Κώστας Τζαβάρας: «Όταν λέμε πολιτισμός, εννοούμε αυτές τις βασικές αρχές, το καθεστώς της σκέψης και το καθεστώς της ηθικής
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 |
|
Είναι αδιανόητο αυτή η λίστα να υπάρχει κάπου κρυμμένη και ο ένας να την δίνει στον άλλο χωρίς να ενδιαφέρεται να δει το περιεχόμενό της ούτε καν από περιέργεια, τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Τζαβάρας, διερωτώμενος ποιος θα είχε στα χέρια του μια τέτοια λίστα και δεν θα την κοίταγε. Χαρακτήρισε, δε, αδιανόητο υποθέσεις τόσο μεγάλης σημασίας για το δημόσιο συμφέρον να μένουν ανεξερεύνητες, υπό το πρόσχημα της νομοθεσίας που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, της οποίας η εφαρμογή, όπως υποστήριξε, αγγίζει τα όρια της υστερίας.
απόσπασμα της συνέντευξης:
Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Είναι και θέμα πολιτισμού ορισμένα πράγματα».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Διακρίνετε ότι έχει χαθεί ο πολιτισμός»;
Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Όταν λέμε πολιτισμός, εννοούμε αυτές τις βασικές αρχές, το καθεστώς της σκέψης και το καθεστώς της ηθικής που πρέπει να προσδιορίζει το πώς οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε κάποιες καταστάσεις. Είναι αδιανόητο αυτή η λίστα να υπάρχει κάπου κρυμμένη, ο ένας να την δίνει στον άλλο χωρίς να ενδιαφέρεται να δει το περιεχόμενό της ούτε καν από περιέργεια. Ποιος θα είχε στα χέρια του μια τέτοια λίστα και δεν θα την κοίταγε; Υπάρχει πολλή υποκρισία σε όλη αυτή την ιστορία, είναι αδιανόητο να μην κάνουμε αυτονόητα πράγματα πλέον, όπως το θέμα της φοροδιαφυγής, κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε αποφάσεις».
Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Επειδή βλέπω ότι αγγίζει τα όρια της υστερίας ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι επιμένουν να εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, χωρίς στη συγκεκριμένη περίπτωση να κάνουν εφαρμογή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας, η οποία επιβάλλει αυτονόητες σκέψεις και δράσεις... Είναι αδιανόητο υπό το πρόσχημα του ότι δήθεν υπάρχει μια νομοθεσία που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα, να αφήνουμε ανεξερεύνητες υποθέσεις τόσο μεγάλης σημασίας για το δημόσιο συμφέρον. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε πλέον την πολυτέλεια στην Ελλάδα να κρύβονται εγκληματίες πίσω από το κάλυμμα του ότι δήθεν δεν μπορούμε να θίξουμε τα προσωπικά δεδομένα»