|
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011 |
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας στην εφημερίδα REALNEWS και στην Χρύσα Ταβουλάρη , επισήμανε ότι η χώρα μας έχει μπει στο στόχαστρο μιας πλειάδας διεθνών και εγχωρίων κερδοσκόπων, με τους οποίους έχει συμπαραταχθεί και μια σειρά ‘’ειδημόνων’’ (εκτιμητικοί οίκοι, αναλυτές, οικονομολόγοι κ.λ.π.) που αντικειμενικά ενισχύουν τις προσπάθειες των πρώτων και σ΄ αυτή την κρίσιμη για τον τόπο συγκυρία έχουμε την δυστυχία να μας Κυβερνά ένα κόμμα που άλλα λέει και άλλα κάνει
Ερώτηση
Γιατί ξαφνικά η ΝΔ θυμήθηκε την απογραφή του 2004? Πόσο σκόπιμο ήταν σ αυτή τη συγκυρία ?
Το θέμα της απογραφής του 2004 δεν ήλθε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας.
Από μια περιθωριακή αναφορά του εκπροσώπου τύπου του κόμματος που αφορούσε άλλο θέμα ξεκίνησε η συζήτηση μέσω της οποίας κάποιοι βρήκαν για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να εμφανίσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως πεδίο αναμέτρησης δύο πολιτικών φυλών: των Σαμαρικών και των Καραμανλικών.
Η εικόνα αυτή που ασφαλώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα εσωστρέφειας σε μια στιγμή που έχουν επιβεβαιωθεί οι αιτιάσεις του Αντώνη Σαμαρά κατά του Μνημονίου και ήδη επίκειται το Ζάππειο 2.
Επομένως μόνο η Νέα Δημοκρατία την ώρα αυτή δεν είχε συμφέρον να αναδείξει σε μείζον ζήτημα την υπόθεση της απογραφής του 2004.
Ερώτηση
Πάντως είναι φανερό ότι η ΝΔ σήμερα κάνει μια προσπάθεια ρήξης με το κυβερνητικό της παρελθόν επειδή μάλλον το θεωρεί τροχοπέδη...
Το Κυβερνητικό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας είναι κομμάτι της Ιστορίας της. Η ρήξη με την Ιστορία είναι αδιανόητη.
Για την συγκεκριμένη περίοδο που κατέληξε σε μία δεινή εκλογική ήττα επιβάλλεται μία κριτική αποτίμηση.
΄Ενας υπεύθυνος απολογισμός των θετικών και αρνητικών στοιχείων της Κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας.
Η εκτίμηση , λόγο χάριν, ότι η απογραφή παρόλο που υπήρξε Κυβερνητική επιλογή της Ν.Δ. του 2004 δεν ωφέλησε τελικά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μας θεμάτων, δεν σημαίνει αποκήρυξη του Κυβερνητικού μας παρελθόντος.
Ερώτηση
Είπατε ότι η Ελλάδα είναι στόχος συμφερόντων. Μεγάλη κουβέντα που χωράει πολύ συζήτηση .Τι εννοείτε?
Είναι πλέον κοινός τόπος ότι η χώρα μας έχει μπει στο στόχαστρο μιας πλειάδας διεθνών και εγχωρίων κερδοσκόπων, οι οποίοι επενδύουν στο ενδεχόμενο της οικονομικής και δημοσιονομικής αποσταθεροποίησής μας.
Μαζί μ’ αυτούς έχουν συμπαραταχθεί και μια σειρά ‘’ειδημόνων’’ (εκτιμητικοί οίκοι, αναλυτές, οικονομολόγοι κ.λ.π.) που αντικειμενικά ενισχύουν τις προσπάθειες των πρώτων.
Σ΄ αυτή την κρίσιμη για τον τόπο συγκυρία έχουμε την δυστυχία να μας Κυβερνά ένα κόμμα που άλλα λέει και άλλα κάνει, που συνεχώς επαγγέλλεται την έξοδο από την κρίση και όλο πιο πολύ μας βυθίζει στη ανέχεια και στην απελπισία.
Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες η Κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Ευρίσκεται μονίμως ‘’αλλού’’.
Ζει στο δικό της κόσμο ανίκανη να αντιδράσει στις εξελίξεις που είναι καταιγιστικές και οφείλονται από τις αστοχίες της.
Ερώτηση
Πάμε για μεγάλης κλίμακας αποκρατικοποιήσεις. Συμφωνείτε στον σχεδιασμό που υπάρχει από την κυβέρνηση και για ΔΕΚΟ κοινής ωφέλειας όπως η ΔΕΗ?
Είμαστε ως παράταξη ιδεολογικά αντίθετοι με κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα του Κράτους.
Οι αποκρατικοποιήσεις με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον αποτελούν πάγια προγραμματική θέση της Νέας Δημοκρατίας.
Ευτυχώς που έστω και υπό την πίεση της ανάγκης το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να υιοθετεί προοδευτικές θέσεις στον τομέα αυτό, που όντως είναι στρατηγικής σημασίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Απομένει να ανακοινωθούν από την Κυβέρνηση οι λεπτομέρειες υπό τις οποίες θα υλοποιηθεί το εγχείρημα.
Ερώτηση
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα αναθεώρηση του μνημονίου επί το δυσμενέστερο. Το έλλειμμα καλπάζει ,τα μεσαία στρώματα πάλι θα κλιθούν να πληρώσουν ενισχύοντας την ύφεση...Η Ν.Δ. λέει ότι έχει άποψη και λύση. Οι εκλογές θα ήταν μια λύση?
Η Νέα Δημοκρατία δια του Προέδρου της Αντώνη Σαμαρά από τον Ιούλιο τους 2010 στο Ζάππειο είχε ασκήσει κριτική στους Κυβερνητικούς χειρισμούς η οποία σήμερα έχει επαληθευθεί στα βασικά της σημεία.
Το Μνημόνιο αστόχησε παρά τις διαδοχικές επικαιροποιήσεις του.
Η οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση και η κοινωνία έχει περιέλθει σε απόγνωση.
Περικοπές εισοδημάτων, υπερφορολόγηση, ανεργία είναι το αποτέλεσμα του Μνημονίου.
Η Κυβέρνηση καλείται επειγόντως να αλλάξει πλεύση. Να επαναδιαπραγματευθεί τους ενταχθείς όρους του Μνημονίου και να δώσει αναπτυξιακή πνοή στον τόπο.
Διαφορετικά η κατάσταση καθημερινά θα επιδεινώνεται.
Εάν όμως ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδειχθούν ανίκανοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτές τότε αναπόφευκτα την λύση θα την δώσει ο Λαός με την εκλογική του ετυμηγορία.
Ερώτηση
Γιατί κατά την γνώμη σας η Ν.Δ. δεν μπορεί να ανακάμψει σε επίπεδο ποσοστών? Γιατί δεν εισπράττει την μεγάλη φθορά του ΠΑΣΟΚ?
Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 μέχρι σήμερα η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που να έχει ήδη καλύψει την διαφορά που την χώριζε από το ΠΑΣΟΚ.
Η αύξηση αυτή πράγματι εξελίχθηκε με πιο βραδείς ρυθμούς σε σχέση με την κατακόρυφη πτώση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στην δράση πολλών παραγόντων.
Πρώτον στην κατασυκοφάντηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Γ.Α. Παπανδρέου και από μερίδα του Τύπου που ανήκει κατά κύριο λόγο σε επιχειρηματίες προμηθειών και έργων του Δημοσίου.
Κατά δεύτερο λόγο από το καθημερινό σφυροκόπημα που δέχεται η Νέα Δημοκρατία ως ο ένας πόλος του δικομματισμού τον οποίο τα μικρά κόμματα και μερίδα του Τύπου ενοχοποιούν για όλα τα δεινά αυτού του τόπου.
Παράλληλα οι πολιτικές και οι κοινωνικές δυνάμεις που έχουν στρατευθεί στην υποστήριξη του Μνημονίου συστηματικά βάλλουν κατά της Νέας Δημοκρατίας που με συνέπεια και επιμονή αντιστάθηκε στις επαίσχυντες και ολέθριες μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης και των συμμάχων της υποδουλώνοντας την χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους δανειστές της χωρίς διαπραγματεύσεις.
Είναι φανερό ότι τώρα που οι μάσκες του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων του έπεσαν, η εμπιστοσύνη του Λαού αρχίζει να κατευθύνεται προς την Νέα Δημοκρατία.
Ερώτηση
Το Ζάππειο 2 θα είναι η κυβερνητική πρόταση της Ν.Δ.? Βλέπετε εκλογές?
Το Ζάππειο 2 θα είναι ένα αξιόπιστο, ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα δίνει ελπίδα και όραμα στην κοινωνία.
Για τις εκλογές την πρωτοβουλία των χειρισμών κατά το Σύνταγμα την έχει ο Πρωθυπουργός. Αν το αποφασίσει εμείς είμαστε έτοιμοι και ικανοί πλέον να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του Λαού.
Ερώτηση
Ποια θα είναι η στάση της Ν.Δ. στην Βουλή και για το μεσοπρόθεσμο και ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις?
Στις 9 Μαϊου με το Ζάππειο 2 ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς θα διατυπώσει την στάση μας απέναντι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις αποκρατικο-ποιήσεις.
Όμως είναι αδιανόητο μια Κυβέρνηση που η θητεία της λήγει το 2013 να επιχειρεί να δεσμεύσει με τις επιλογές της και την διάδοχό της .
Ουσιαστικά δηλαδή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν μπορεί με βάση το Σύνταγμα να υπερβαίνει τον χρονικό ορίζοντα της λήξης της θητείας της Κυβέρνησης, αφού μέχρι τότε ισχύει η δημοκρατικής νομιμοποίησή της.
|