Κώστας Τζαβάρας: Η κάθαρση στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής δεν θα επέλθει με μια δικαστική απόφαση

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Για το θέμα της δίκης των μελών της Χρυσής Αυγής και για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε ο βουλευτής Ηλείας και τέως υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας στη ΝΕΡΙΤ και την εκπομπή «6 με 10», με τους δημοσιογράφους Γ. Σκάλκο και Σ. Χριστοφιλέα. Ο Κώστας Τζαβάρας διευκρίνισε ότι η υπόθεση της Χρυσής Αυγής δοκιμάζει τα θεμέλια της συνταγματικής τάξης και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας του πολιτεύματος από πολλές πλευρές, έχει δε προσεγγιστεί με περισσή υποκρισία.

Εδώ για πρώτη φορά αντιμετωπίζει η δημοκρατία ένα μείζον ζήτημα,για το οποίο θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί αντιμετώπιση στο Σύνταγμα του 1975. Έχουμετην μοναδική περίπτωση ενός πολιτικού κόμματος, το οποίο αφενός συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δηλαδή στην λειτουργία και την έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και ταυτόχρονα από την άλλη, στο επίπεδο της δικαστικής αξιολόγησης της δράσης του, εκτιμάται σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέως ότι το κόμμα αυτό δεν υπηρετεί την δημοκρατία. Τίθεται εύλογα το ερώτημα πως συμβιβάζεται ένα πολιτικό κόμμα να είναι και εγκληματική οργάνωση.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα κόμμα, του οποίου η ναζιστική ιδεολογία δεν αφήνει κανένα περιθώριο άρνησης – τουλάχιστον στο ιδεολογικό επίπεδο – ότι αποδέχεται ακόμα και την υιοθέτηση εγκληματικών μεθόδων για την άσκηση της πολιτικής του δράσης. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι το σημείο της ταύτισηςενός πολιτικού κόμματος με εγκληματική οργάνωση, υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση, την οποία στα πλαίσια μιας δίκαιης δίκης η δικαστική εξουσία θα κληθεί να διευκρινίσει και αποδώσει στους κατηγορούμενους, ως έχει υποχρέωση κάθε ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία.

Ασχέτως της ετυμηγορίας των εμπλεκομένων, η πολιτική φυσιογνωμία του χώρου της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να αλλάξει

Σημειώνει ο Κώστας Τζαβάρας ότι πρόκειται για μια ιδιόμορφη περίπτωση, γιατί αφέθησαν τα γεγονότα μιας συμπεριφοράς και μιας δράσης που είναι πολιτική να εξελιχθούν μονομερώς προς την πλευρά της δικαστικής αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει πάραυτα ότι ασχέτως της ετυμηγορίας των εμπλεκομένων, η πολιτική φυσιογνωμία του χώρου της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Ενδεχομένως το αποτέλεσμα να επιτείνει την έλλειψη της συνταγματικής πρόβλεψης ή ενός μηχανισμού που θα πρέπει να προστατεύει την κοινοβουλευτική φιλελεύθερη δημοκρατία από μορφώματα κομματικά, που θέλουν να την ανατρέψουν.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους μας ότι ακόμα και αν τα μέλη της Χρυσής Αυγής καταδικαστούν για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αυτό αυτομάτως δεν δημιουργεί συνέπειες στο πολιτικό ή στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό ακριβώς θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αντιληφθούμε βεβαίως ότι η υπερβολική θεαματικοποίηση της δίκης θα δημιουργήσει σοβαρές εντάσεις και δευτερογενή προβλήματα. Προέχει να υπάρξει μια δίκαιη δίκη και όλοι πλέον ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα έχει να μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η κάθαρση θα επέλθει με μια δικαστική απόφαση.

Εάν καταλήξουν οι πλευρές σε συμφωνία θα είναι μάλλον από απροσεξία!

Για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης ο Κώστας Τζαβάρας εκτιμά ότι ενώ τα μέλη των θεσμών έκαναν προσπάθειες, ζητώντας στοιχεία και δεδομένα από τη νέα Κυβέρνηση, αντιμετώπισαν σχεδόν άμεσα την απουσία ανταπόκρισης από την ελληνική πλευρά. Υπάρχει μια σοβαρή αντίφαση μεταξύ των δύο διαπραγματευομένων πλευρών και της βάσης διαπραγμάτευσης επί της οποίας προσέρχονται. Από την πλευρά των εταίρων υπάρχει το περιεχόμενο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, όπου αναφέρεται ρητά και μάλιστα στην δεύτερη παράγραφο, ότι σκοπός της τετράμηνης αναβολής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

Από την άλλη πλευρά, στις διαπραγματεύσεις προσέρχεται η πλευρά της Ελλάδας με βάση την πολιτική διαπραγμάτευση. Από την στιγμή που οι στόχοι των διαπραγματευομένων τοποθετούνται σε διαφορετικό επίπεδο, είναι προφανές ότι δεν γίνεται ουσιαστική διαπραγμάτευση και για τον λόγο αυτό είναι πιο πιθανόνα καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές μάλλον από απροσεξία!

Πελατειακές και όχι μεταρρυθμιστικές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Με παράδειγμα το διευρυμένο ωράριο των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων που ακόμα δεν εφαρμόζεται στο σύνολο του, ενώ θα έπρεπε ήδη από 1η Απριλίου, ο Κώστας Τζαβάρας παρατηρεί ότι στην χώρα μας αυτό που χρειάζεται ουσιαστική μεταρρύθμιση, αυτό που εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό είναι το ίδιο το κράτος, ο ρόλος, η φύση και η λειτουργία του. Δυστυχώς διαθέτουμε ένα αναποτελεσματικό, παράλυτο κράτος, το οποίο είναι ρυθμισμένο να εξυπηρετεί συγκεκριμένα πελατειακά αιτήματα και όχι το σύνολο των πολιτών.

Ακόμα και τώρα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που παίρνουν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχουν ανακαλύψει και προσελκύσει μια άλλη κατηγορία «πελατών». Πελατειακής μορφής είναι το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείουΔικαιοσύνης, το οποίο απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία «πελατών», είτε λέγονται αναρχικοί είτε περιθωριακοί. Το ίδιο πράττει και ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος στρέφει την χώρα 30 χρόνια πίσωσε έναν κρατισμό, καταργώντας μεταρρυθμίσεις αναγκαίες και απολύτως απαραίτητες, από τον οποίο κρατισμό θα πρέπει να πάρουμε αποστάσεις.

Και καταλήγει ο Κώστας Τζαβάρας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το μνημόνιο δεν είναι ούτεο δαίμονας ούτε ο εφιάλτης, το μνημόνιο είναι οι υποχρεώσεις που αναλάβαμε για μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεν μπορέσαμε να κάνουμε μόνοι μας. Και αδίστακτα πρέπει να παραδεχτούμε ότι την ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν την έχουν όλες οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν έως σήμερα.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet