|
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 |
Τις παρενέργειες που προκαλεί στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας η εφαρμογή του νόμου 4777/2021, με τον οποίο θεσπίστηκε Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, υπογράμμισε χθες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Ηλείος βουλευτής τόνισε πως ο φοιτητικός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 15.000 με 20.000, με συνέπεια το κλείσιμο τμημάτων και σχολών σε όλη τη χώρα, υπενθυμίζοντας ότι ήδη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών έχει εισηγηθεί την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο και τη μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι.
Ο Κώστας Τζαβάρας επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξαιτίας της κατάργησης των ΤΕΙ και του πολλαπλασιασμού των τμημάτων πανεπιστημιακών σχολών από την εφαρμογή του νόμου 4610/2019 («νόμου Γαβρόγλου») και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη γεωγραφικής κατανομής των ΙΕΚ τριετούς πανεπιστημιακής φοίτησης που πρόκειται να λειτουργήσουν στη χώρα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκηαναμόρφωσης και αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.Το εγχείρημα αυτό, τόνισε,επιφέρει πολλές και σοβαρές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες έχουν σήμερα πανεπιστημιακά τμήματα που απειλούνται με κατάργηση, για αυτό η αναμόρφωση θα πρέπει να υλοποιηθεί ύστερα από διάλογο μαζί τους.
Ο Κώστας Τζαβάρας ανέφερε επίσης ότι η Ηλεία βρίσκεται ήδη σε μεγάλη αναταραχήλόγω της επικείμενης κατάργησης των πανεπιστημιακών τμημάτων και υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθούν βιαστικές κινήσεις και μεταβολές για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά προκειμένου, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, να δοθεί χρόνος για εξαντλητική διαβούλευση και στάθμιση όλων των δεδομένων.
Ιδιαιτέρως μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη της εναρμόνισης των καθ΄ έκαστον πανεπιστημιακών τμημάτων με τις ανάγκες και τις οικονομικές και αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε συγκεκριμένης περιοχής, όπως επιβάλλει ο νόμος 4485/2017 (άρ.5) που ρυθμίζει τις μεταβολές (ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία, κ.ά.) κάθε ΑΕΙ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός απάντησε ότι καταγράφηκαν όλα τα θέματα που ετέθησαν και ότι θα υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση εντός των ημερών.
«Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναταραχή που έχει προκληθεί στην Ηλεία εξαιτίας της επικείμενης κατάργησης των πανεπιστημιακών σχολών και ζήτησα να μη γίνει καμία μεταβολή στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας προτού διαμορφωθούν όλα τα δεδομένα που επηρεάζουν την κατανομή των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.
|