|
Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 |
Ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, συμμετέχοντας ως γνωστόν στην κοινοβουλευτική επιτροπή της Ν.Δ. που ορίστηκε για να καταρτίσει την τελική πρόταση του κόμματος για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, συνέβαλε καθοριστικά με τις γνώσεις του και την επαγγελματική του κατάρτιση που διαθέτει, σε συνεργασία με άλλα μέλη της επιτροπής, στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της πρότασης αυτής.
Χθες το μεσημέρι στη Βουλή συνεδρίασε η εν λόγω επιτροπή υπό τη Προεδρία του Πρωθυπουργού και Πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να δοθεί η τελική διατύπωση της πρότασης προς άμεση κατάθεση της στη Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση που προωθείται προς κατάθεση, περιλαμβάνει σειρά καινοτόμων, Συνταγματικών ρυθμίσεων που σκοπό έχουν να προσαρμόσουν τις διατάξεις του καταστατικού χάρτη της χώρας, στις σημερινές ανάγκες της Πολιτείας, για την πιο εύρυθμη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος και τη πιο αποτελεσματική διασφάλιση και προστασία του Δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτό καθορίζεται σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στη κοινωνία, στην οικονομία και γενικά στο Δημόσιο βίο.
Εξελίξεις που πλέον επιβάλλουν τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους με Δημοκρατικές λειτουργίες και διαδικασίες απλές, αποτελεσματικές, σύγχρονες και ευέλικτες χωρίς προνόμια στους κρατικούς λειτουργούς, τους βουλευτές και τους Υπουργούς με πρόβλεψη κυρώσεων που θα επιβάλλονται στους υπευθύνους χωρίς τη πρόβλεψη ειδικής μεταχείρισης ή συντόμων παραγραφών όπως συμβαίνει σήμερα.
Συγκεκριμένα στις εισηγήσεις που εστάλησαν στο Μαξίμου από την επιτροπή προτείνονται:
Η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και η άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή, επομένως και η απάλειψη της διάταξης που προβλέπει τη διάλυση της Βουλής με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου.
Η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. Η Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών, η οποία θα περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων και η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.
Επίσης, η ριζική αναμόρφωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών με ολοκληρωτική κατάργηση του ειδικού καθεστώτος της παραγραφής, το ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, ώστε να πάψει η Βουλή να είναι προθάλαμος υποψήφιων υπουργών και θα γίνει Συνέλευση εκπροσώπων του λαού και η αναβάθμιση εξουσιών στην άσκηση του νομοθετικού τους έργου και του κοινοβουλευτικού τους ελέγχου.
Επιπλέον προτείνονται η θέσπιση οκταετούς θητείας για τους Πρωθυπουργούς, η Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και η αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης
|