Κώστας Τζαβάρας: Η αριστερή Κυβέρνηση επιτρέπει ατιμωρητί στις τράπεζες να ξεπουλάνε με τίμημα 3% τα κόκκινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, αρνούμενη επίμονα να υιοθετήσει το Κυπριακό μοντέλο εξαγοράς τους από τον ενδιαφερόμενο δανειολήπτη

Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Η αδιαφορία και η αδράνεια της Κυβέρνησης να ρυθμίσει με δίκαιο τρόπο τις σχέσεις δανειοληπτών και τραπεζών, σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα ή και τα εξυπηρετούμενα κόκκινα δάνεια, που συνολικά υπερβαίνουν τα 100 δις ευρώ, δίνει το δικαίωμα στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, που ως γνωστόν ασώτευσαν από την αχαλίνωτη πιστωτική επέκταση των τελευταίων ετών να παζαρεύουν αδιστάκτως και ατιμωρητί την πώληση των δανείων αυτών σε fundsτου εσωτερικού και του εξωτερικού, με τίμημα μόλις 3%.

Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ δανειακής απαίτησης οι τράπεζες με την κάλυψη της κυβέρνησης προτιμούν να παίρνουν 3 ευρώ από την εταιρεία, αντί να προσκαλούν τον ενδιαφερόμενο δανειολήπτη να εξαγοράζει με την ίδια τιμή το δάνειο του, εάν το επιθυμεί.

Τη σκληρή και άδικη αυτή στάση της αριστερής κυβέρνησης απέναντι στην αισχρή αυτή εκμετάλλευση των δανειοληπτών από τις τράπεζες επιβεβαίωσε ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου χθες στη βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να υιοθετήσει μέτρα προστασίας των δανειοληπτών,με ρύθμιση που θα προβλέπει την επί ίσοις όροις πρόσκληση για την εξαγορά του δανείου τους, προτού οι τράπεζες πωλήσουν το δάνειο του σε funds του εσωτερικού ή του εξωτερικού (εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δανειακές συμβάσεις), όπως ισχύει ήδη από το 2015 στην Κύπρο αλλά και για την παραχώρηση δικαιώματος σε ΟΤΑ και Επιμελητήρια να εξαγοράζουν τα κόκκινα δάνεια των δημοτών ή των μελών τους.

Όμως,όπως παρατήρησε ο Κώστας Τζαβάρας, «Δεν θέλει η Κυβέρνηση να ρυθμίσει το τραπεζικό τοπίο.Και δεν αναφέρομαι, βέβαια, στα μακροοικονομικά ή δημοσιονομικά. Αναφέρομαι στις σχέσεις των τραπεζών με τους δανειολήπτες, δηλαδή σε μία σχέση η οποία ανάγεται στη προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, που με βάση τον νόμο 2251/1994 Περί Προστασίας Καταναλωτών, τελούν υπό την προστασία του κράτους.

Με την ανοχή της Κυβέρνησης οι δανειολήπτες υφίστανται σχεδόν ληστρικούς τόκους και το μόνο που προσφέρουν οι τράπεζες για την διευκόλυνσή τους είναι πολυετή επιμήκυνση των δανείων τους αλλά χωρίς καμία μείωση ή διαγραφή τόκων. Για τις περιπτώσεις των δανειοληπτών που ενώ διαθέτουν περιουσία θεωρούν υποχρέωσή τους και αυτονόητο καθήκον τους να την υπερασπίσουν απέναντι στις τοκογλυφικές πραγματικά και ληστρικές βλέψεις των τραπεζών, για την πλειονότητά τους η Κυβέρνηση σας έχει εφεύρει τον όρο «στρατηγικός κακοπληρωτής»».

Αντί άλλης απαντήσεως ο κ. Υπουργός, προκειμένου να δικαιολογήσει τη κυβερνητική αδιαφορία στο θέμα αυτό, συνέκρινε την κατάσταση των τραπεζών της Ελλάδας με εκείνη των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας ότι και στην Αμερική τα στεγαστικά δάνεια έχουν επιτόκιο 29%,επομένως τα  επιτόκια 22% και 24% είναι αποδεκτά για την Κυβέρνηση.

Απαντώντας ο Κώστας Τζαβάρας δηκτικά σχολίασε ότι: «Όσο απών ήσασταν τόσα χρόνια από την Ελλάδα, δυστυχώς, διαπιστώνω ότι τόσο απών εξακολουθείτε να είστε απ’ αυτήν και τώρα που έχετε γίνει Υπουργός. Δεν ξέρω τι γίνεται στην Αμερική» συμπλήρωσε. «Εσείς είστε Υπουργός αριστερής κυβέρνησης που κυβερνάει τον τόπο σε εποχή κρίσης στην Ελλάδα. Πρέπει να μας πείτε, εάν συμφωνείτε να υπάρχει κάτω από αυτές τις σκληρές οικονομικές συνθήκες επιτόκιο 22% και 24%, όταν το επιτόκιο καταθέσεων είναι 1% και 2% και όταν έχουν βιαίως μειωθεί λόγω της κρίσης μέχρι υποδιπλασιασμού όλα τα εισοδήματα στην Ελλάδα, μισθοί,συντάξεις, πρόσοδοι ενοίκια.

Το μόνο που δεν μειώνεται αλλά αντιθέτως αυξάνεται είναι τα τραπεζικά επιτόκια. Και κάτι άλλο πολύ πιο σοβαρό. Θέλω να μου πείτε το εξής. Κάποιος το 2005 ή το 2006 ή το 2007 είχε από πιστωτική κάρτα δάνειο της τάξεως των 20.000 ευρώ. Μπορείτε να υπολογίσετε με 22% και 24% - αν ήταν συνταξιούχος, αν ήταν μισθωτός, ιδιώτης που έχει χάσει την εργασία του- σήμερα από τόκους και μόνο, πόσο έχει φτάσει αυτό το δάνειο, που εσείς δίνετε το δικαίωμα, χωρίς προηγουμένως να κληθεί ο οφειλέτης, στην τράπεζα να το πουλήσει αντί πινακίου φακής;».

Παρόλα αυτά κανένα περιθώριο δεν άφησε ο αριστερός Υπουργός, που μετεκλήθη εξ Αμερικής για να σώσει την Ελλάδα,για τη νομοθετική ρύθμιση της δυνατότητα εξαγοράς από τους δανειολήπτες των κόκκινων δανείων τους επί ίσοις όροις με τα funds, υιοθετώντας τη ρύθμιση που η Κυπριακή Δημοκρατία το 2015 με τον Ν. 169 είχε υιοθετήσει, κάτω από τις ίδιες συνθήκες επιτήρησης των μνημονίων.

Απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέροντας ότι μία τέτοια ρύθμιση θα ενθάρρυνε τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών, χωρίς να δώσει την παραμικρή βοήθεια σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται και για αυτό τον λόγο δεν είναι εφικτή. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι μόνο να εφαρμοστεί επιτυχώς ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και για τον λόγο αυτό επεξεργάζεται νέα τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις προτάσεις ενώσεων καταναλωτών.

Αναφορικά με το θέμα της εξαγοράς κόκκινων δανείων από ΟΤΑ και Επιμελητήρια, ο αρμόδιος Υπουργός απάντησε στον Κώστα Τζαβάρα ότι αυτό είναι εφικτό, εφ’ όσον συστήσουν ανώνυμη εταιρεία αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό της μπορεί να προβαίνει σε διαχείριση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και έχει το κατάλληλο ποσό μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με όσα προβλέπονταιαπό τους ν. 4389/2016 και ν. 4354/2015.

Ο Κώστας Τζαβάρας επέμεινε ότι με δεδομένο ότι ολόκληρος ο ελληνικός λαός έχει συμβάλει πολλαπλά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με ποιο δικαίωμα αρνείται η Κυβέρνηση, με όρους δικαιοσύνης και ισότητας, αυτό που κάνει στα funds να το κάνει και στους πολίτες.

Η διαφοροποίηση αυτή θέτει ζήτημα συνταγματικής νομιμότητος, γιατί τα ίδια πράγματα δεν μπορεί να ρυθμίζονται με ανόμοιο τρόπο. Το ίδιο ζήτημα τίθεται και με την δήλωση για την αναγνώριση της δυνατότητας στον ΑΟΟΑ να εξαγοράσει τα δάνεια των αξιωματικών, όπως είχε πει ο Υπουργός Άμυνας, μια ρύθμιση που θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για αυτούς. «Αυτό είναι ανεπίτρεπτη διάκριση, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από πουθενά με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους. Γιατί το κάνετε αυτό; Το κάνετε ακριβώς γιατί καιροσκοπείτε πελατειακά, ακολουθώντας και στοιχιζόμενοι με τις πιο κακές σελίδες της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας», είπε ο Κ. Τζαβάρας.

«Όμως, εσείς οι αριστεροί για πρώτη φορά δείχνετε το μεγαλείο της συμμετοχής σας στην προστασία των συμφερόντων, των άνομων, των τοκογλυφικών συμφερόντων συγκεκριμένων μορφών οικονομικής εκμετάλλευσης. Γιατί είναι οικονομική εκμετάλλευση να γίνεται διάκριση για εκείνους οι οποίοι διαθέτουν περιουσία και προς τους οποίους το τραπεζικό σύστημα, ακόμα και για αυτές τις τοκογλυφικές απαιτήσεις, είναι άτεγκτο σε οποιαδήποτε αίτηση για εξαγορά και ταυτόχρονα αυτοί που είναι καλοπληρωτές, αυτοί δηλαδή που υπερασπίζονται σε καιρούς δύσκολους τη συναλλακτική τους συνέπεια και την προσωπική τους αξιοπρέπεια, να μην βρίσκουν καμία προστασία, τουλάχιστον από την πλευρά της υποχρέωσης που έχει το κράτος για την ίση μεταχείριση».

«Σας παραδίδω στην χλεύη αυτών που μας ακούνε» κατέληξε ο Κώστας Τζαβάρας όταν από την πλευρά του κ. Παπαδημητρίου εισέπραξε άγνοια και αδιαφορία και υπογράμμισε με έμφαση: από την Ηθική μέχρι την Αριστερά αποδεικνύεται ότι η απόσταση είναι χαώδης.
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet