|
«Πρόχειρη», «φτωχή σε ιδέες» και με «στενά κομματική και ιδεοληπτική αντίληψη» χαρακτηρίζει τη κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κώστας Τζαβάρας, σε συνέντευξή που παραχώρησε στον Απόστολο Χονδρόπουλο και στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Γιατί η ΝΔ μιλά για "συρρικνωμένη αναθεωρητική πρωτοβουλία" και πως μπορεί να εμποδίσει μία τέτοια εξέλιξη, όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης;
Συγκρινόμενη η πρόταση αυτή με τη σοβαρότητα της οκτάχρονης οικονομικής, θεσμικής και αξιακής κρίσης που ζήσαμε δικαιολογημένα μπορεί να χαρακτηριστεί: α) πρόχειρη, γιατί δεν έχει υποστεί καμία σοβαρή επιστημονική επεξεργασία, που να την συνδέει με το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου εκδηλώνεται ούτε έχει περάσει μέσα από την απαιτούμενη διαβούλευση με φορείς, κοινωνικές ομάδες, τοπική αυτοδιοίκηση και γενικά με τη κοινωνία των πολιτών,β) φτωχή σε ιδέες, γιατί δεν προτείνει νέους θεσμούς και νέες διαδικασίες, που να θωρακίζουν το πολίτευμα απέναντι στις θεσμικές αναταραχές και αρρυθμίες που προκαλούνται από τις κρίσεις,γ) το κυριότερο μειονέκτημα της όμως είναι ότι διαπνέεται από μια στενά κομματική και ιδεοληπτική αντίληψη για τη σημασία και την αξία της ίδιας αναθεωρητικής διαδικασίας.
Με τα ελαττώματα αυτά μόνο συρρικνωμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη πρόταση.Απέναντι σε αυτή τη πρόταση ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ,μας κάλεσε μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες να αγωνιστούμε για την αντίκρουση της κυβερνητικής πρότασηςμε βάση τη δική μας πρόταση, που χαρακτηρίζεται απόπληρότητα και επάρκεια και βρίσκεται αρμονία με τις τρέχουσες ιστορικές συνθήκες.
Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη στάση της ΝΔ "αμφίσημη" και σας καταλογίζει "ενδόμυχη επιθυμία να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των υπουργών». Τι απαντάτε;
Η Κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες έχει επιδοθεί σε ένα οργανωμένο, ομαδικό, πολιτικό και ιδεολογικό παραλήρημα κατασυκοφάντησης των πολιτικών της αντιπάλων, τους οποίους μάλιστα απειλεί με ποινικές διώξεις και κατακεραυνώνει με «δεκάρικους» κοινοβουλευτικούς λόγους, που ευτελίζουν τον δημόσιο βίο και προαναγγέλλουν μια σκληρή, χυδαία και πολωτική από μέρους της προεκλογική συμπεριφορά. Στο πλαίσιο αυτό δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι συνεχώς αποδίδει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανυπόστατεςαντιλαϊκές προθέσεις και θέσεις σαν κι αυτή που αφορά το άρθρο 86, παραγνωρίζοντας βεβαίως το γεγονός ότι ο πρώτος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου που από το 2006 πρότεινε την αναθεώρηση του άρθρου 86 είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ποιες προτάσεις έχετε θέσει ως βουλευτής της ΝΔ στον εσωκομματικό διάλογο για την αναθεώρηση που συνεχίζεται στο κόμμα σας;
Προσωπικά, θεωρώ ότι ένα από τα μείζονα θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τη συνταγματική αναθεώρηση είναι το απαράδεκτο γεγονός της ψήφισης αντισυνταγματικών νόμων από τη Βουλή και μάλιστα τις περισσότερες φορές εν γνώσει της αντισυνταγματικότητάς τους. Ημεταγενέστερη κήρυξη της αντισυνταγματικότητάς τους από τα δικαστήρια,μεταξύ των άλλων συνεπειών,επιφέρει και την ανατροπήτων δημοσιονομικών δεδομένων, πάνω στα οποία η εκάστοτε κυβέρνηση έχει θεμελιώσει εύλογες προσδοκίες εξόδου από την κρίση,με αποτέλεσμα να δημιουργείται απειλή για επάνοδο της χώρας στις παλιές, γνωστές, εφιαλτικές καταστάσειςπου επικρατούσαν πριν από αυτή. Εκ των πραγμάτων,το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αναδειχθεί ως ο μοναδικός και αποκλειστικός κριτής της αντισυνταγματικότητας των νόμων, λόγω της πληθώρας των σχετικών αιτημάτων που απευθύνονται σε αυτό, με αποτέλεσμα ο λεγόμενος διάχυτος έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων να έχει καταστεί «αφήγημα» κενό περιεχομένου.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα είναι αναγκαία η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου τόσο για τον προληπτικό-προδικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων όσο και για τον κατασταλτικό. Επιπλέον, η εμφάνιση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη νέων κομμάτων που αμφισβητούν την αξία του δημοκρατικού πολιτεύματος καθιστά αναγκαία την επεξεργασία από τον Άρειο Πάγο κάθε αίτησης για ίδρυση νέου κόμματος με βάση τις αρχές και τις αξίες που υπαγορεύονται από τη πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα και τη τήρηση του Συντάγματος.
Κατά τη γνώμη σας η συγκεκριμένη συμφωνία με την Εκκλησία συνιστά βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση;
Μου είναι αδιανόητο να εντοπίσω ότι υποκρύπτεται κάποια σωστή κατεύθυνση πίσω από ένα τέτοιο εγχείρημα. Το μόνο θετικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των ιδεολόγων αντικληρικαλιστών που μέχρι χτες αγανακτούσαν για τη μισθοδοσία των κληρικών από το δημόσιο, σήμερα μέσω του Προέδρου του αναγνωρίζει ότι το Ελληνικό Δημόσιο μετά το 1939 δεν πληρώνει «δωρεάν» τους μισθούς των κληρικών, αλλά εις εκτέλεσιν συγκεκριμένης υποχρέωσης που είχε αναλάβει τότεμε την απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Από την άλλη πλευρά, είναι λυπηρό που με το μνημόνιο αυτό η Εκκλησία μετατρέπεται σε επιχορηγούμενο από το κράτος δημόσιο νομικό πρόσωπο σωματειακού χαρακτήρα, που στο μέλλον είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζεται όπως περίπου τα πολιτιστικά σωματεία,οι φιλανθρωπικοί σύλλογοι ή οι ΜΚΟ. Είναι όμως απαράδεκτη η πονηρή μεθόδευση του κ. Τσίπρανα καταργεί μέσω της συμφωνίας αυτής τη μονιμότητα 10.000 κληρικών δημοσίων υπαλλήλων, με σκοπό να «μοσχοπωλήσει» τις 10.000 κενές θέσειςπου θα δημιουργηθούν από τη κατάργηση αυτή ως δόλωμα ψηφοθηρίας στις επερχόμενες εκλογές.
Πως βλέπετε τις συνταγματικές αλλαγές που προωθούνται στην πΓΔΜ;
Οι αλλαγές αυτές προδίδουν τη βούληση της κυβέρνησης των Σκοπίων, αφενός μεν να συνεχίσει τις αλυτρωτικές της βλέψεις, αφετέρου να αξιοποιήσει το δικαίωμα που της παραχώρησε ο κ. Τσίπρας να συγκροτηθεί ως μακεδονικό έθνος, που έχει μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα. Αυτό είναι το μνημείο της αιώνιας εθνικής ντροπής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Εκτιμάτε πως η ενδοκυβερνητική διαφωνία για τη συμφωνία των Πρεσπών θα οδηγήσει τελικά σε αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και σε πρόωρες εκλογές;
Η ενδοκυβερνητική διαφωνία για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι βέβαιο ότι είναι και θα παραμείνει ελεγχόμενη από τους κκ. Τσίπρα και Καμμένο. Αναμένω ότι γύρω στο Φεβρουάριο με τη κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας θα σκηνοθετήσουν μια ρήξη που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, δίνοντας έτσι στον κ. Καμμένο τη δυνατότητα μιας «ευπρόσωπης» διεκδίκησης της συμμετοχής του στη νέα Βουλή.
|