|
Κυριακή, 19 Μαϊου 2013 |
Την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Διεθνές Δίκτυο πόλεων για την ανεκτικότητα και την ανεξιθρησκεία στο οποίο συμμετέχουν χώρες όπως η Αυστρία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σερβία, η Τουρκία και η Ιταλία, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας μαζί με τον Διευθυντή του Φεστιβάλ Art Carnuntum και συντονιστή του Δικτύου κ. Pierro Bordin σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της Helexpo, σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου, ημέρα που ολοκληρώνεται η διοργάνωση της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του ερχόμενου Σεπτεμβρίου ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με τίτλο «Οι υπογραφές που άλλαξαν τον κόσμο». Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση για την ανεκτικότητα και τα σύγχρονα φαινόμενα ρατσισμού καθώς και για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη ως πολιτισμικό κέντρο στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο ανακαινισμένο Παλάτι του Γαλέριου, ενός από τους 4 Αυτοκράτορες που το 311 μ.Χ. προετοίμασαν συναινούντες το μετέπειτα διάταγμα των Μεδιολάνων το οποίο υπεγράφη από τον Λικίνιο και τον Μέγα Κωνσταντίνο το 313 μ.Χ. Οι εκδηλώσεις που θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το ΚΘΒΕ, θα ταξιδέψουν και θα παρουσιαστούν σε άλλες πόλεις του δικτύου όπως η Νικομήδεια, το Art Carnundum, η Νις και το Μιλάνο, ενώ εκδηλώσεις που έχουν ήδη γίνει σε αυτές τις πόλεις θα φιλοξενηθούν στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στο επετειακό γεγονός της συμπλήρωσης 1.700 χρόνων από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων, ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι πρόκειται για μία πρωτοβουλία πλούσια σε συμβολισμό γιατί ουσιαστικά αποτέλεσε την πρώτη πράξη κρατικής εξουσίας σύμφωνα με την οποία όλες οι θρησκείες είναι ίσες. Σε αυτή την πρώτη πράξη ανεκτικότητας ήταν αφιερωμένη η 10η ΔΕΒΘ η οποία διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα τόπο ο οποίος, όπως ανέφερε ο Υπουργός, είναι ο μοναδικός στη χώρα που νομιμοποιείται να ισχυρίζεται ότι στην ιστορία της ανεκτικότητας, έγραψε λαμπρές σελίδες. Σχετικά με τις εκδηλώσεις σχολίασε ότι «δίνουν τη δυνατότητα να επαναβεβαιώσουμε την πίστη μας στην ανεκτικότητα» και κατέληξε χαρακτηριστικά «Τη σημερινή εποχή που ζούμε γεγονότα πρωτοφανούς βαρβαρότητας η κοινωνία έχει ανάγκη να ομνύει στις αρχές της ανεκτικότητας. Να ξεπερνά φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού και να μη δίνει το δικαίωμα σε αυτόκλητους προστάτες να προβαίνουν σε ακρότητες, που κανένας δεν μπορεί να ανεχθεί».
Ο κ. Pierro Bordin τόνισε ότι η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο πόλεων για την ανεκτικότητα είναι το αποκορύφωμα των ενεργειών που ξεκίνησαν από το Art Carnuntum και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «ένα γεγονός που έγινε πριν από 1.700 χρόνια δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε ανθρώπους να ανταμώνουν και να κάνουν δημιουργικό διάλογο με θέμα την ανεκτικότητα». «Αυτό αποδεικνύει ότι πρέπει να είμαστε ανοικτοί στα πιστεύω του άλλου στην πράξη και όχι στα χαρτιά» επεσήμανε ο κ. Bordin και πρόσθεσε ότι έχει προτείνει να καθιερωθεί ως μέρα που θα γιορτάζεται η ανεκτικότητα, η 30η Απριλίου.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Περιφέρεια συμμετέχει ενεργά στην ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Πόλεων και πρόσθεσε «οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2013 στην πόλη μας, μας δίνουν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την πίστη μας στις αρχές της πολιτιστικής πολυμορφίας».
Κληθείς να σχολιάσει τη φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου ο κ. Τζαβάρας επεσήμανε χαρακτηριστικά «Η έκθεση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο κόσμος παρακολούθησε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και συμμετείχε ενεργά. Η έκθεση θα βρει σιγά-σιγά πιο δυναμικά τον δρόμο της και θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πολιτιστικής ζωής. Πρέπει κάθε χρόνο να επιβεβαιώνει το διεθνή της χαρακτήρα».
|