|
Δευτέρα, 14 Μαϊου 2007 |
«Γυρεύω το νου, την ευαισθησία και το κουράγιο των ανθρώπων που προχωρούν εμπρός» Γ. Σεφέρης
Στις ημέρες μας εντυπωσιάζει η ευκολία με την οποία απονέμονται τιμές σε πάσης φύσεως και δράσεως προσωπικότητες. Σπάνια συμβάινει σε εκδηλώσεις πολιτισμικού ενδιαφέροντος , συνέδρια , συμπόσια , επιστημονικές ή καλλιτεχνικές ημερίδες να μην προβλεφθεί και η απονομή κάποιας ειδικά φιλοτεχνημένης «τιμητικής πλακέτας»
Στον τόπο μας ειδικότερα κάθε χρόνο οι Δήμοι κυρίως και οι επιστημονικοί σύλλογοι δεν παραλείπουν να οργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης σε πρόσωπα με ξεχωριστή προσφορά σε διαφόρους τομείς της κοινωνικής ζωής. Μέσα σ΄ αυτόν τον πληθωρισμό της αναγνώρισης των αξιών που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια είναι και παραμένει καταπληκτική ευκολία με την οποία τόσο μεταξύ των ενθάδε όσο και μετάξυ των απανταχού Ηλείων αγνοείται και παραμένει στην αφάνεια η μεγάλη μορφή και το σπουδαίο φιλοσοφικό έργο του Παναγιώτη Κονδύλη. Ενός από τους σημαντικούς φιλοσόφους και μαχόμενους διανοούμενους που άφησε σημαντικό πνευματικό έργο με Πανευρωπαϊκή αναγνώριση και ακτινοβολία.
Ο Παναγιώτης Κονδύλης γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το έτος 1943 και πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1998 . Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφία , την Ιστορία και τις πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια της Φραγκφούρτης και Χαϊδελβέργης . Αναγορεύτηκε διδάκτορας της Φιλοσοφίας . Αφησε πίσω του αξιόλογο συγγραφικό έργο μέσω του οποίου επλούτισε την επιστημονική σκέψη στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών με την αξιόλογη ουδέτερη περιγραφική του θεωρία.
Στην Ελληνική γλώσσα κλασικά πλέον θεωρούνται τα έργα του : «Η κριτική της Μεταφυσικής στην νεώτερη σκέψη»(1983) , Ο Μάρξ και η Αρχαία Ελλάδα» (1984) "Ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός Ι και ΙΙ "(1987) , «Ο Νεολληνικός Διαφωτισμός»(1988), «Ισχύς και Απόφαση» (1991) , «Η θεωρία του Πολέμου» (1997) Πολυάριθμα και σημαντικά είναι τα έργα του στην Γερμανική γλώσσα. Για το έργο του αυτό ήδη εν ζωή είχε τιμηθεί στη Γερμανία με το βραβείο Γκαίτε και το βραβείο Χούμπολντ. Παράλληλα άφησε πλούσιο μεταφραστικό έργο και διακρίθηκε ως επιμελητής εκδόσεων σε Ελληνικούς και Γερμανικούς εκδοτικούς οίκους.
Δυστυχώς όμως κοντεύουν να περάσουν δέκα χρόνια από το θάνατό του και κανείς στην Ελλάδα δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να οργανώσει μια εκδήλωση ανάδειξης αναγνώρισης της αξίας και τιμής στον μεγάλο Ηλείο πνευματικό δημιουργό Παναγιώτη Κονδύλη.
Στα πλαίσια της αναζήτησης του χαμένου καιρού ( αυτού δηλ. που δεν κερδίζεται ποτέ) ας ενδιαφερθούμε ώστε το προσεχές έτος 2008 ,που συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το θάνατο του , να γίνει για την Ηλεία και τους ανθρώπους της έτος τιμής, για τον άξιο αυτόν συμπατριώτη μας.
|