|
Τρίτη, 29 Μαϊου 2018 |
«Το Κράτος πρέπει να επέμβει και να φέρει μια ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και τις οφειλές των πολιτών στις τράπεζες, αντίστοιχη με το νόμο της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή το 2004 για τα πανωτόκια, όπου εκεί προβλεπόταν ότι σε περίπτωση που οι τόκοι ξεπεράσουν το τριπλάσιοτου κεφαλαίου, τότε σταματά η τοκοφορία των απαιτήσεων.
Κάτι ανάλογο επιβάλλεται πολύ περισσότερο σήμερα, που έχουμε συνθήκες σκληρής οικονομικής κρίσης και που όλα τα εισοδήματα έχουν βιαίως μειωθεί σημαντικά, εκτός από τους τόκους των τραπεζών», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι 100,3 και στον Άρη Πορτοσάλτε.
Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να μην προχωρά σε δραστική ρύθμιση του οξυμένου κοινωνικού προβλήματος των κόκκινων δανείων, που αφορά ουσιαστικά τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους στις τράπεζες, αφήνοντας τη σχετική πρωτοβουλία στις ίδιες τις τράπεζες, γιατί δυστυχώς θεωρείότι αποτελεί αποκλειστικά τραπεζικό θέμα και όχι ζήτημα προστασίας του καταναλωτή. «Παρόλο που, οι διατάξεις του Ν. 2251/1994 Περί προστασίας του καταναλωτή, ορίζουν ρητά ότι τα οικονομικά συμφέροντα του πολίτη τελούν υπό την προστασία του κράτους,η κυβέρνηση αφήνει συνειδητά τα συμφέροντα αυτά να κακοποιούνται και να γίνονται αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης από το τραπεζικό σύστημα, προς το οποίο η κυβέρνηση έχει παράσχειπρονόμιο ρυθμιστικής αυτονομίας.
Δηλαδή, επιτρέπει στις τράπεζεςνα ρυθμίζουντις σχέσεις τους με τους δανειολήπτες χωρίς τη παρέμβαση της πολιτείας, παρόλο που μια τέτοια κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης και εξαιτίας της κρίσης αυτής υπερβολικής διόγκωσης των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τις τράπεζες έχει πάρει πρωτοφανείς και ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να απειλείται με κατάρρευση ολόκληρο το πιστωτικό σύστημα της χώρας» σημείωσε ο Κώστας Τζαβάρας.
«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προσφέρει στις τράπεζες τη δυνατότητα να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμούς καθημερινά μέσω εισπρακτικών εταιριών σε εκατομμύρια συμπολίτες μας, ειδικά σε όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία και δεν θέλουν να τη χάσουν. Υπό τα δεδομένα αυτά η αριστερή κυβέρνηση έχει γίνει πολύ πιο άσπλαχνη, πολύ πιο αναίσθητη κοινωνικά απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα,εν αντιθέσει με την κοινωνική ευαισθησία με την οποία είχαν στο παρελθόν αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις τράπεζες και μάλιστα όχι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης κυβερνήσεις, που σήμερα ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να τις αποκαλεί παλαιό,ξεπερασμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα», κατέληξε.
|