|
Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 |
Το Πανεπιστήμιο Πατρών με πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του προγραμματίζει για λόγους δήθεν «εξορθολογισμού» και «εκσυγχρονισμού» την άμεση γεωγραφική αναδιάταξη των Τμημάτων και των Σχολών του, έτσι ώστε τμήματα Σχολών που με νομοθετική απόφαση του Κράτους (Ν. 4610/2019) έχουν ιδρυθεί και ήδη λειτουργούν στις πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδας να μετεγκατασταθούν στην Πάτρα και στο Αγρίνιο.
Με την απόφαση αυτή επαληθεύονται πλήρως τα όσα είχα δημοσίως ισχυριστεί προ καιρού περί της από μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών πρωτοφανούς κακοποίησης των εννοιών του«εκσυγχρονισμού» και του «εξορθολογισμού».Δυστυχώς, σε πείσμα κάθε ορθολογικής σκέψης και κριτικής που πρέπει να καλλιεργείται σε ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το εν λόγω πόρισμα, εις το όνομα ενός δήθεν «εκσυγχρονισμού» και «εξορθολογισμού», επιχειρεί να νομιμοποιήσει τους πλέον αδιανόητους παραλογισμούς εξυπηρετώντας κατά κύριο λόγο συντεχνιακά, πελατειακά και μικροπολιτικά συμφέροντα της πόλης των Πατρών.
Στο πολυσέλιδο πόρισμά της η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού δεν περιλαμβάνει καμία αξιολόγηση και πρόταση για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Πάτρας, θεωρώντας προφανώς ότι όλα είναι άρτια από ακαδημαϊκή άποψη μόνο εκ του λόγου ότι λειτουργούν εντός της πόλης των Πατρών. Αντιθέτως, καταπιάνεται μόνο με την αξιολόγηση των περιφερειακών τμημάτων, προτείνοντας μάλιστα τον αποκλεισμό της Ηλείας από τον πανεπιστημιακό χάρτη της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και όλης της χώρας, διατυπώνοντας εισηγήσεις αντιεπιστημονικές και ανιστόρητες, με κορυφαία όλων την εγκατάσταση τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας στην Πάτρα.
Ως γνωστόν, η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε για ευνόητους λόγους να ιδρύσει στην πόλη του Πύργου, που είναι το πλησιέστερο προς τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας διοικητικό και περιφερειακό αστικό κέντρο, ανώτατες σχολές με αντικείμενο την έρευνα και τη διδασκαλία επιστημών στον τομέα του Πολιτισμού. Επιβεβαίωσε δηλαδή την παλαιότερη επιλογή του νομοθέτη να συνδέσει τον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών με τον παγκόσμιας αναγνώρισης και ακτινοβολίας χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, που αποτελεί για ολόκληρη την οικουμένη την «παρθενική μήτρα» του πολιτισμού.
Από εδώ, κάθε τέσσερα χρόνια, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το Φως της Ολυμπίας στέλνει το μήνυμα της Ειρήνης και της Συναδέλφωσης των λαών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Εδώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1875 η γερμανική αρχαιολογική αποστολή ξεκίνησε έρευνες και ανασκαφές που συνεχίζονται μέχρι σήμερα και εδώ επέλεξε να διοργανώσει συνέδριο το 2016 το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Υπάρχει λοιπόν πιο προνομιακός χώρος για επιστημονική έρευνα και διδασκαλία του κλάδου της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας και της Μουσειολογίας, από αυτόν «τον κάλλιστο της Ελλάδας τόπο»;
Κι όμως στο όνομα ενός δήθεν εξορθολογισμού της οργάνωσης και της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η Επιτροπή αποφαίνεται ότι πρέπει να απομακρυνθεί από το λίκνο αυτό του αρχαιοελληνικού πολιτισμού το Τμήμα Μουσειολογίας και να μεταφερθεί στην Πάτρα.
Νομιμοποιείται άραγε ακαδημαϊκά, επιστημονικά, πολιτισμικά, λογικά και ηθικά μια τέτοια απόφαση που καταδικάζει τους αυριανούς αρχαιολόγους, ιστορικούς και μουσειολόγους της Ελλάδας να σπουδάζουν την επιστήμη τους χωρίς να έχουν άμεση καθημερινή επαφή με το συμβολικό, το υλικό και το πραγματικό αντικείμενο της μελέτης τους; Και μάλιστα όταν αυτό προσφέρεται στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας στον υπερθετικό βαθμό;
Η μοναδική επιτακτική ανάγκη εξορθολογισμού της οργάνωσης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η μεταφορά του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Ηλεία, για να συστεγαστεί με τη Μουσειολογία.
Δυστυχώς οι μεθοδεύσεις είναι προφανείς και στο τμήμα της Γεωπονίας της Αμαλιάδας, καθώς οι συντάκτες του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου αγνοούν ότι με όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας η Ηλεία αντιπροσωπεύει το 48% του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ η Αιτωλοακαρνανία μόλις το 27%.
Αφού πρώτα μετέφεραν σκανδαλωδώς τις τρεις κατευθύνσεις της Φυτικής Παραγωγής, της Ζωικής Παραγωγής και της Αγροτικής Οικονομίας από το ΤΕΙ της Αμαλιάδας στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο, παραγνωρίζοντας την ανάγκη σύνδεσης των επιστημονικών αυτών κατευθύνσεων με τον ηλειακό κάμπο, δηλαδή την πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα αρδευόμενη πεδιάδα υψηλής παραγωγικότητας (800.000 στρέμματα), τις μετέτρεψαν σε πανεπιστημιακές σχολές και ίδρυσαν τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με έδρα το Αγρίνιο, αφήνοντας την Ηλεία μόνο με ένα παράρτημα.Τώρα επιδιώκουν να μετακινήσουν και το παράρτημα, προικοδοτώντας την Αιτωλοακαρνανία με ένα ελκυστικό πανεπιστημιακό campus και «θάβοντας» την Ηλεία στα ακαδημαϊκά αζήτητα.
Απευθύνω την ανοιχτή αυτή επιστολή στον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας, κ. Συρίγο, εναποθέτοντας στο υψηλό ακαδημαϊκό ήθος και το εξαιρετικό προσωπικό κύρος που διαθέτει, την ελπίδα ότι θα υπερασπιστεί την απόφαση της Πολιτείας που θέλησε με νόμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου να καθορίσει ως έδρες των τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών τις πόλεις του Πύργου και της Αμαλιάδας αντιστοίχως. Η θέληση αυτή της Πολιτείας είναι αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό και τελικώς αδιανόητο να καμφθεί με ένα απλό πόρισμα της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αφετέρου την απευθύνω στον περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας προκειμένου να ασκήσει κάθε περιθώριο επιρροής που διαθέτει (κυρίως μέσω του μηχανισμού χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πατρών), ώστε οι αρμόδιες Πρυτανικές Αρχές να σεβαστούν τη θέληση της Περιφέρειας για γεωγραφική κατανομή των πανεπιστημιακών τμημάτων στις πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας και όχι με βάση τοπικιστικά, συντεχνιακά ή πελατειακά κριτήρια που αποτελούν κραυγαλέες επιβιώσεις ενός βάρβαρου ανορθολογισμού.
Πύργος, 16.2.2021
Με κάθε τιμή
Κ. Τζαβάρας
Βουλευτής ΝΔ Ηλείας και πρ. Υπουργός
|