|
Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 |
Για πλειοδοσία υπέρ των Σκοπίων κατηγόρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας τους κκ.Κοτζιά και Τσίπρα στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ., αφού συμφώνησαν εκτός από το ονοματολογικό και στα θέματα της εθνικότητας και της γλώσσας, για τα οποία δεν υπήρχε καμία βία να επιλυθούν.
«Με το ότι δώσατε γλώσσα μακεδονική, δηλαδή το πιο ουσιώδες στοιχείο για να υπάρχει έθνος, αλλά και επικράτεια μακεδονική και εθνικότητα μακεδονική, δώσατε σε αυτό το μόρφωμα του κρατιδίου των Σκοπίων τη συγκρότηση έθνους. Γι’ αυτό πρέπει κάποιοι να ντρέπονται, όταν έρχονται εδώ και με υψωμένο το χέρι απευθυνόμενοι στον Καραμανλή και στη Μπακογιάννη, παριστάνουν τους εισαγγελείς» δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις 817 και 845/1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ενδιάμεση Συμφωνία το μόνο ζήτημα που έπρεπε να λυθεί ήταν το ονοματολογικό. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση, με αυτιστική σχεδόν ικανοποίηση για την επιτυχία της, με το κείμενο της συγκεκριμένης Συμφωνίας αποδίδει ως ιθαγένεια την “μακεδονική”, ενώ δέχεται ως όνομα του κράτους των Σκοπίων την “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. «Η ιθαγένεια είναι ο νομικός δεσμός του πολίτη με το κράτος. Κι αφού το κράτος είναι η Βόρεια Μακεδονία, άρα ο πολίτης δεν μπορεί να είναι Μακεδόνας, πρέπει να είναι Βορειομακεδόνας. Άρα, λοιπόν, σ’ αυτή την περίπτωση, που είναι ευρύτερη σε πλάτος η συγκεκριμένη ονομασία της ιθαγένειας, δεν μιλάμε για ιθαγένεια αλλά μιλάμε για εθνικότητα».
Η γενναιόδωρη αναγνώριση «Μακεδονικής» γλώσσας
Το ίδιο ισχύει και για το γλωσσικό θέμα των Σκοπίων, όπου με μεγάλη γενναιοδωρία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγνωρίζει “Μακεδονική” γλώσσα, χρησιμοποιώντας το παιδαριώδες επιχείρημα ότι την αναγνωρίσαμε το 1977 στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Τμήματος Τεχνικής Συνεργασίας του ΟΗΕ στην Αθήνα, που σκοπό είχε σε αυτή τη συνεδρίαση να κάνει μεταγραφή των γεωγραφικών όρων των Βαλκανίων από το κυριλλικό αλφάβητο και το ελληνικό αλφάβητο στο λατινικό. «Στο συνέδριο γίνεται λόγος για αλφάβητο κυριλλικό-μακεδονικό. Πιστεύει κανένας από εσάς ότι το κυριλλικό αλφάβητο έχει τόσο καθοριστική σημασία για την ταυτότητα μιας γλώσσας; Γιατί κυριλλικό είναι το αλφάβητο και της ρωσικής γλώσσας και της βουλγαρικής και της σκοπιανής γλώσσας. Άρα, δεν έχει διακριτική δύναμη το αλφάβητο για να δίνει χαρακτήρα και ταυτότητα σε μια γλώσσα» παρατήρησε ο Κώστας Τζαβάρας, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τη καραμανλήδειο γραφή στη Καππαδοκία, η οποία χρησιμοποιούσε το ελληνικό αλφάβητο για να γράφει την τουρκική γλώσσα.
Ο Εθνομηδενισμός της Κυβέρνησης
Η Συμφωνία για το σκοπιανό αποδεικνύει την αντίληψη που έχει η Κυβέρνηση για την έννοια και τη λειτουργία του έθνους στην ιστορία, είναι το στίγμα που αφήνει στην ιστορία η πολιτική, όταν επιτρέπει στον εθνομηδενισμό να τη διαπερνάει. «Στην προσπάθεια κάποιων από σας να μας πουν, ότι δήθεν έθνος είναι μια φαντασιακή κοινότητα, εκτός τόπου και χρόνου, κάποιων ετερόκλητων πληθυσμιακών στοιχείων που βρέθηκαν τυχαία σε μια εδαφική περιοχή, απαντά με έναν στέρεο ορισμό ο αείμνηστος Νικόλαος Σβορώνος, που συμπωματικά έδωσε μάχες μέσα από τις τάξεις της Ανανεωτικής Αριστεράς» παρατήρησε ο Κώστας Τζαβάρας για να συνεχίσει «Έτσι σήμερα ξέρουμε ότι έθνος είναι μια κοινότητα ανθρώπων διαμορφωμένη ιστορικά που έχει συνείδηση του ότι αποτελεί ένα ενιαίο και αλληλέγγυο σύνολο, που διαθέτει μια φυσιογνωμία ενιαία πολιτισμική και πολιτική πολλές φορές και έχει επίσης, επίγνωση της ετερότητάς της απέναντι σε γειτονικά κοινωνικά σύνολα».
Και κατέληξε ο Κώστας Τζαβάρας λέγοντας ότι «Το 2008 στο Βουκουρέστι ο Πρωθυπουργός Κώνστας Καραμανλής και η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη πήγαν κόντρα στις βουλές των δυνατών της γης και κατάφεραν να νικήσει η Ελλάδα μεγάλη επιτυχία. Εσείς, όμως, σήμερα πήγατε σύμφωνα με τις εικαζόμενες ή και τις εκπεφρασμένες βουλές των δυνατών, αλλά αντί να νικήσει η Ελλάδα, νίκησαν οι άλλοι και αυτό θα είναι στίγμα για εσάς εσαεί».
|