|
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 |
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας σήμερα Τρίτη 24 Ιουλίου παραχώρησε στο Μουσείο της Ακρόπολης συνέντευξη Τύπου με θέμα τη διοργάνωση της έκθεσης «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Martin-Gropius-Bau του Βερολίνου.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Αυγούστου 2012 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 2013 και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck. Στη συνέντευξη Τύπου απεύθυναν χαιρετισμούς ο Διευθυντής του Μουσείου Martin-Gropius-Bau κ. Gereon Sievernich, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ κα Λίνα Μενδώνη, η Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΑΙΘΠΑ κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο κ. Ελευθέριος Οικονόμου
Στην ομιλία του, ο κ. Τζαβάρας τόνισε μεταξύ άλλων πως «Μέσα από την κλιμάκωση των εννοιών που δηλώνουν οι λέξεις Ολυμπία, μύθος, λατρεία και αγώνες, που είναι και ο τίτλος της έκθεσης, μπορούμε να ιχνηλατήσουμε την ιστορία και να ιεραρχήσουμε τη σπουδαιότητα των πολιτισμικών αξιών που γεννήθηκαν στην Ολυμπία και εξακολουθούν να είναι επίκαιρες», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «Μία – μία από τις λέξεις αυτές κρύβει ένα νόημα και αφήνει ανά τους αιώνες ένα μήνυμα: η Ολυμπία είναι ο τόπος, είναι η φύση.
Ο μύθος είναι το σύμβολο, είναι ο λόγος. Η λατρεία είναι το ιερό και η σχέση της ψυχής του ανθρώπου με τη θεότητα και, τέλος, ο αγώνας είναι το νόημα κάθε αυθεντικής ζωής ανθρώπου πάνω στον πλανήτη, από τότε που κατάλαβε και αντιλήφθηκε πόσο άξιο πράγμα είναι να είναι άνθρωπος και να αγωνίζεται συνεχώς για να βελτιώνει τους όρους της ζωής -της ατομικής αλλά και της συλλογικής. Αυτό είναι το μήνυμα του αγώνα. Το μήνυμα, που δεν εξαντλείται στην έννοια του «game», στην έννοια δηλαδή του παιγνίου, αλλά που κυρίως υπομνηματίζει αυτό το απόθεμα των συμβόλων που υπάρχει κατατεθειμένο αιώνες τώρα στην ιερή ʼλτη».
Υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της έκθεσης, ο κ. Τζαβάρας ανέφερε ότι θα «εκτίθενται πάνω από 1.000 κινητά μνημεία, τα οποία προέρχονται από τις συλλογές πολύ μεγάλων Μουσείων της Ευρώπης» όπως είναι το Μουσείο του Βατικανού, τα Μουσεία Μονάχου και Δρέσδης και το Λούβρο, ενώ 577 εκθέματα προέρχονται από τα Μουσεία της Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και από το Νομισματικό Μουσείο.
Ο κ. Gereon Sievernich τόνισε ότι με αφορμή τη συγκεκριμένη έκθεση «θα δει ο κόσμος τι έχει προσφέρει η Ελλάδα στην Ευρώπη, τη συνεισφορά της ελληνικής φιλοσοφίας, του πολιτισμού και των επιστημών που δεν έχουν επηρεάσει μόνο την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη» και πρόσθεσε: πως «Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν πολλές πτυχές της επιρροής του ελληνικού κόσμου που ασφαλώς δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποτιμηθούν. Έχουμε την ιδέα των αθλημάτων του αθλητισμού, με μια πάρα πολύ όμορφη αισθητική απεικόνιση του γυμνού σώματος, του σώματος των ανθρώπων.
Πολλά πολύτιμα αντικείμενα έχουν αυτή τη στιγμή την ευκαιρία να βγουν στο εξωτερικό και είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο της Ολυμπίας έχει διοργανώσει μια τόσο σημαντική έκθεση εκτός των συνόρων της Ελλάδας -κι αυτό το θεωρούμε ένδειξη της μεγάλης εμπιστοσύνης που έχετε στο πρόσωπό μας και είναι ασφαλώς μια εκπληκτική κίνηση, που δείχνει τους δεσμούς αγάπης που υπάρχουν μεταξύ των δυο λαών».
Η κα Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας και επισήμανε πως «Η έκθεση την οποία με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη προετοίμασαν τα στελέχη του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού με τους συναδέλφους Αρχαιολόγους του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, των μουσείων της Ολυμπίας και με τη σθεναρή πάντα υποστήριξη του Παραρτήματος στη Γερμανία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, θέλει ακριβώς να δώσει αυτή τη διπλή διάσταση, την ιστορία και την αρχαιολογία της Ολυμπίας, του ιερού, συγχρόνως όμως να παρουσιάσει τη διαχρονική Ολυμπία γύρω από την οποία συναντώνται και συμπλέκονται επίκαιρες και πανανθρώπινες αξίες».
Ο κ. Ελευθέριος Οικονόμου τόνισε μεταξύ άλλων : «Η έκθεση θα αποτελείται από τρία μέρη, καθένα εκ των οποίων θα περιλαμβάνει δύο κεντρικά θέματα. Αφετηρία θα αποτελέσουν τρία κεντρικά ερωτήματα, τι προϋπήρχε δηλαδή η αρχαιότητα, πώς το έχουμε μάθει (από το σύγχρονο στο αρχαίο), πώς το χρησιμοποιούμε (από το αρχαίο στο σύγχρονο).
Η Ολυμπία και το ιερό της, η ιστορία του αρχαίου ιερού της Ολυμπίας θα παρουσιαστεί στην εξέλιξή της με εξαιρετικά εκθέματα αλλά και επιλεγμένα παραδείγματα από γειτονικές ανασκαφές, καταδεικνύοντας την πολιτική διάσταση της Ολυμπίας, της μητρόπολης και της περιοχής της Ήλιδας».
Η κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη σημείωσε μεταξύ άλλων πως «Η παρούσα έκθεση αναδεικνύει ακριβώς τα πρότυπα του ολυμπιακού ιδεώδους που αποτέλεσε και αποτελεί κανόνα ζωής και συμπεριφοράς για όλο τον κόσμο. Το ολυμπιακό έτος 2012 κατά το οποίο η Ολυμπία ως μαγικός τόπος στη διαχρονία για μια ακόμη φορά έδωσε με υποβλητική τελετή την Ολυμπιακή Φλόγα για τους 30ους Αγώνες του Λονδίνου, είναι ιδανική περίοδος για την υλοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης» και πρόσθεσε «Με δεδομένο ότι η αρχαία ελληνική κληρονομιά αποτελεί παγκόσμιο πολιτιστικό απόθεμα και με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός ενώνει και προάγει, χαιρετίζουμε αυτή την έκθεση ως πνοή αισιοδοξίας στη ρευστή σημερινή πραγματικότητα της γενικευμένης οικονομικής και αξιακής κρίσης»...
|