|
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019 |
Θέμα συνυπευθυνότητας των τραπεζών στη δημιουργία του υπερβολικού ιδιωτικού χρέους έθεσε ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας με ερώτηση του στη Βουλή. Η ευθύνη αυτή, όπως υποστηρίζει, προκύπτει από το γεγονός ότι τόσο κατά την εποχή της αχαλίνωτης πιστωτικής επέκτασης όσο και κατά τη διάρκεια της κρίσης, με δική τους υπαιτιότητα οι τράπεζες συνετέλεσαν στην υπερβολική αύξηση του ιδιωτικού χρέους. Και όμως επιμένουν να μην αναγνωρίζουν τις τεκτονικές αλλαγές που έχουν επισυμβεί στην οικονομία του τόπου εξαιτίας της κρίσης και έχουν προκαλέσει κατά τρόπο βίαιο και απρόβλεπτο τη μείωση σε ποσοστό 42% κατά μέσο όρο όλων των εισοδημάτων των πολιτών (μισθοί, συντάξεις, τόκοι καταθέσεων, πρόσοδοι, ενοίκια κλπ).
Παρόλα αυτά, οι τράπεζες συνεχίζουν να επιδιώκουν την ικανοποίηση των απαιτήσεων που έχουν κατά των δανειοληπτών στο ακέραιο, δηλαδή προσαυξημένες κατά τους δεδουλευμένους τόκους, τους οποίους (τουλάχιστον στις περιπτώσεις των καταναλωτικών δανείων και τα δανείων από πιστωτικές κάρτες) εκτοκίζουν αυθαίρετα, ανεξέλεγκτα και χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό, εφαρμόζοντας επιτόκια που φτάνουν και ξεπερνούν το 27% ετησίως όταν το μέσο επιτόκιο καταθέσεων δεν υπερβαίνει το 1,13%!
Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να επιβάλλει, μέσω της νομοθετικής λειτουργίας του κράτους, κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης με βάση την αρχή της αναλογικότητας για την προστασία των δανειοληπτών στο σύνολό τους, προσπαθεί μέσω διαπραγματεύσεων με τους τραπεζίτες να ανακουφίσει μόνο όσους εξ αυτών έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Ο Κώστας Τζαβάρας καταλήγει ότι πρέπει να γίνει αναλογική μείωση των απαιτήσεων, αρχής γενομένης από την αναμόρφωση των τόκων κατά το προσήκον μέτρο και να υιοθετηθεί το κυπριακό μοντέλο, ώστε πριν από τη μεταβίβαση του δανείου σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να καλείται ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης να εξαγοράσει το δάνειο του με τους ίδιους όρους. Το έναυσμα για την ερώτηση του κ. Τζαβάρα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους συνεπείς δανειολήπτες.
|