|
Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 |
Ερώτηση προς του υπουργούς Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, για το ζήτημα της στεγαστικής συνδρομής που δικαιούνται οι κάτοικοι της Ηλείας προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν κτίρια από τον σεισμό των Κρεστένων, τις πλημμύρες και τους ανεμοστρόβιλους του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2016.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ορίζεται ότι οι πληγέντες από τα καταστροφικά αυτά φαινόμενα δικαιούνται στεγαστικής συνδρομής, που αποτελείται από συνδυασμό Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και Άτοκου Δανείου που δίνουν οι τράπεζες.Συγκεκριμένα,το ποσοστό Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και Άτοκου Δανείου διαμορφώνεται σε ποσοστό 80%-20% αντίστοιχα για τις ζημιές από τον σεισμό της 15ης Φεβρουαρίου 2016 και σε ποσοστό 60%-40% αντίστοιχα για τις ζημιές από τις πλημμύρες και τους ανεμοστρόβιλους Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2016.
Η παράδοξη αυτή επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει σαν αποτέλεσμα οι ίδιες εργασίες αποκατάστασης στην ίδια περιοχή να χρηματοδοτούνται με διαφορετικά ποσοστά Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και Άτοκου Δανείου, αν και το τιμολόγιο ανακατασκευής ή επισκευής ζημιών, για τον υπολογισμό της δαπάνης αποκατάστασης στα πληγέντα κτίρια, είναι το ίδιο σε όλεςτις περιπτώσεις. Έτσι,δικαιούχοι Στεγαστικής Συνδρομής δύο γειτονικών κτιρίων, που έχουν υποστεί την ίδια ζημιά, το ένα από τον σεισμό του Φεβρουαρίου 2016 και το άλλο από τον ανεμοστρόβιλο ή τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2016, να χρηματοδοτούνται στην περίπτωση του σεισμού με 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή και 20% Άτοκο Δάνειο και στην περίπτωση της πλημμύρας ή του ανεμοστρόβιλου με 60% Δωρεάν Κρατική Αρωγή και 40% Άτοκο Δάνειο!
Επιπλέον, όπως επισημαίνει στην Ερώτησή του ο Κώστας Τζαβάρας, οι τράπεζες έχουν σταματήσει να χορηγούν άτοκα δάνεια για την αποκατάσταση κτιρίων που έχουν πάθει ζημιές από θεομηνίες ήδη από το 2014. Ο τότε υπουργός Υποδομών σημείωνε, σε απάντηση του προς την Βουλή, το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί από την άρνηση των τραπεζών να δώσουν άτοκα δάνεια, ενώ αντίστοιχα ο τότε υπουργός Οικονομικών απαντούσε ότι «οι Υπουργικές Αποφάσεις […] πουπαρέχουν στεγαστική συνδρομή και πιστωτικές διευκολύνσεις σε πληγέντες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα Πιστωτικά Ιδρύματα». Τέλος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών παρατηρούσε ότι «…οι ως άνω αποφάσεις δεν θεσπίζουν υποχρέωση παροχής δανείου από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τους πλημμυροπαθείς αλλά λειτουργούν ως πρόταση προς τα πιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες.».
Ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να τροποποιήσουν τις σχετικές Κ.Υ.Α., δίδοντας όπως επιβάλλει η αρχή της ίσης μεταχείρισης ομοίων πραγμάτων και καταστάσεων, που απορρέει από τη διάταξη του άρθρου 4 του Συντάγματος, το ίδιο ποσοστό Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και Άτοκου Δανείου, ασχέτως του αιτίου της καταστροφής, στους θεομηνιόπληκτους δικαιούχους της Ηλείας. Ακόμα ρωτά αν οι τράπεζες τελικά χορηγούν σε θεομηνιόπληκτους άτοκα δάνεια καιπόσα τέτοια δάνεια έχουν εγκριθεί στην Ηλεία, ζητώντας σε περίπτωση αρνητικής απάντησης τα προγράμματα αποκατάστασης να μην περιλαμβάνουν καθόλου ποσοστό άτοκου δανείου από πιστωτικά ιδρύματα, αλλά μόνο Δωρεάν Κρατική Αρωγή,με δεδομένο το γεγονός ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2017 προβλέπει ότι το ύψος των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις λόγω φυσικών καταστροφών θα είναι μόνο 30 εκατομμύρια ευρώ.
|