|
Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 |
Το καυτό πρόβλημα των κόκκινων καταναλωτικών δανείων που αντιπροσωπεύουν το 50% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων και μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων επανέφερε σε δημόσια συζήτησηο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, ερωτώντας τον Συνήγορο του Καταναλωτή Λ. Ζαγορίτη, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειαςτης Βουλής.
Ο Κώστας Τζαβάρας κατηγόρησε ευθέως τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι εξαντλεί το ενδιαφέρον της για τα κόκκινα δάνεια στο βαθμό και την ένταση που αυτά αποτελούν πρόβλημα των τραπεζών, χωρίς να ενδιαφέρεται για την άλλη πλευρά του ζητήματος αυτού που αφορά τη προστασία των καταναλωτών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δηλαδή των δανειοληπτών, από την αυθαιρεσία, τις καταχρήσεις και τις υπερβολές των τραπεζών.
Καθημερινά οι τράπεζες παραβιάζουν βασικές συναλλακτικές αρχές της έννομης τάξης (κατάχρηση δικαιώματος, παραβίαση καλής πίστης και χρηστών συναλλακτικών ηθών, αρχή της αναλογικότητας κ.λπ.), απειλώντας και εκβιάζοντας με τις εισπρακτικές εταιρείες εκατομμύρια πολιτών και επιμένοντας να μην δέχονται να μειώσουν τις υπερβολικές απαιτήσεις τους απέναντι σε δανειολήπτες, που για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση τους μειώθηκαν βιαία τα εισοδήματά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Η αριστερή Κυβέρνηση ανέχεται και ουσιαστικά ενθαρρύνει τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των δανειοληπτών από τις εισπρακτικές εταιρίες, που ενεργούν για λογαριασμό και εξ ονόματος των τραπεζών.Παρόλο που η διάταξη του άρθρου 1 του Ν. 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών προβλέπει ότι «τα οικονομικά συμφέροντα του πολίτη, τελούν υπό την προστασία του κράτους»,το κράτος εκπροσωπούμενο από τον κ. Τσίπρα και τη Κυβέρνηση του κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και έτσι γίνεται θεατής στο μεγαλύτερο «πλιάτσικο» που έχει εκδηλωθεί πότε από τράπεζες εναντίον της κοινωνίας.
Σε αυτές τις συγκλονιστικές και τραγικές συνθήκες που διέρχεται η χώρα, ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει,ως ανεξάρτητη από το κράτος αρχή, το αυτονόητο καθήκον της προστασίας της κοινωνίας από την τραπεζική λαίλαπα της ασυδοσίας και της απανθρωπίας, που στο αποκορύφωμα της εκδηλώνεται στη περίπτωση όσων έχουν πάρει δάνεια καταναλωτικά ή οφείλουν στις τράπεζες χρέη, προερχόμενα από πιστωτικές κάρτες.
Στη περίπτωση αυτών των ανθρώπων, η Πολιτεία έχει αφήσει ανεξέλεγκτες τις τράπεζες να τους χαρακτηρίζουν ως στρατηγικούς κακοπληρωτές, γιατί αρνούνται να ενδώσουν και να υποκύψουν σε παράνομες τοκογλυφικές απαιτήσεις, που φτάνουν στο 22% και στο 24%ετησίως, με δικαίωμα ανατοκισμού που σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ανά τρίμηνο. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδιαφορεί για τον αθέμιτο και παράνομο τρόπο, με τον οποίο ουσιαστικά οι τράπεζες διαμορφώνουν το ύψος της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής της κατηγορίας αυτής.
Το χειρότερο δε είναι ότι οι τράπεζες, για μεν τους οφειλέτες της κατηγορίας αυτής που δεν έχουν εγγυητές ή εμπράγματες εξασφαλίσεις, προτείνουν κλείσιμο των υποθέσεων με διαγραφή έως και του 95% της οφειλής τους,ενώ παραμένουν ανυποχώρητες στις περιπτώσεις όσων διαθέτουν ακίνητα και βγάζουν στο σφυρί περιουσίες για ικανοποίηση καθαρά τοκογλυφικών απαιτήσεων.
Είναι να απορεί κανείς πως ο κ. Τσίπρας και οιυπουργοίτου παραμένουν απλοί θεατές σε αυτό το τραπεζικό πλιάτσικο, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των συναλλαγών της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004, με το νόμο 3259 μια μη αριστερή κυβέρνηση είχε βάλει όριο με τα λεγόμενα πανωτόκια, στην αχαλίνωτη βουλιμία των τραπεζών να συσσωρεύουν υπέρογκους τόκους από ισχνά κεφάλαια.
Η κατάσταση αυτή πρέπει αμέσως να ανατραπεί με παρεμβάσεις των Δήμων, των Επιμελητηρίων, της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Δεν μπορεί να θεωρείται στρατηγικός κακοπληρωτής όποιος δανειολήπτης έχει ακίνητη περιουσία, πλην όμως αρνείται να υποκύψει σε τέτοιες παράνομες απαιτήσεις δανειστών.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή οφείλει να προτείνει στη Κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και κυρίως ναπροχωρήσει στην άμεση νομοθέτηση της ρύθμισης που κάτω από τις συνθήκης οικονομικής κρίσης και μνημονιακής επιτήρησης είχε θεσπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία το 2015. Δηλαδή πριν από τη μεταβίβαση τωντραπεζικών δανείων στις λεγόμενες εταιρίες διαχείρισης τραπεζικών απαιτήσεων, που θέσπισε η «αριστερή» Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, να καλείται ο οφειλέτης με τους ίδιους όρους να εξοφλήσει το χρέος του.
|