|
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 |
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας, χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες –Παρελθόν και Παρόν» στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας που εκφώνησε ο Υπουργός στην τελετή των εγκαινίων.
«Παρουσιάζουμε στο κοινό την έκθεση με τίτλο Ολυμπιακοί Αγώνες/ Παρελθόν και Παρόν, που είναι το αποτέλεσμα μιας αρμονικής συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΑΙΘΠΑ, του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο . Σήμερα στεριώνουμε μία γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ μέσω του πολιτισμού και του αθλητισμού. Η παράδοση της φιλίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, ως γνωστόν, επισφραγίστηκε στις 30 Ιανουαρίου 2013 όταν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπεγράφη διμερής συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας.
Η έκθεση παρουσιάζει την εξέλιξη της Ολυμπίας μέσα στο χρόνο και προβάλλει τους σταθμούς μέσα από τους οποίους πέρασε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη σύγχρονη εποχή. Η Ολυμπία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι η ιστορική μήτρα των ιδανικών της ευγενούς άμιλλας, της συναδέλφωσης των λαών και της ειρήνης. Κυρίως όμως στην Ολυμπία είναι που γεννήθηκε και αναδείχθηκε η αξία του αγώνα όχι μόνο ως άθληση μέσω της οποίας γυμνάζεται το σώμα αλλά και ως προσπάθειας μέσω της οποίας καλλιεργείται το πνεύμα και η ψυχή του ανθρώπου.
Όλα ξεκίνησαν όταν για πρώτη φορά ο Ηρακλής οργάνωσε στην Ολυμπία τον πρώτο αγώνα δρόμου και έστεψε το νικητή με τον κότινο. Από τότε και μέχρι το 396 μ.Χ. οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελούνταν κάθε 4 χρόνια στον ιερό χώρο της Ολυμπίας και συνένωναν τους απανταχού Έλληνες σε μια συλλογική, αγωνιστική προσπάθεια για την ανάδειξη του καλύτερου αθλητή σε κάθε αγώνισμα. Στην εποχή όμως του Βυζαντίου σταμάτησε η τέλεση των Αγώνων αλλά δεν ξεχάστηκαν τα ιδανικά τους.
Στη σύγχρονη εποχή, το 1856, άρχισε η προσπάθεια της αναβίωσης τους από τον Ευάγγελο Ζάππα στην Αθήνα και κατέληξε το 1896 στη διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με πρωτοβουλία του Pierre de Coubertin και του Δημητρίου Βικέλα.
Στην έκθεση συμμετέχουν με 860 εκθέματα τα Μουσεία Αρχαίας Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο και τα Μουσεία της Δρέσδης, του Μονάχου, του Βερολίνου, της Ρώμης και του Βατικανού. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό περισσότερα από 200 εκθέματα, των πρόσφατων ανασκαφών από την περιοχή της Ολυμπίας.
Η έκθεση είναι σημαντική γιατί πρώτον αποτελεί τη μεγαλύτερη και πληρέστερη παρουσίαση της Ολυμπίας. Δεύτερον αποτελεί προϊόν αρμονικής συνεργασίας φυσικών προσώπων και φορέων από διαφορετικές χώρες δείχνοντας στην πράξη πως ο πολιτισμός ενώνει, εμπεδώνοντας με αυτόν τον τρόπο το ενωτικό μήνυμα της Ολυμπίας. Ο πολιτισμός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία διαρκή παγκόσμια ειρήνη. Τρίτον οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν την αναβίωση των Αρχαίων Αγώνων στο Ιερό της Ολυμπίας και τα ιδεώδη του ολυμπισμού που γεννήθηκαν εκεί συνεχίζουν να εμπνέουν για περισσότερο από 2.500 χρόνια όλη την ανθρωπότητα. Παράλληλα η έκθεση αποδεικνύει πως ο ελληνικός τρόπος και τα ιδανικά του αγώνα εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης και συγκίνησης για τους λαούς του κόσμου».
|