|
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 |
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου υποδέχθηκε και ξενάγησε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Αμερικανούς δημοσιογράφους οι οποίοι επισκέπτονται την Αθήνα με αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections» τον ερχόμενο Οκτώβρη στη National Gallery και ακολούθως στο Μουσείο Getty στην Ουάσιγκτον.
Ο Υπουργός καλοσωρίζοντας τους δημοσιογράφους τόνισε τα εξής:
«Με αφορμή την έκθεση «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections» στη National Gallery τον Οκτώβρη και αργότερα στο Μουσείο Getty, σας καλωσορίζω στην Αθήνα, που διατήρησε την πνευματική αίγλη της στη μακραίωνη αδιάσπαστη Ελληνική Ιστορία, όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση που ετοιμάζουμε.
Όπως είναι γνωστό, οι περίφημες αθηναϊκές σχολές φιλοσοφίας και ρητορικής ήταν τα πνευματικά φυτώρια της βυζαντινής αυτοκρατορίας έως τον 6ο αιώνα, οπότε έπαυσαν και να λειτουργούν στο πλαίσιο της πολιτικής για την εμπέδωση του χριστιανισμού.
Η Ακρόπολη ήταν πάντα ο πυρήνας της Αθήνας και το δεσπόζον στοιχείο του αστικού τοπίου της. Ο Παρθενώνας, ο οποίος μετατράπηκε τον 5ο αιώνα σε χριστιανική εκκλησία, διατήρησε την αισθητική και συμβολική του ακτινοβολία ως και τη μέση βυζαντινή περίοδο. Στάθηκε το σημείο αυτογνωσίας για τους Έλληνες και κατά τους αιώνες της Οθωμανικής κατάληψης. Οι μεσοβυζαντινοί ναοί της Αθήνας, πολλοί από τους οποίους διατηρούνται εξαιρετικά και λειτουργούν μέχρι σήμερα, εντυπωσιάζουν για τις επιδράσεις του κλασικού πνεύματος που καταφανώς έχουν δεχθεί αλλά και για τη λεπτή κομψότητα και την πνευματική ευγένεια που αποπνέουν. Αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους αποδίδονται από τους μελετητές στη συνεχή και άμεση επαφή των Αθηναίων με τα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας.
Σήμερα, η Αθήνα δεν είναι μόνο μια πόλη των μνημείων, αλλά και πόλη των μουσείων, στα οποία αποθησαυρίζονται και εκτίθενται οι υλικές μαρτυρίες του ένδοξου παρελθόντος της. Ορισμένα από αυτά συμμετέχουν στην έκθεση με δανεισμό έργων από τις συλλογές τους και θα σας υποδεχθούν κατά το διάστημα της επίσκεψής σας στην πόλη. Θα διαπιστώσετε, επίσης, ότι και το παρόν της χώρας δεν είναι τόσο δυσοίωνο, όσο κάποιες φορές παρουσιάζεται. Εργαζόμαστε όλοι σκληρά προς ένα δυναμικό μέλλον για την Ελλάδα, λαμβάνοντας κίνητρα και δυνάμεις από την παρακαταθήκη του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος μας.
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο μας φιλοξενεί σήμερα, αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης που ήδη έχετε επισκεφθεί, καθώς και κάποια ακόμα, όπως της Μονεμβασιάς που θα δείτε αύριο, είναι τα μόνα αμιγώς βυζαντινά μουσεία διεθνώς, καθώς το Βυζάντιο και ο πολιτισμός του αποτελούν για την Ελλάδα εθνική κληρονομιά. Στους χώρους του εκτίθενται, όπως διαπιστώσατε, ορισμένα από τα αριστουργήματα της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής τέχνης, που είναι η εθνική μας κληρονομιά. Αρκετά από τα έργα αυτά θα ταξιδεύσουν σε λίγους μήνες στην Αμερική, για να παρουσιασθούν στις εκθέσεις.
Στόχος κάθε αρχαιολογικής έκθεσης που γίνεται εκτός Ελλάδας είναι, βέβαια, η εξοικείωση των επισκεπτών με όψεις του πολιτισμού μας από τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο στην οποία αναφέρεται.
Όραμά μας, ωστόσο, είναι η έκθεση αυτή να λειτουργήσει σαν ένας ακόμη κρίκος στην ισχυρή αλυσίδα της φιλίας και της συνεργασίας που συνδέει τους δύο λαούς μας, τον Αμερικανικό και τον Ελληνικό.
Είμαι πεπεισμένος ότι ο πολιτισμός λειτουργεί μόνον ενωτικά, δημιουργικά, πολλαπλασιαστικά.
Πιστεύω επίσης ότι τα μνημεία Πολιτισμού είναι οι αψευδείς μάρτυρες της δυναμικής του λαού που τα δημιουργεί.
Καλώς ήλθατε, λοιπόν, στην Ελλάδα του Βυζαντίου αλλά και του σήμερα. Και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της επίσκεψής σας θα έχετε αποκομίσει τις καλύτερες αναμνήσεις. Να μας ξανάρθετε».
Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι ευχαρίστησαν τον Υπουργό για τη «γενναιόδωρη φιλοξενία» και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα «ελλη
|