Κώστας Τζαβάρας :Η δυσφορία των πολιτών απέναντι στην ευφορία των πολιτικών. "ΑΥΓΗ" Πύργου
"Η πολιτική γίνεται ολο και περισσότερο ακατανόητη ….όλο και περισσότερο «τεχνοοικονομική .» Η απόσταση μεταξύ αυτών που εκλέγουν και αυτών που εκλέγονται ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντική"
Edgar Morin.
‘Ένα από τα πλέον αξιοπρόσεκτα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που γίνονται στην Ηλεία τον τελευταίο καιρό είναι η δυσφορία των πολιτών απέναντι στους εκπροσώπους τους στην Βουλή των Ελλήνων.
Η συντριπτική πλειοψηφία του Ηλειακού λαού δεν είναι ικανοποιημένη από την απόδοση των βουλευτών της εκλογικής περιφέρειας του νομού. Το σημαντικό αυτό στοιχείο παρουσιάζει μια σταθερότητα σε όλες τις καταγραφές που έχουν προκύψει από τις έρευνες της κοινής γνώμης που τελευταία είναι συχνές λόγω του προεκλογικού χαρακτήρα της περιόδου που διανύουμε .
Η όντως εντυπωσιακή αυτή διαπίστωση προκαλεί εύλογα ερωτήματα. Η δυσφορία αυτή οφείλετε σε αστοχία επιλογών για τις οποίες ήδη εκδηλώνεται ομαδική μεταμέλεια ; Μήπως στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές μέχρι σήμερα δεν επαληθεύτηκαν προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί προεκλογικά , με αποτέλεσμα σήμερα να επικρατεί απογοήτευση; Μήπως γιατί ο λαός «κατόπιν εορτής» διαπίστωσε ανικανότητες ή ανεπάρκειες σ΄ αυτούς που είχε τιμήσει με την προτίμηση του;
Μήπως τέλος γιατί ενόψει των εξελίξεων που έχουν σημειωθεί στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα του τόπου η πλειοψηφία του λαού της Ηλείας συνειδητοποιεί ότι αυτοί που αξίζουν να τον εκπροσωπούν και να ομιλούν ή να δρουν εξ ονόματος του πρέπει να έχουν κάποιες άλλες ιδιότητες ή κάποια άλλα προσόντα ;
Καμία έρευνα δεν δίνει απάντηση στα ερωτήματα αυτά . Εμμέσως όμως διαφαίνεται από άλλο στοιχείο της έρευνας ότι ο μέσος Ηλείος πολίτης έχει ανάγκη να αισθάνεται τον βουλευτή από κοντά του στα προβλήματα της καθημερινότητας . Αναμφίβολα με την εξήγηση αυτή αναδεικνύεται μία μορφή κρίσης εμπιστοσύνης μεταξύ του λαού και των αντιπροσώπων του που αναφέρεται κυρίως στην απόσταση που διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεταξύ τους.
Αναμφίβολα ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είναι γνωστό ως κρίση αντιπροσώπευσης. Υπηρετεί δηλ. το αντιπροσωπευτικό σύστημα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας , την λαϊκή κυριαρχία ή την παγιδεύει .
Η διαμάχη είναι πολύ παλιά . Κατά καιρούς έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο με την μορφή της αντιδικίας μεταξύ του Rousseaou από τη μια πλευρά , που δεν πίστευε στην δυνατότητα της Δημοκρατίας των λαϊκών αντιπροσώπων γιατί η βούληση του λαού είναι αμεταβίβαστη και από την άλλη πλευρά τον Alexis Tocqueville που αναγνώριζε την αναγκαιότητα του αντιπροσωπευτικού συστήματος και μέσω αυτού επιτυγχάνεται ο μετριασμός των λαϊκών παθών.
Στην περίπτωση όμως της Ηλείας η απόσταση μεταξύ αντιπροσωπευομένων και αντιπροσώπων δεν φαίνεται να υπακούει σε μια τέτοια λογική . Η δυσφορία των πολιτών οφείλεται στην απόσταση που υπάρχει μεταξύ αυτών που συμβαίνουν από τα λόγια και τα έργα των πολιτικών και αυτών που ο λαός της Ηλείας θέλει να γίνονται .
Η πολυπραγμοσύνη που δεν οδηγεί σε αλλαγές απτές και ωφέλιμες για τον τόπο δεν μειώνει την απόσταση ούτε μετριάζει την κρίση .
Ο τόπος χρειάζεται πολιτικούς που να είναι αποτελεσματικοί στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων και δυναμικοί στην διεκδίκηση των μεγάλων ζητημάτων της ανάπτυξης της απασχόλησης και της κοινής ευημερίας.
Ο Πληθωρισμός του φαίνεσθαι κρύβει έλλειψη του είναι, αυτόν το θεμελιώδη κανόνα της επικοινωνίας και δη της σημειολογίας φαίνεται ότι δεν αγνοούν οι πολίτες της Ηλείας.