|
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 |
΄Οσοι έφταιξαν και ντρόπιασαν τους πολίτες πρέπει να πληρώσουν, τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Δικαιοσύνης της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας σε συνεντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" και στην Έλλη Τρανταφύλλου
Ερώτηση Είστε τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας. Θα γνωρίζετε ότι το μόνιμο παράπονο του κόσμου, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, είναι αν θα πάει κάποιος φυλακή. Αν δηλαδή, θα τιμωρηθεί κάποιος, έστω προς παραδειγματισμό, από όσους πολιτικούς είτε πλούτισαν παρανόμως είτε κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα. Τι τους απαντάτε?
Ο Λαός έχει την εξουσία και το καθήκον να τιμωρήσει τους Πολιτικούς που έπαιξαν προσωπικά παιχνίδια εις βάρος του τόπου και της Ιστορίας του. Έχει την δύναμη να τους καταδικάσει σε ισόβια πολιτική, ηθική και προσωπική ατιμία και ανυποληψία. Πρέπει κυριολεκτικά να τους στείλει από εκεί που ήλθαν ανεξάρτητα από το αν στηθούν ικριώματα για τον αποκεφαλισμό τους. ΄Ετσι θα εμπεδωθεί ως κοινωνικό μάθημα ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι υπάλληλοι της Ιστορίας και όχι προαγωγοί του εαυτού τους.
Παρ΄ όλα αυτά κάποιοι και βέβαια όχι χωρίς ίδιο συμφέρον καλλιεργούν στο Λαό μια ύποπτη σύγχυση, ότι δηλαδή μόνον όταν αρχίζουν να φυλακίζονται σωρηδόν και με συνοπτικές διαδικασίες όλοι οι πολιτικοί τότε ο Λαός θα απαλλαγεί υπό τα σημερινά δεινά του. Μία τέτοια πλάνη είναι ολέθρια γιατί μεταξύ των άλλων εξαρτά την υπόθεση της κάθαρσης του πολιτικού κόσμου από μία αδύνατη αίρεση και κατ΄ αυτό τον τρόπο παρέχει το δικαίωμα σε κάποιους εγνωσμένης δολιότητας και ανηθικότητας πολιτικούς να επιβιώνουν ( λόγω έλλειψης ‘’στοιχείων’’ ) και να παριστάνουν μάλιστα δημοσίως τους τιμητές των πάντων.
΄Αρα το αίτημα για κάθαρση πρέπει να είναι τόσο καθαρό και τόσο ουσιαστικό ώστε η αποτελεσματικότητά του να αποσυνδεθεί από το αν κάποιοι που έφταιξαν εγκλειστούν ή όχι στις φυλακές. Διαφορετικά θα κυνηγάμε φαντάσματα προς τέρψη των πράγματι ενόχων που θα κυκλοφορούν μεταξύ μας καθαροί και αστιγμάτιστοι.
Ερώτηση Το κόμμα σας πήρε πρωτοβουλία για τη διερεύνηση των πόθεν έσχες όσων κατείχαν κυβερνητική θέση από το 1974 μέχρι σήμερα. Είναι εφικτό αυτό;
Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά εκφράζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, και αποδίδει το πνεύμα της ουσιαστικής Δικαιοσύνης που πρέπει να επικρατήσει: Όσοι πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι αθέμιτα το αξίωμα που τους εμπιστεύθηκε η Δημοκρατία είναι αδιανόητο να συνεχίσουν να ζουν στην Κοινωνία ως ‘’ευυπόληπτοι άρχοντες’’.
Παράλληλα ο Λαός δικαιούται να ενημερωθεί μέσα από νόμιμες διαδικασίες για την ταυτότητα των μελών της Κυβέρνησης και των υφυπουργών που κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή εξ΄αφορμής αυτών απέκτησαν περιουσία που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους.
Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει με ασφαλή κριτήρια και από αμερόληπτα κρατικά όργανα.
Με τέτοιες πρωτοβουλίες εξυπηρετείται η αληθινή πολιτική κάθαρση που χρειάζεται σήμερα ο τόπος.
Ερώτηση Θεωρείτε ότι αρκεί αυτή η πρωτοβουλία? Σας ρωτώ διότι έχετε έναν αρχηγό, τον κ. Σαμαρά, ο οποίος ουδέποτε στο παρελθόν συμμετείχε σε κέντρα λήψεως αποφάσεων και θα μπορούσε να ηγηθεί μιας ουσιαστικής προσπάθειας για επιβολή διαφάνειας στον δημόσιο βίο;
Αναμφίβολα η πρωτοβουλία Σαμαρά θέτει το παλλαϊκό αίτημα για διαφάνεια στον δημόσιο βίο στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου. Όπως το επιβάλλουν οι κρίσιμες συνθήκες από τις οποίες ζει η χώρα. Ταυτόχρονα ικανοποιείται το γενικό αίσθημα της Δικαιοσύνης χωρίς να κάνει παραχωρήσεις στον λαϊκισμό και την εύκολη εντυπωσιοθηρία, που δυστυχώς έχει γίνει του συρμού στην σημερινή πολιτική και κοινοβουλευτική ζωή.
Ερώτηση Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ της κυβέρνησης και του δικαστικού κόσμου, ο οποίος χαρακτήρισε ως ανεπίτρεπτη την πρόσφατη επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη. Μάλιστα, η Ολομέλεια των Εισαγγελέων του Αρείου Πάγου έθεσε και ένα σημαντικό ζήτημα συνταγματικότητας. Εκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη που υποχρεώνει την ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου να πηγαίνει στη βουλή για ακρόαση. Θεωρείτε ότι έχουμε να κάνουμε με κλιμακούμενη επίθεση στη δικαιοσύνη και μάλιστα τη στιγμή που διερευνώνται μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων;
Η Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δεν χάνουν κάθε φορά την ευκαιρία να ‘’ενοχοποιούν’’ τη Δικαιοσύνη σε όσες περιπτώσεις η έκβαση ή η εξέλιξη μιας υπόθεσης δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες ή τις επιθυμίες τους.
Στο παρελθόν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν εξαπολύσει μύδρους εναντίον της ηγεσίας της Δικαιοσύνης για τις υποθέσεις του Βατοπεδίου , των ομολόγων κ.λ.π. καταλογίζοντας σ΄αυτή ολιγωρία ή διάθεση συγκάλυψης.
Η κόντρα όμως Καστανίδη – Αρείου Πάγου δεν εντάσσεται σ΄ αυτό το πλαίσιο κομματικής συμπεριφοράς. Προβάλλει το ζήτημα της κάθαρσης με δικαστικά μέσα της Πολιτικής ζωής από τα μεγάλα σκάνδαλα της Siemens, των υποβρυχίων του χρηματιστηρίου κ.λ.π.
Η αντιδικία για το ποία από τις δύο εξουσίες, ή Νομοθετική ή η Δικαστική ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στο αίτημα για τιμωρία των υπευθύνων για τα σκάνδαλα αναμφίβολα δεν προσφέρει τις πιο καλές υπηρεσίες στην λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η Βουλή ψηφίζει τους νόμους της Πολιτείας εκφράζοντας την λαϊκή κυριαρχία και η Δικαστική εξουσία υπηρετεί τον Λαό εφαρμόζοντας τους νόμους με πνεύμα Δικαιοσύνης και Ισότητας.
Η διάκριση όμως των εξουσιών δεν απαγορεύει την συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ κρατικών λειτουργών που ανήκουν σε διαφορετικές εξουσίες για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της Πολιτείας και την πιο ικανοποιητική εκπλήρωση της αποστολής της .
Η διαφορετική άποψη καθώς και η άσκηση καλόπιστης κριτικής δεν αποτελούν ενέργειες που προσβάλλουν το κύρος μιας Κρατικής εξουσίας.
Ο δημόσιος διάλογος που διεξάγεται με επιχειρήματα και όχι με υπονοούμενα ή μισόλογα ενισχύει την αυθεντία των κορυφαίων κρατικών οργάνων όπως είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο ΄Αρειος Πάγος .
Σε τέτοιες περιπτώσεις αξίζει να ενθυμούμαστε τα λόγια του Τόμας Μαν από ‘’ τους στοχασμούς ενός απολίτικου ‘’: ’Η υπερβάλλουσα ανδρεία είναι βαρβαρότητα αν δεν νομιμοποιείται από ένα έλλογα διατυπωμένο ιδανικό. Μόνο ο λόγος κάνει την ζωή αντάξια του ανθρώπου’’. Η δημοκρατία είναι η ζωή που πηγάζει από την οργανωμένη συναίνεση των πολιτών’’. Μην την σπαταλάμε λοιπόν με περιττές και ανούσιες κόντρες, Έκαστος εφ ω ετάχθη.
Ερώτηση Η Νέα Δημοκρατία έχει ζητήσει ήδη τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, της οποίας ο φάκελος αναμένεται στη βουλή. Θα μείνετε εκεί ή είναι πιθανό να ζητήσετε και προανακριτική επιτροπή;
Εφόσον από τον φάκελο προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ποινικής εμπλοκής υπουργών ή Υφυπουργών είναι προφανές ότι ισχύ έχει ο ν. 3126/03 και ο Κανονισμός της Βουλής. Απαιτείται δηλαδή η κατάθεση στην Βουλή έγγραφης πρότασης κατηγορίας από 30 Βουλευτές για την σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (προανακριτικής ). Σ΄ αυτή την περίπτωση η εξεταστική επιτροπή παραχωρεί την θέση της στην προανακριτική .
Ερώτηση Tο τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μία συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματός σας για το αν οι αποφάσεις λαμβάνονται σε στενό κύκλο ή συμμετέχουν στη διαμόρφωσή τους τα αρμόδια στελέχη της ΝΔ. Ποια είναι η δική σας εμπειρία
Τέτοια συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος της Ν.Δ. είναι βέβαιο ότι δεν έχει ανοίξει . ‘Αλλωστε δεν χρειάζεται. ΄Εχω όμως αντιληφθεί ότι υπάρχουν δύο – τρεις συνάδελφοι που περιφέρουν τη μοναξιά τους χωρίς να μπορούν να συνηθίσουν στην ιδέα ότι για λόγους που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν έχουν στερηθεί τα παλιά τους κομματικά μεγαλεία .
Αυτοί είναι που τεχνηέντως θέτουν τέτοια ζητήματα πιο πολύ για προσωπικούς τους λόγους ακολουθώντας την φροϋδική ρήση ‘’Εκεί που αυτό ήταν, εκεί πρέπει να γίνω υποκείμενο’’. Δηλαδή επιχειρούν να σκηνοθετήσουν το εσωκομματικό τοπίο κατά τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνεται στις δραματικές αλλαγές που συμβαίνουν μέσα τους δηλαδή στον εσωτερικό τους κόσμο.
Ερώτηση Οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής της ΝΔ. Ωστόσο, πως εξηγείτε το γεγονός ότι ενώ διογκώνεται η κοινωνική δυσφορία για την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να παραμένει μακριά από τον στόχο της αυτοδυναμίας ?
Η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας πράγματι βελτιώνεται σταθερά αλλά αργά. Ήδη έχει καλύψει την απόσταση που την χώριζε από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.
Η δικαίωση της εύστοχης κριτικής του Αντώνη Σαμαρά για το Μνημόνιο και για τις αποτυχίες της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Οικονομικό Τομέα αναγνωρίζεται πλέον και από εκείνους που είχαν διατυπώσει σχετικές επιφυλάξεις. Το γεγονός όμως ότι στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση και της κοινής γνώμης για το θέμα αυτό είναι ευεξήγητο:
Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο μια κακή Κυβέρνηση απέναντι στην οποία όλα τα επιχειρήματά της έχουν απολύτως επιβεβαιωθεί , αλλά μαζί μ’ αυτή και μια σειρά εξωθεσμικούς ‘’συμμάχους ‘’της.
Πρώτα απ’ όλα μιας μερίδας μεγάλων προμηθευτών και εργολάβων του Δημοσίου που έχουν εχθρική στάση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία την οποία διοχετεύουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που συμβαίνει να εκμεταλλεύονται. Αυτοί έχουν τη δύναμη να αποκρύπτουν ή να διαστρέφουν το αληθινό νόημα των γεγονότων χειραγωγώντας την ενημέρωση του λαού.
Κατά δεύτερο λόγο ένα δίκτυο ‘’Ειδημόνων’’ (αναλυτές – ερευνητές κ.λ.π) οι οποίοι έχουν μετατρέψει το λαό σε μια ομογενοποιημένη ‘’κοινή γνώμη’’ ,την οποία ανηλεώς και αγρίως δημοσκοπούν και εν συνεχεία εμπορεύονται.
Τέλος δυο – τρεις αστέρες της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας οι οποίοι καθημερινά, συντελούν ώστε να μεταμορφώνεται ο λαός σε άμορφο και άβουλο τηλεοπτικό κοινό. Σ’ αυτό το κοινό έχουν τη δύναμη να μεταγγίζουν έτοιμες γνώμες και αξιολογήσεις που στη συνέχεια τις εισπράττουν ως γνώμες οι εταιρείες των δημοσκοπήσεων. ‘’Τι και αν με κάποιους από αυτούς μπορεί κανείς να μιλάει σοβαρά μόνο για το ποδόσφαιρο’’, όπως έλεγε ο αείμνηστος Παναγιώτης Κονδύλης.
Ερώτηση Βλέπετε εκλογές μέσα στο 2011
Το αν θα γίνουν εκλογές το 2011 αφορά αποκλειστικά και μόνο τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού ο οποίος δεν διστάζει κάθε φορά να εκβιάζει τις εξελίξεις απειλώντας τους ‘’δικούς και τους άλλους’’ με πρόωρη προσφυγή σε εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να δώσει νικηφόρα τη μάχη όποτε και αν αποφασισθεί όποτε και αν στηθούν οι κάλπες
|