Κώστας Τζαβάρας: Η βιομηχανία τροπολογιών που έρχονται στο παρά πέντε, παραβιάζουν τις αρχές της ορθής νομοθέτησης
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 |
|
Σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ., κ. Κώστας Τζαβάρας μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και ʼρη Ραβανό για τα νομοσχέδια για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς και για την υπόθεση Λιάπη.
Για τα νομοσχέδια για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς
«Θεωρώ ότι όλη αυτή η βιομηχανία τροπολογιών που έρχονται στο παρά πέντε ή στο και πέντε παραβιάζουν τις αρχές της ορθής νομοθέτησης. Δηλαδή, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Και καλό είναι οι υπουργοί να το αποφεύγουν αυτό. Αυτή είναι η άποψή μου, που τη λέω πάντα.
Πρέπει, όμως, να παραδεχθούμε ότι πολλές φορές παρίσταται πραγματικά η ανάγκη για την επείγουσα συζήτηση και ψήφιση διατάξεων κατ’ εξαίρεση. Μπορεί κάποιος να πει ότι αφού κυρίαρχη είναι η Βουλή στη διαδικασία ψήφισης νόμων, αυτό είναι το σύστημα. Όμως, το να γίνεται αυτό κατά τρόπο που να εμφανίζεται ως βιομηχανία παραγωγής ρυθμίσεων με τη μέθοδο των τροπολογιών, αποτελεί ένα αντικοινοβουλευτικό παράδειγμα από το οποίο πρέπει να αποστούμε. Έχει τεθεί επανειλημμένως (κεντρικά) και στα χρόνια που είμαι στο Κοινοβούλιο, σας διαβεβαιώ ότι ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής, στο πλαίσιο της ορθής νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής και του κράτους, εξαγγέλλει κάθε φορά ότι δεν θα συμβεί στο εξής αυτό που συμβαίνει και είναι το διαρκές ζητούμενο.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ρύθμιση που ήρθε στη Βουλή (για τους πλειστηριασμούς) είναι πιο γενναιόδωρη και πιο καλή. Είναι κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που είχε συζητηθεί ότι θα γίνει.»
Για την υπόθεση Λιάπη
«Η συμπεριφορά του κ. Λιάπη στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας και λυπάμαι που ακούω ανθρώπους από την τηλεόραση, και συναδέλφους σας, που λένε «να, αυτοί είναι οι πολιτικοί, οι βουλευτές, οι υπουργοί». Δεν είναι έτσι. Στην περίπτωση αυτή ήταν δίκαιη, όμως, η αντιμετώπιση από την πλευρά του προέδρου της Ν.Δ. Αργοπορημένη γιατί; Το θέμα είναι ότι ήρθε. Και να σας πω και κάτι άλλο: είμαι της άποψης ότι δημοσίως δεν πρέπει να κατακρίνουμε συμπεριφορές και να στηλιτεύουμε πρόσωπα. Ο καθένας από αυτούς που επιλέγουν τη συμπεριφορά που δεν αξίζει ούτε σ’ αυτούς ούτε σ’ εκείνους που υπηρετούν θα έχει την κατακραυγή του κόσμου. Αλλά επιμένω ότι πρέπει να προβάλλουμε και την άλλη πλευρά. Μπορεί να είναι μειοψηφική, το δέχομαι. Αλλά να την προβάλλουμε.»