|
Τρίτη, 05 Μαϊου 2015 |
Έφτασε πια στην υλοποίηση μια ιδέα που είχαμε ξεκινήσει κατά την διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην προσπάθεια να προβάλλομε διεθνώς το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας μας που αφορά την θεατρική δημιουργία, η οποία είναι ως γνωστόν Ελληνική πρωτοτυπία, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του πολιτισμού θέατρο επινοήθηκε κάτω από την Ακρόπολη στο θέατρο του Διονύσου.
Αυτό το ιστορικό και πολιτιστικό πλεονέκτημα η Ελλάδα ποτέ δεν αξιοποίησε και δεν επεδίωξε με οργανωμένο τρόπο να κεφαλαιοποιήσει σε όλα τα επίπεδα μιας σύγχρονης τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης το αποτέλεσμα, που είχε σε όλο τον κόσμο η διάχυση της τέχνης του θεάτρου. Αυτή ακριβώς την σκέψη βρήκαμε την ευκαιρία το 2013 με την συνεργασία του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου Αιώνα» και το Διεθνές Προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων, το οποίο από τις 6 Μαΐου ξεκινά στην Αρχαία Ολυμπία, που δικαιούται να φιλοξενεί μια τέτοιας διεθνούς ακτινοβολίας εκδήλωση.
Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν νέοι απ’ όλο τον κόσμο που θα μυηθούν στα μυστικά της τέχνης του Αρχαίου Δράματος, θα δώσουν παραστάσεις στο θέατρο Δρούβα και θα χαρούν βιώματα και αισθητικές εμπειρίες που θα αποδεσμεύσουν νοήματα αιώνιας και πανανθρώπινης αναγνώρισης και ακτινοβολίας. Θα γίνουν οι σύγχρονοι πρεσβευτές της Ελλάδας στον κόσμο και για χρόνια θα μιλούν για την εμπειρία που έζησαν στον κάλλιστο της Ελλάδας τόπο, την Ιερά Άλτη.
Αισθάνομαι ικανοποίηση που συνέβαλα με τις δυνατότητες που μου πρόσφερε το αξίωμα του υπουργού Πολιτισμού στην υλοποίηση ενός τόσο ξεχωριστού προγράμματος πολιτισμικής προβολής του τόπου μας και θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», που στην περίπτωση αυτή επιβεβαίωσε το υψηλό κύρος και την παγκόσμια αναγνώριση που έχει κερδίσει με την προσφορά του στον πολιτισμό ως θεματοφύλακας της κληρονομιάς που άφησε ο μεγάλος δημιουργός Μιχάλης Κακογιάννης.
Συνεργαστήκαμε υποδειγματικά με τους εκπροσώπους και τα στελέχη του ιδρύματος και να τώρα που μας δίνεται η δυνατότητα στην Αρχαία Ολυμπία να φιλοξενήσουμε νέους ανθρώπους, πολίτες απ’ όλο τον κόσμο που θα συνεργαστούν με ελληνόπουλα για να αποδείξουν ότι «σε τούτη την παρθενική μήτρα της Ολυμπίαςπου δεν άλλαξε, δε μολεύτηκε δε θα πεθάνει ποτέ,εδώ θα ξαναγεννηθεί το Φως» και αυτό το επιβεβαιώνει ετούτη η πρωτοβουλία. Ευχαριστώ επίσης θερμά τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιο Κοτζιά και το Δημοτικό Συμβούλιο που αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή, κυρίως όμως τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο, ο οποίος παρέλαβε την ιδέα αυτή και υιοθετώντας το επιχειρησιακό της πρόταγμα, κατόρθωσε να την εντάξει στους πολιτισμικούς στόχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η οποία πλέον θα χρηματοδοτεί κάθε χρόνο την λειτουργία αυτού του φεστιβάλ, μέχρις ότου να αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία. Η επόμενη φάση θα είναι να αποκτήσει μόνιμη εγκατάσταση στην Αρχαία Ολυμπία, στον χώρο του ξενοδοχείου «Ξένιος Ζευς», δημιουργίας του Α. Κωνσταντινίδη που συνάδει απόλυτα με το ύφος, την ποιότητα και τους στόχους που υπηρετεί η προσπάθεια αυτή.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τόσο σημαντικό στην Ηλεία με αναφορά στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Αυτό που επιζητούμε κυρίως είναι η μύηση των πολιτών και την συμμετοχή τους στο αξιακό περιβάλλον του αρχαίου ελληνικού θεατρικού δράματος, την σύνδεση των νέων παιδιών με το πλούσιο απόθεμα της ελληνικής γραμματείας, όχι ως μαθητική υποχρέωση αλλά ως δημιουργία εμπειριών. Χαίρομαι που η προσπάθεια μας ευοδώνεται, χαίρομαι που ο ιερός τόπος της Ολυμπίας θα γεμίσει με νεανική ζωή και με τα σπουδαία νοήματα, που μόνο το αρχαίο ελληνικό δράμα μεταφέρει.
Ελπίζω οι κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας ολόκληρης να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να χαρούν από κοντά αυτή την προσφορά πνεύματος, νοημάτων, ενισχυμένη από τη μεγαλειώδη εμπειρία που προσδίδει το τοπίο της Ολυμπίας.
|