|
Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2008 |
Στη χθεσινή συνεδρίαση του λεγόμενου θεσμικού μετώπου που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του νομάρχη σημειώθηκαν κάποια επεισόδια τα οποία με λύπη μου αναφέρω ότι με ανάγκασαν να διαμαρτυρηθώ και να αποχωρήσω από αυτή τη σύσκεψη στην οποία θα πρέπει να τονίσω ότι είχα προσέλθει με την ειλικρινή και σπουδαία πρόθεση να συνεννοηθώ και να διαβουλευθώ προκειμένου όλοι μαζί, όσοι συμμετείχαμε σε αυτή,.
Να δούμε κατά ποιο τρόπο μπορεί ο τόπος να αποκτήσει ένα ειδικό σχέδιο ανάπτυξης που να αξιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα που έχει τόσο από φυσικής, γεωγραφικής, πολιτισμικής και ιστορικής απόψεως όσο βέβαια και από την άποψη της πολύ δυσμενούς συγκυρίας που έχουν δημιουργήσει αφενός μεν οι δεινές συνέπειες και εν πολλοίς οι αβάσταχτες συνέπειες των πυρκαγιών του 2007 σε συνδυασμό και με τις επιπτώσεις που οσονούπω φαίνεται ότι θα γίνονται όλο και πιο σοβαρές της παγκόσμιας κρίσης του χρηματοοικονομικού συστήματος.
Εκεί, λοιπόν, παρόλο που είμαι και το δήλωσα για λόγους αρχής, αντίθετος με την ύπαρξη και τη λειτουργία αυτού του θεσμικού μετώπου, το οποίο θα έλεγα μάλλον στερείται σοβαρότητας στο επίπεδο τουλάχιστον που υπάρχει ως ένας άτυπος θεσμός αφού οι θεσμοί δεν μπορούν να κάνουν μέτωπα, ο θεσμοί είναι οντότητες συμβολικές που έχουν μια συγκεκριμένη λειτουργία και μια συγκεκριμένη αποστολή.
Αυτόνομο κομμάτι...
Θεσμοί λοιπόν που έχουν να κάνουν με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τα επιμελητήρια και τους συνεταιρισμούς, με τους αντιπροσώπους του λαού στο κοινοβούλιο, αυτοί όλοι θα πρέπει να έχουν συνείδηση ο καθένας για τον εαυτό του ότι αποτελούν ένα χωριστό και αυτόνομο κομμάτι της κοινωνικής πραγματικότητας αφενός και αφετέρου ότι ο φορέας του κάθε θεσμού πρέπει να κάνει οτιδήποτε περνάει από την αντίληψή του και οτιδήποτε έχει να κάνει με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που διαθέτει για να εκπληρώνει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την αποστολή του ανταποκρινόμενος ο καθένας μας της εμπιστοσύνης που του έχει δείξει ο λαός.
Πασοκικό μέτωπο...
Δυστυχώς αυτά περίμενα να δω, αλλά εκεί συνάντησα ένα πασοκικό μέτωπο, και το λέω με κάθε σοβαρότητα γιατί ουδέποτε στο παρελθόν χρειάσθηκε να έρθω σε σύγκρουση με τον οποιονδήποτε, είτε με τον κ. νομάρχη είτε τους νομαρχιακούς συμβούλους και τους αντινομάρχες είτε δημάρχους και τους άλλους που συμμετείχαν σε αυτή τη συνεδρίαση.
Εκεί λοιπόν, με αφετηρία την τοποθέτηση του κ. νομάρχη ο οποίος κατά ένα πολύπεριφρονητικό τρόπο αναφέρθηκε στο πρόγραμμα το οποίο έχει δώσει σε διαβούλευση ο υπουργός Οικονομικών, αλλά το ίδιο απαξιωτικά αναφέρθηκε και στη μελέτη που έχει συνταχθεί για την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής από καθηγητές πανεπιστημίου του Γεωπονικού πανεπιστημίου και ήταν ο πρώτος μπούσουλας που μέχρι τώρα χρησιμοποιείται για να αντεπεξέλθει ο τόπος στα προβλήματα από τις φωτιές, δημιούργησε σε μένα την εντύπωση ότι δεν διαθέτει τουλάχιστον για εκείνη τη συνεδρίαση τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που χρειαζόταν για να υπάρχει αυτή η ειλικρινής διαβούλευση και η πραγματική συνεννόηση για τα προβλήματα του τόπου.
Ακολούθησε βέβαια ο κ. πρόεδρος της ΤΕΔΚ, ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος και αυτός επιχείρησε μια πολεμική κατά της κυβέρνησης και των συγκεκριμένων υπουργών που είναι αρμόδιοι για τα αντίστοιχα ζητήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πλέον σε όλους μας η εντύπωση ότι εκεί υπήρχε μια συνεδρίαση που σκοπό είχε να κάνει μια αντικυβερνητική πολεμική και να μην ασχοληθεί καθόλου με τα καθέκαστον προβλήματα του νομού.
Πρόχειρα πονήματα...
Βέβαια αυτό υπογραμμίστηκε και για μένα ήταν προφανές όταν είχα τη δυνατότητα να ξεφυλλίσω αυτά τα πονήματα τα οποία υποτίθεται ότι έχουν συνταχθεί από καθηγητές πανεπιστημίου και με συνεργασία της Ηλειακής Α.Ε. και του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στο πρώτο λοιπόν που είχα τη δυνατότητα να το διεξέλθω και ονομάζεται «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Νομού Ηλείας 2007 – 2020», εκεί λοιπόν διαπι- στώνω με πολύ μεγάλη μου έκπληξη ότι πρόκειται για ένα κείμενο πολυσέλιδο το οποίο βρίθει γενικοτήτων, ανακριβειών, και βέβαια είναι γεμάτο από κοινοτοπίες τις οποίες τις έχουμε τα τελευταία 10 χρόνια και τις επαναλαμβάνουμε σε κάθε τέτοια περίπτωση.
Χαρακτηριστικές δε είναι οι περιπτώσεις όπου ειδικά, επειδή έχω μια ειδική ευαισθησία για την Αρχαία Ολυμπία, για τα πολιτισμικά και τα τουριστικά ζητήματα του νομού, είδα λοιπόν εκεί κάπου στην 130 σελίδα να μην αναφέρει τίποτα για όλα αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προβολή του τόπου ,μέσω αυτής της πολύ μεγάλης ευλογίας που έχει στην περιφέρειά του ο νομός τον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας και να βλέπω ότι προτείνονται μέτρα να γίνουν εικονικές πραγματικότητες που ήδη υπάρχουν στο παλιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και εγκαινιάστηκαν από τον υπουργό Πολιτισμού, να γίνουν επίσης κάποια μονοπάτια, να ανακαλυφθεί η πορεία του ή να οριοθετηθεί η διαδρομή που ακολούθησε ο Παυσανίας, να υπάρξει προβολή μιας ώρας προετοιμασίας των αθλητών στην αρ- χαία Ήλιδα και μια σειρά ασημαντότητες οι οποίες δεν έχουν καμία μα καμία αξία όταν μιλάμε για στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα καλύψει μια περίοδο 13 ετών.
Αυτά λοιπόν είχα την τιμή να τα επισημάνω και βέβαια στη συνέχεια παίρνοντας στα χέρια μου τα άλλα φοβερά πονήματα τα οποία αφορούν το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του νομού και σε άξονες, μέτρα, δράσεις και έργα και ειδικά μάλιστα ένα που αναφέρεται ως ειδικό τεύχος για το σχεδιασμό της ανάπτυξης στις πυρόπληκτες περιοχές, εκεί αυτό που κατάλαβα είναι ότι με τη μεγίστη δυνατή προχειρότητα οι συντάκτες αυτών των συγκεκριμένων καταλόγων, μέτρων και δράσεων, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να φτιάξουν ένα κατάστιχο όπου υπάρχει η τιτλοποίηση και ο κατακερματισμός αυτού του αναπτυξιακού σχεδίου σε μεγάλα έργα τα οποία βεβαίως αυθαιρέτως έχουν επιλεγεί, αυθαιρέτως επίσης έχουν κοστολογηθεί και αυθαιρέτως επίσης έχουν περιγραφεί κατά τις προσωπικές προτιμήσεις αυτού που τα έχει συντάξει αφού αυτά τα συγκεκριμένα δεν έχουν καμία αντιστοιχία με τη μελέτη που σας είπα ότι έχω στα χέρια μου.
|