|
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 |
Εγκαταλελειμμένοι οι κτηνοτρόφοι μας βρίσκονται σε αδιέξοδο μπροστά στην κρίση .
Οργανωμένο σχέδιο με άμεσα μέτρα και προστασία του κλάδου απαιτείται σήμερα κιόλας...
Η κτηνοτροφία και οι επαγγελματικοί κλάδοι που εξαρτώνται από αυτήν, δοκιμάζονται σκληρά και βιώνουν με τον πλέον χειρότερο τρόπο τα προβλήματα της κρίσης, αφού ήδη πολύ νωρίτερα είχαν αρχίσει στο συγκεκριμένο τομέα οι δυσκολίες ενός άνισου και σκληρού ανταγωνισμού...
Oι χαμηλές τιμές πώλησης και ταυτόχρονα το αυξημένο κόστος παραγωγής, η υπερχρέωση και το μόνιμο ζήτημα των «ελληνοποιήσεων» έχουν φέρει τους κτηνοτρόφους μας σε απόγνωση και παρά το γεγονός ότι ο τομέας αυτός θα έπρεπε να βρισκόταν στις κορυφαίες θέσεις για την παραγωγή και την τοπική οικονομία, εντούτοις, οδηγείται σε παρακμή και περιορισμένη δραστηριότητα...
Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. κ. Κώστας Τζαβάρας ο οποίος περιοδεύοντας το Νομό είχε αρκετές συναντήσεις με Ηλείους πολίτες που εμπλέκονται στην αγροτοκτηνοτροφία του τόπου.
Τα τελευταία χρόνια – είπε ο κ. Τζαβάρας- οι τιμές διάθεσης των προϊόντων, παραμένουν σε στασιμότητα όχι όμως και το κόστος παραγωγής κυρίως όσον αφορά στο θέμα των ζωοτροφών.
Η κτηνοτροφία πλήττεται καθοριστικά και δυστυχώς δεν έχει στηριχτεί από το ελληνικό κράτος και ειδικότερα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που ποτέ κατά το παρελθόν δε διακρίθηκε για τη συγκρότηση ενός στρατηγικού στόχου ανάπτυξης τόσο στην ύπαιθρο όσο και στις ορεινές ή ημιορεινές περιοχές μας.
Μοιραία λοιπόν δεν προστατεύθηκε όλο αυτό το διάστημα ο κλάδος των κτηνοτρόφων και κατά συνέπεια αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα και παρεμφερείς δραστηριότητες όπως τα τυροκομεία, τα σφαγεία, τα τυποποιητήρια κρέατος, η μεταποίηση προϊόντων κρέατος κλπ.
Υπερχρεωμένοι και στην ΑΤΕ
Πέραν αυτού έντονο είναι το ζήτημα της υπερχρέωσης των κτηνοτρόφων στα Τραπεζικά ιδρύματα και ιδιαίτερα προς την ΑΤΕ από την οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν δανειοδοτηθεί.
Ετσι πολλοί συμπατριώτες μας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και μοιραία σκέπτονται τη διαφυγή από την Κτηνοτροφία.
Παραλλήλως δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία επιστημονική ή τεχνική υποστήριξη και έχει εγκαταλειφθεί οποιαδήποτε πολιτική γης με τη δημιουργία οργανωμένων βοσκοτόπων και τούτο παρά τη δυναμική που εξακολουθούν να εμφανίζουν οι εξαγωγές του ίδιου τομέα. Σε πεδίο μάλιστα ανταγωνισμού – σημείωσε ο κ. Τζαβάρας – θα μπορούσε να αναδειχθεί προνομιακά η προβοτοτροφία αφού ακόμη δε φαίνεται να έχει ισχυρούς «αντιπάλους» προς τις διεθνείς αγορές. Αρκεί να γίνει με σχέδιο και την ανάλογη συμπαράσταση της Πολιτείας.
Αναμφίβολα – κατέληξε ο κ. Τζαβάρας – η τοπική οικονομία προϋποθέτει την ύπαρξη της κτηνοτροφίας και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε ειδικά σε μια περίοδο κρίσης να στρέψουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας. Με μέτρα και κίνητρα επιβίωσης και ανάπτυξης του κλάδου στα άμεσα επόμενα χρόνια...
|