|
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου -1 |
Σας αιφνιδίασε η υπόθεση Καπελέρη? Πάντως οι καταγγελίες και η στάση των δύο αντιεισαγγελέων δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο πολιτικό και οικονομικό..
Η υπόθεση Καπελέρη ήταν γνωστή και εξελίχθηκε κατά τον συνήθη για τέτοιες περιπτώσεις τρόπο. Η ανάκριση που παραγγέλθηκε θα φωτίσει καθοριστικής σημασίας πτυχές της υπόθεσης, ώστε να βεβαιωθεί η τέλεση της πράξεως που αποδίδεται στον κατηγορούμενο. Το ζήτημα βέβαια της καθυστερημένης ενημέρωσης του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» σε συνδυασμό με τις δυσλειτουργίες που έχουν αναφερθεί θα εκτιμηθεί δεόντως και ασφαλώς δεν θα συμβεί τίποτε το καταπληκτικό στην υπόθεση αυτή πέραν της πολυπραγμοσύνης του κ. Καπελέρη.
Το αναπάντεχο όμως βρίσκεται στην αλληλουχία των γεγονότων κατά την εξέλιξη της υπόθεσης που προέκυψε από τις καταγγελίες των δύο οικονομικών εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους.
Οι τελευταίες δηλώσεις Μουζακίτη για εσπευσμένη αρχειοθέτηση της έρευνας Μακρή προτού λήξει η προθεσμία που είχε χορηγηθεί για να προσκομιστούν στοιχεία και ονόματα δημιουργεί σημαντικά και εύλογα ερωτηματικά. Φαίνεται πλέον ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης δεν θα μείνει ανέπαφος από την θεσμική κρίση που σοβεί σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής του τόπου.
Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μας έχουν συνηθίσει σε παρόμοιες συμπεριφορές. Επιβάλλεται να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα των καταγγελιών και να εκδοθεί ένα εμπεριστατωμένο πόρισμα.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι όσο πιο φειδωλοί σε δημόσιες δηλώσεις είναι οι δικαστικοί λειτουργοί τόσο περισσότερο προστατεύουν το κύρος της Δικαιοσύνης.
Οι δικαστές και οι Εισαγγελείς του Κράτους οφείλουν να ομιλούν με τις αποφάσεις τους, οτιδήποτε πέραν αυτών εκ του πονηρού.
Την εβδομάδα αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για επιχειρηματικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την επιστροφή στη δραχμή. Η κοινή γνώμη αναρωτιέται τελικά τι συμβαίνει κι αν οι θυσίες της γίνονται βάση σχεδίου...
Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης συνηθίσαμε να βλέπουμε επιχειρηματίες να ασχολούνται ολιγώτερο με τις επιχειρήσεις τους και περισσότερο με την πολιτική. Πολλοί απ’ αυτούς επλούτισαν όχι από την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων τους αλλά από την επιχειρηματική εκμετάλλευση πολιτικών αποφάσεων.
Οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες με την βοήθεια της διαπλοκής και την δύναμη του πελατειακού Κράτους εξελίχθηκαν σε πραγματική οικονομική μάστιγα για τον τόπο.
Σήμερα κάποιοι απ’ αυτούς που διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε ευρώ καραδοκούν να τις αξιοποιήσουν για να αποκτήσουν μεγάλες περιουσίες αν τύχει και επιστρέψουμε στην δραχμή λόγω της ευτελούς της αξίας.
Αυτό όμως που δεν συναισθάνονται είναι ότι η δραχμή επιστρέφοντας θα μετατρέψει την κοινωνία μας σε κόλαση. Το εξήγησε ξεκάθαρα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Μαζί μ’ αυτούς τους επιχειρηματίες συμπαρατάσσεται και κάποια μερίδα της Αριστεράς υποστηριζόμενη ιδεολογικά από μερικούς τηλεπλανόδιους καθηγητές Πανεπιστημίου προσδοκούν την ανάσταση της δραχμής για να σωθεί η χώρα. Δεν μας λένε όμως πως θα επιβιώσει μόνη χωρίς καμία παραγωγική βάση.
Οι εξελίξεις θα δείξουν αν ο Γ.Α. Παπανδρέου μας οδήγησε στην καταστροφή βάσει σχεδίου. Ο Λαός θα κρίνει για την ευθύνη αυτών που κατασπατάλησαν τις θυσίες και τις ελπίδες του.
Πάντως από την άλλη ,και ο Α.Σαμαράς έχει μιλήσει για συμφέροντα που επιδιώκουν την μακροημέρευση της μεταβατικής κυβέρνησης
Είναι έκδηλη η προσπάθεια κάποιων επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων να επενδύσουν στην μακροημέρευση της Κυβέρνησης Παπαδήμου.
Χαρακτηριστική περίπτωση η σπονδή όσων έσπευσαν προτού ακόμη να ανοίξει το στόμα του, να δημοσιεύσουν σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης με 80% θετική άποψη για την καταλληλότητα του στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Παράλληλα και κάποιες πολιτικές δυνάμεις θεωρούν ότι μέσω της συμμετοχής τους στην Κυβέρνηση Παπαδήμου τους δίνεται η ευκαιρία να επιβεβαιώσουν το πατριωτικό τους μεγαλείο. Πως όμως μπορεί να μακροημερεύσει μία Κυβέρνηση που δεν έχει προκύψει από μία προγραμματική σύγκλιση των Κομμάτων που την στηρίζουν;
-Γιατί επιμένει η ΝΔ για εκλογές πριν το Πάσχα?
Γιατί η Χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται επί μακρόν από μία Κυβέρνηση που δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση.
Ο Λαός τον Οκτώβρη του 2009 έδωσε την εντολή της διακυβέρνησης στον Γ.Α. Παπανδρέου. Αυτός απεδείχθη ανίκανος να ολοκληρώσει την κυβερνητική θητεία του και παρέδωσε την εντολή στον κ. Παπαδήμου με την συναίνεση τριών κομμάτων και την ευλογία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτή όμως την λύση ούτε το Σύνταγμα ούτε ο Λαός μπορεί να την ανεχτεί επί χρόνο μεγαλύτερο από όσο θα διαρκέσει η κατάσταση ανάγκης εξαιτίας της οποίας επιλέχτηκε.
Υπό τα δεδομένα αυτά δεν μπορεί οι εκλογές παρά να προκηρυχθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανταλλαγής των ομολόγων (P.S.I) που θα σηματοδοτήσει το τέλος της κατάστασης ανάγκης που αντιμετωπίζουμε.
-Μήπως φοβίζει την ΝΔ το γεγονός ότι σε μια μείζονα κρίση το υπάρχον πολιτικό σκηνικό δεν θα μπορέσει να ανασυνταχθεί με ότι σημαίνει αυτό για ένα κόμμα εξουσίας όπως η ΝΔ
Τέτοιο φόβο δεν αντιμετωπίζει η Ν.Δ. ΄Αλλωστε είναι δεδομένο ότι ο Λαός θα κληθεί να εκλέξει την νέα Κυβέρνηση του τόπου έχοντας επίγνωση ότι από την απόφασή του αυτή θα εξαρτηθεί εάν η Ελλάδα μετά τις εκλογές θα διαθέτει βιώσιμη και σταθερή Κυβέρνηση. Πάντως σε συνθήκες μιας τόσο μεγάλης και δεινής κρίσης ο τόπος χρειάζεται Κυβέρνηση με ισχυρή εντολή. Αυτή η υποχρέωση είναι το αυτονόητο πατριωτικό καθήκον κάθε πολίτη.
Πάντως ήδη στην κεντροαριστερά υπάρχουν σοβαρές ανακατατάξεις με την αριστερά να προσεγγίζει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ,αυτό μπορεί να συμπαρασύρει και την κεντροδεξιά?
Στον χώρο της Αριστεράς ως γνωστόν συνωστίζονται πολλές ετερόκλητες πολιτικές δυνάμεις. Χωρίς όμως σχέδιο εξόδου από την κρίση, χωρίς πρόγραμμα διακυβέρνησης της Χώρας.
Τα αριστερά κόμματα ως κόμματα διαμαρτυρίας ασφαλώς έχουν πιο ελκυστική ρητορική σε σχέση με τα Κόμματα εξουσίας. Επί πλέον όλα τα αριστερά Κόμματα απολαμβάνουν μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης από τα μίντια που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της ασυλίας. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αριστερός αέρας φυσούσε τα πανιά της Μεταπολίτευσης. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η σημερινή δημοσκοπική τους ευφορία. Πάντως όταν ο προεκλογικός ηλεκτρισμός αρχίσει να διαπερνά το εκλογικό σώμα το πολιτικό τοπίο θα διαφοροποιηθεί αισθητά σε σχέση με τις σημερινές δημοσκοπήσεις.
Τον χώρο της Κεντροδεξιάς όμως μονοπωλεί αναμφίβολα η Νέα Δημοκρατία και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, όπως προκύπτει από όλες τις μέχρι σήμερα μετρήσεις.
-Η τρόικα έρχεται ζητώντας νέα μέτρα .Ποια κατά την γνώμη σας πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ?
Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένως δηλώσει δια του Προέδρου της ότι μέτρα που επιβάλλουν νέους φόρους ή περικοπές μισθών και συντάξεων δεν πρόκειται να εγκρίνει. Η Τρόικα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών με νέα βάρη οδηγεί στο χάος της κοινωνικής έκρηξης.
Όμως τα μέτρα που επιβάλλουν περιστολή της σπατάλης του Δημοσίου όχι μόνο δικαιολογούνται αλλά επιβάλλονται.
-Πρέπει ή μάλλον μπορεί η ΝΔ να ρισκάρει μια κυβερνητική κρίση αυτή τη στιγμή? Στο δίλημμα που θα τεθεί μέτρα ή χρεοκοπία τι απαντάτε?
Δεν είναι στις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει δηλώσει ο Αντώνης Σαμαράς να προκαλέσει τεχνητή κυβερνητική κρίση εφόσον τηρούνται οι αποφάσεις των πολιτικών αρχηγών που συγκρότησαν την Κυβέρνηση Παπαδήμου.
Επί τέλους δεν μπορεί συνεχώς να επανέρχεται ως μόνιμος εφιάλτης της Χώρας το δίλημμα νέα μέτρα ή χρεωκοπία. Η Ευρώπη και ΔΝΤ οφείλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα διατυπώνοντας ένα πιο δημιουργικό δίλημμα. Ένα δίλημμα υπέρβασης της κρίσης και της κακοδαιμονίας που έχει επικρατήσει μαζί μ’ αυτήν. Επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάπτυξη ή χρεοκοπία. Αυτό απαντάμε και σ’ αυτό πιστεύουμε.
-Πώς σχολιάζετε την ομολογία Γιλμάζ για Τούρκους εμπρηστές αλλά και την παρέμβαση Πολύδωρα ότι ήθελαν να 'κάψουν' την κυβέρνηση Καραμανλή .
Κάθε μέρα και πιο πολύ εδραιώνεται η πεποίθησή μου ότι οι αιτίες για τα σημερινά δεινά ανάγονται ιστορικά στην περίοδο 1996-2004. Η ελεύθερη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών φαίνεται ότι εκτός από την ήττα των Ιμμίων προκάλεσε και μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές με φονικούς εμπρησμούς.
Για όλα αυτά άραγε δεν θα λογοδοτήσει κανείς;
Η σιωπή των τότε αρμοδίων για όσα αποκαλύφθηκαν σήμερα από τον κ. Γιλμάζ προδίδει το πολιτικό τους ήθος. Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Βύρωνα Πολύδωρα για τους εμπρησμούς στην Ηλεία τον Αύγουστο 2007 είναι αυτονόητο ότι τις προσυπογράφω
|