|
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019 |
Πτωχός συγγενής της σχεδιαζόμενης από τη Κυβέρνηση κατανομής πανεπιστημιακών σχολών στις πόλεις της Δυτ. Ελλάδας γίνεται πλέον ο Πύργος μετά την κατάργηση του ΔΟΕΠΤΜ
Κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου Γαβρόγλου για την ανασύνταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Δυτικής Ελλάδας ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, μιλώντας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αποκάλυψε και στηλίτευσε τον προεκλογικό χαρακτήρα αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας και ειδικότερα αποδόμησε το αφήγημα των Ηλείων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί αναβάθμισης των σχολών ΤΕΙ του Πύργου, μέσω της πανεπιστημιοποίησης τους. Το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, με τη μορφή και το περιεχόμενο που εμφανίστηκε για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν αφήνει περιθώρια για να υπόσχονται κάποιοι καλύτερες μέρες για τη λειτουργία τριτοβάθμιων σχολών στον δήμο του Πύργου.
Η αλήθεια είναι αντίθετη και πικρή. Όλοι όσοι υποστήριζαν τα αντίθετα ή πρέπει να βγουν δημοσίως και να ζητήσουν συγγνώμη από τους πολίτες του Πύργου για τις πολιτικάντικες αναλήθειες που είπαν, ή πρέπει να ντρέπονται γιατί χρησιμοποιούν τις ιδιότητες με τις οποίες τους έχει τιμήσει ο λαός του Πύργου, για να παίζουν κυβερνητικά παιχνίδια. Παιχνίδια προς χάριν μιας κυβέρνησης που ακόμα και αυτή τη στιγμή που βρίσκεται σε αποδρομή δεν διστάζει να εμπαίζει τον ελληνικό λαό και ενώ υπόσχεται την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, αντί να την υλοποιήσει η ίδια την παραπέμπει στην επόμενη κυβέρνηση, όπως συμβαίνει με το ΤΕΦΑΑ Πύργου.
Συγκεκριμένα, για τον Πύργο οι προβλέψεις του νομοσχεδίου Γαβρόγλου είναι απογοητευτικές:
1. Το πολυδιαφημισμένο ξενόγλωσσο τμήμα, που δήθεν θα συνδεθεί με το υποτιθέμενο ΤΕΦΑΑ λόγω Αρχαίας Ολυμπίας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Αυτό προκύπτει από το νομοσχέδιο, όπου στα υπό ίδρυση πανεπιστημιακά τμήματα δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τέτοιο τμήμα. Ο εμπαιγμός του κ. Γαβρόγλου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς του Πυργιώτες συνίσταται στο ότι υπάρχει αναφορά, πράγματι, για τέτοιο ξενόγλωσσο τμήμα όχι όμως στο σώμα του νομοσχεδίου, όπως θα έπρεπε αν ήταν αλήθεια, αλλά… στην Αιτιολογική Έκθεση. Ως γνωστόν, η Αιτιολογική Έκθεση αναφέρεται στις διατάξεις και τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Για χάριν όμως των Πυργιωτών και όσων πίστεψαν τα μεγάλα λόγια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Γαβρόγλου, γίνεται μια μεγάλη εξαίρεση και υπάρχει στην Αιτιολογική Έκθεση η εξής αναφορά: «…ανοίγονται στο ίδρυμα (Παν. Πατρών) προοπτικές για περαιτέρω εξέλιξη και ίδρυση ακόμη και ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο». Χάντρες για καλόπιστους ινδιάνους. Δεν ξέρω μετά από αυτά αν αισθάνεται κανείς την ανάγκη να ευχαριστήσει τον κ. Γαβρόγλου και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την άνευ σημασίας και αξίας ιδιαίτερη αναφορά στην Αιτιολογική Έκθεση ξενόγλωσσου τμήματος του Παν. Πατρών, που στο μέλλον γενικά και αόριστα υπάρχει προοπτική να ιδρυθεί από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (φέξε μου και γλίστρησα).
2. Αλλά και το ίδιο το υποτιθέμενο τμήμα ΤΕΦΑΑ στο Πύργο προβλέπεται μόνο… οραματικά από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αφού κανείς δεν ξέρει πότε θα αρχίσει να λειτουργεί. Η διάταξη του άρθρου 36 του νομοσχεδίου, στη παράγραφο 3 διαλύει κάθε αυταπάτη περί αυτού. Γιατί ορίζει ότι, κατ’ εξαίρεση απ’ όλα τα τμήματα πανεπιστημίου που ιδρύονται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, των οποίων η ακαδημαϊκή λειτουργία αρχίζει από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, του τμήματος ΤΕΦΑΑ του Πύργου «η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Η απόφαση αυτή εκδίδεται έως τις τριάντα (30) Απριλίου του προηγούμενου έτους από το έτος έναρξης της ακαδημαϊκής του λειτουργίας. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου είναι αποκλειστική». Από τη διάταξη αυτή προκύπτουν αναμφισβήτητα τα εξής:
Α) ότι το τμήμα του ΤΕΦΑΑ δεν θα λειτουργήσει δυνάμει του νομοσχεδίου Γαβρόγλου, αλλά δυνάμει αποφάσεως της Συγκλήτου, η οποία δεν προβλέπεται ως μέλλον και βέβαιο γεγονός που θα συμβεί εντός ορισμένης προθεσμίας. Είναι αβέβαιο και άδηλο αν και πότε θα ληφθεί η απόφαση αυτή.
Β) Η απόφαση της Συγκλήτου θα πρέπει να βεβαιώνει την ύπαρξη υλικοτεχνικών υποδομών κατά την απόλυτη εκτίμηση και κρίση της. Που κανείς δεν μπορεί να την προεξοφλήσει.
Γ) Η απόφαση της Συγκλήτου πρέπει να βεβαιώνει την επάρκεια του διαθέσιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, με την οποία ποτέ η Σύγκλητος δεν είναι ικανοποιημένη. Και τέλος
Δ) είναι ψέμα ασύστολο ότι το ΤΕΦΑΑ θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, γιατί μια τέτοια εκδοχή θα ήταν δυνατή μόνο αν η απόφαση της Συγκλήτου, που απαιτείται για την ίδρυση του ΤΕΦΑΑ Πύργου, υπήρχε περίπτωση να εκδοθεί μέχρι 30.04.2019. Δηλαδή μέχρι την Τρίτη του Πάσχα. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και όσοι το έχουν υποσχεθεί πρέπει να ντρέπονται για μια αφορά ακόμα.
Πάντως την υστάτη στιγμή ο υπουργός αποδέχθηκε με τροπολογία 2 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής Μουσειολογίας και στο Κιλκίς! Θαυμάστε τη σοβαρότητα μιας κυβέρνησης που μοιράζει προεκλογικά σχολές και τμήματα ακόμα και με τροπολογίες!
Τέλος, χθες ο Υπουργός για πρώτη φορά αντιλήφθηκε ότι ένα τμήμα ΤΕΦΑΑ δεν μπορεί να εντάσσεται στις επιστήμες αποκατάστασης της υγείας, αλλά στις επιστήμες φυσικής αγωγής και αθλητισμού. Φαίνεται ότι έπιασε τόπο η αντίδρασή μας για το συγκεκριμένο θέμα και χθες, μετά την αγόρευση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κώστα Τζαβάρα, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι αυτό δεν θα ισχύσει αλλά έχει τροποποιηθεί. Πλην όμως, μέχρι τη στιγμή που το ανέφερε αυτό δεν είχε κατατεθεί εγγράφως η σχετική νομοτεχνική βελτίωση στα πρακτικά της Βουλής.
Ελπίζουμε ότι σήμερα να υπάρξει μια διόρθωση, ώστε να φύγουμε από το πεδίο της… ιαματικής ή θεραπευτικής γυμναστικής, που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο και να περάσουμε σε ένα πιο φυσιολογικό επιστημονικό πεδίο, που απ’ ότι θρυλείται θα το προσφέρει η ένταξη του τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έτσι, ο Πύργος θα είναι η μόνη πόλη της Πελοποννήσου με τμήματα που θα ανήκουν και στο Παν.Πατρών και στο Παν.Πελοποννήσου. Τρομάρα μας.
|