|
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 |
Η εικόνα της κακοφωτισμένης Ακρόπολης στο φόντο της ομιλίας του Προέδρου Μακρόν στη Πνύκα, με τα περισσότερα σημεία του Ιερού Βράχου αλλά ακόμα και τον ίδιο τον Παρθενώνα να είναι σκοτεινά, ρεζίλεψε την χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.Το έργο του φωτισμού των μνημείων της Ακροπόλεως αποτέλεσε ιδέα και πρωτοβουλία του Μιχάλη Κακογιάννη, με στόχο την ανάδειξη και προβολή του κυρίαρχου τοπόσημου της πόλης των Αθηνών.
Ο ίδιος ήρθε σε επαφή με τον κορυφαίο Γάλλο ειδικό PierreBideau, ο οποίος είχε σχεδιάσει τον φωτισμό του Πύργου τουEiffel, για να εκπονήσει την προμελέτη του έργου. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2004, με κόστος 800.000 ευρώ, αναδεικνύοντας οπτικά τον Ιερό Βράχο και τα μνημεία του, παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρά την ιδιαιτερότητα του, λόγω των περιορισμών που θέτει η αρχαιολογική νομοθεσία, εγκαταστάθηκαν περίπου 800 προβολείς περιμετρικά και εντός των μνημείων, χωρίς μόνιμες επεμβάσεις επ’ αυτών, οι οποίοι απέδωσαν ορθά το ανάγλυφο και ανέδειξαν τόσο τα μνημεία όσο και τον ίδιο τον βράχο της Ακρόπολης, δημιουργώντας ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με παλαιότερες προσπάθειες.
Ο φωτισμός όμως της Ακρόπολης, παρά την σημασία του, έχει αφεθεί τον τελευταίο καιρό χωρίς τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Ήδη εδώ και έναν χρόνο, από το 2016, ο τότε υπεύθυνος του έργου μηχανολόγος-μηχανικός κ. Κ. Κάπος εντόπισε πληθώρα προβλημάτων που έχουν θέσει εκτός λειτουργίας πολλούς προβολείς, υποβαθμίζοντας έτσι την ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης. Οι περισσότεροι προβολείς περιμετρικά του βράχου δεν λειτουργούν, φωτισμός του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου, λειτουργεί μόνο κατά 40%, ενώ όσοι προβολείς λειτουργούν ή έχουν λάθος λαμπτήρες, ή είναι βρώμικοι και επομένως διαχέουν το φως ή τέλος σκοπεύουν σε λάθος σημεία.
Για τα προβλήματα αυτά ενημέρωσε την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, προτείνοντας σχετικά μέτρα αντιμετώπισης και αποκατάστασης των βλαβών, ενώ παράλληλα εκτίμησε το συνολικό κόστος των εργασιών στο ύψος των 50.000 ευρώ περίπου, ποσοστό 6% του αρχικού κόστους και άρα εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τα 12 χρόνια που έχουν παρέλθει από την ολοκλήρωσή του έργου.
Παρά την έγκαιρη ενημέρωση του Υπουργείου αλλά και το μικρό κόστος για την αποκατάσταση του φωτισμού της Ακρόπολης, τελικά το έργο δεν πραγματοποιήθηκε. Η πρόσφατη εικόνα που παρουσίαζε ο Ιερός Βράχος της Ακροπόλεως,με τον ρημαγμένο φωτισμό,κατά την διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας από την Πνύκα, δεν ήταν ανάλογη ούτε του μεγαλείου των μνημείων ούτε της μελέτης φωτισμού του PierreBideau.
Με αφορμή την κατάσταση αυτή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., βουλευτής Ηλείας και πρώην Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λ. Κονιόρδου ζητώντας γιατί δεν έχουν εξασφαλισθεί μέχρι σήμερα τα απαραίτητα κονδύλια για την αποκατάσταση των βλαβών στον φωτισμό της Ακρόπολης και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσει το Υπουργείο στην άμεση αποκατάσταση του φωτισμού ανάδειξης των μνημείων της Ακροπόλεως.
Είναι υποχρέωση του ΥπουργείουΠολιτισμού να μεριμνά διαρκώς τόσο για την συντήρηση και αποκατάσταση των μνημείων όσο όμως και για την συντήρηση και αποκατάσταση των βλαβών των έργων ανάδειξής τους. Γιατί η ανάδειξη ενός μνημείου μέσω του νυκτερινού φωτισμού είναι μια λεπτή και ευαίσθητη διαδικασία, που πρέπει πάντα να λειτουργεί βάσει της εγκεκριμένης μελέτης, ειδάλλως τα αποτελέσματα τελικά περισσότερο θα προσβάλλουν παρά θα αναδεικνύουν.
|