της παραγωγής, ούτε την αντικατάσταση του κατεστραμμένου φυτικού κεφαλαίου,ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου, τόσο για την αποζημίωση καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα στους νομούς της χώρας που βρίσκονται σε υψηλή επικινδυνότητα, όπως ο νομός Ηλείας, όσο και για την αναπτυξιακή χρηματοδότηση δράσεων που θα ενισχύσουν την προστασία των καλλιεργειών και την διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών. Η άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, πρέπει να αποτελέσει επείγουσα προτεραιότητα της Κυβέρνησης, ειδικά όταν αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές η αναπτυξιακή και οικονομική συμβολή της πρωτογενούς παραγωγής στο μέλλον της χώρας μας.
Η αποδυνάμωση του φυτικού κεφαλαίου και της αγροτικής παραγωγής στην Ηλεία, ως αποτέλεσμα φυσικών καταστροφών, δεν είναι επιλογή και οφείλει η Κυβέρνηση όχι μόνο να φορολογεί το εισόδημα και τις επιδοτήσεις των αγροτών, αλλά να προχωρήσει και σε όλα εκείνα τα μέτρα, με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και των αναπτυξιακών εργαλείων, που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα διασφαλίσουν την παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών, μέσα στο διαρκώς επιδεινούμενο μετεωρολογικάατμοσφαιρικό περιβάλλον.
|