Στο έλεος της φύσης και της τύχης αφήνει τον ΕπικούριοΑπόλλωνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Σκληρή κριτική άσκησε στην υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, με αφορμή την ολική παύση των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης του ναού του Επικούριου Απόλλωνα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Επερώτησης της Ν.Δ. σχετικά με την εθνική στρατηγική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον πολιτισμό.

Μια κριτική σκληρή, αλλά κάτω από όρους κοινοβουλευτικής ευπρέπειας και πολιτικής εντιμότητας, που επικεντρώθηκε στην ανάγκη της αντικατάστασης του στεγάστρου του ναού,ένα έργο που παραδόθηκε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο 2015 από τη Κυβέρνηση της Ν.Δ. δημοπρατημένο και ενταγμένο χρηματοδοτικά στο ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για ένα έργο απολύτως απαραίτητο και κρίσιμο για την προστασία του ναού, το οποίο ζητείται εδώ και χρόνια από όλους τους αρχαιολόγους και αναστηλωτές που εργάστηκαν στο μνημείο. Το υφιστάμενο στέγαστρο καλύπτει τον ναό ήδη από το 1987, έχοντας ξεπεράσει το όριο ζωής του, οι δε φθορές που έχει υποστεί είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα να εκτίθεται το μνημείο στα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις μεγάλες διακυμάνσεις  της θερμοκρασίας.

Παρά το γεγονός ότι η δημοπράτηση είχε ολοκληρωθεί και η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013, η τωρινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού δεν κατόρθωσε να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της ανάγκης αντικατάστασης του στεγάστρου, το οποίο πια έχει εκμετρήσει τις αντοχές του και δεν προστατεύει ουδόλως το μοναδικό αυτό δημιούργημα του Ικτίνου.

Άφησε το έργο να απενταχθεί και να χαθεί η χρηματοδότηση, θέτοντας πλέον αυτό το μοναδικό μνημείο της Πελοποννήσου και το πρώτο μνημείο της χώρας μας που εντάχθηκε στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε πραγματικό κίνδυνο.

Η υπουργός συμφώνησε με τον Κώστα Τζαβάρα για την ανάγκη προστασίας του ναού, αλλά αρκέστηκε μόνο στο να ενημερώσει ότι το τεχνικό δελτίο για τα έργα στο ναό θα κατατεθεί τέλος Μαρτίου.Όσον αφορά τις δικαιολογίες της ότι παρέλαβε καμένη γη και δεν βρήκε έτοιμο τομεακό πρόγραμμα στον πολιτισμό, χρηματοδοτούμενο από το ΣΕΣ 2014-2020, ο Κώστας Τζαβάρας επισήμανε ότι η δικαιολογία της καμένης γης δεν γίνεται να υπάρχει στην Ελλάδα,τη κοιτίδα ενός ανεξάντλητου πολιτισμού. Τομεακό πρόγραμμα στον πολιτισμό δεν υπήρχε και επί θητείας του στο Υπουργείο Πολιτισμού, εντούτοις όμως εντάχθηκαν και υλοποιήθηκαν μέσα από το ΕΣΠΑ 825 έργα, συνολικού ύψους 950 εκατομμυρίων.

Είναι τουλάχιστον εγκληματική αδιαφορία απέναντι σε αυτό το μοναδικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να έχουν διακοπεί εδώ και 3 χρόνιαόλες οι εργασίες, όχι μόνο για την αντικατάσταση του στεγάστρου αλλά και για την ανάδειξη και αποκατάσταση της ανατολικής πλευράς της κιονοστοιχίας του ναού, μια κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί το λιγότερο ντροπή για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Επιτέλους, είναι καιρός να συνέλθετε, να προσαρμοστείτε στις συνταγματικές επιταγές της προστασίας των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να αντιληφθείτεότιοι γενικολογίες πια δεν αρκούν για να εξηγήσουν την ανικανότητά σας.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet