|
Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 |
Η απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, η οποία χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματική την οριοθέτηση οικισμών αυθαιρέτων σε δάση απειλεί να τινάξει στον αέρα όλη τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων που εμπλέκονται στη διαδικασία εφαρμογής του νόμου.
Η απόφαση παραπέμπει το θέμα στην Ολομέλεια λόγω της σοβαρότητας του, αναβάλλοντας την λήψη οριστικής απόφασης και έτσι συντηρεί εκκρεμότητες, που προκαλούν ανασφάλεια δικαίου και αβεβαιότητα στα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών. Από την εξέλιξη αυτή όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αναγκασμένη σε κάθε περίπτωση να προχωρήσει στην τροποποίηση των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών.
H απόφαση του ΣτΕ δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού είχε δεχθεί προειδοποιήσεις για την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης των λεγόμενων οικιστικών πυκνώσεων κατά την ψήφιση του νόμου για τους δασικούς χάρτες το καλοκαίρι του 2016, παρόλα αυτά όμως αδιαφόρησε και προχώρησε στη ρύθμιση χωρίς να περιμένει την κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου.
Παράλληλα η Κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει συνεχώς αναφυόμενα αιτήματα από κατηγορίες πολιτών που δικαιολογημένα αντιδρούσαν στις ρυθμίσεις, έχει εναγωνίως επιδοθεί σε μια κούρσα συνεχών τροποποιήσεων,βελτιώσεων και διασαφήσεων, είτε με τροποποιήσεις του Δασικού Κώδικα, είτε με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων.
Μέσα σε διάστημα 6 μηνών, έφερε στη Βουλή για ψήφιση τρεις νομοθετικές τροποποιήσεις και εξέδωσε 16 υπουργικές αποφάσεις, για να διορθώσει τα λάθη, τις αβλεψίες και τις ελλείψεις, που η ίδια παραδέχτηκε ότι περιείχαν οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες. Τελικά αυτό που κατόρθωσε να πετύχει είναι να δημιουργήσει έναν κυκεώνα διατάξεων και οδηγιών, που έχουν προκαλέσει ανασφάλεια, αβεβαιότητακαι απόγνωση στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.
Λίγες ημέρες πριν την 27η Ιουλίου και την εκπνοή της προθεσμίας για την κατάθεση αντιρρήσεων στους αναρτημένους δασικούς χάρτες, χιλιάδες ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμα καταθέσει αντιρρήσεις ή αιτήσεις εξαγοράς και από ότι φαίνεται δεν θα προλάβουν, όσο κι αν προσπαθήσουν. Υπάρχει μετά από αυτά άμεσος και σοβαρός κίνδυνος οι πολίτες αυτοί να χάσουν τη διαχείριση της περιουσίας τους και ταυτόχρονα να κληθούν να πληρώσουν διοικητικά πρόστιμα, ενώ χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να μείνουν εκτός επιδοτήσεων και να εγκαταλειφθεί πλέον η καλλιέργειά τους.
Παράλληλα, ηκατάσταση αυτή που έχει δημιουργηθεί από το συνεχώς μεταβαλλόμενο κανονιστικό πλαίσιο, έχει δημιουργήσει αντικειμενικές δυσκολίες σε δασολόγους, μηχανικούς και δικηγόρους που εμπλέκονται στη διαδικασία των αντιρρήσεων, καθιστώντας πλέον απολύτως απαραίτητη και αναγκαία την παράταση της διαδικασίας υποβολής.
Με νέα Ερώτηση του, που κατέθεσε χτες και με βάση τα παραπάνωο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος την άμεση παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες τουλάχιστον για 3 μήνες, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε όλους τους εμπλεκόμενους να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις αντιρρήσεων ή εξαγοράς, χωρίς επιπτώσεις στις περιουσίες τους αλλά και την πρωτογενή παραγωγή της χώρας.
|