|
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 |
Αυτά που ακούσαμε και από την κυρία Υπουργό και από τον κύριο Υφυπουργό διαπνέονται από μια θεμελιώδη ανησυχία γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν μας καταλαβαίνει.
Και πράγματι, απολύτως είναι κατανοητή αυτή η στάση, γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εκπροσωπεί σε αυτήν την Αίθουσα την πραγματική, την ζώσα και τη ζέουσα κοινωνική πραγματικότητα, αυτή, που σας έχει βάλει στο περιθώριο και αυτή, η οποία σήμερα δεν δέχεται να ακούσει από σας καμία άλλη υπόσχεση, δεν δέχεται να εισπράξει από εσάς τίποτα από όσα ψεύτικα, τίποτα από όσα μαγικά της είχατε υποσχεθεί και, δυστυχώς, στην πορεία όλα αποδείχθηκαν φρούδα.
Κυρία Υπουργέ, ειλικρινά σας παρακολούθησα και θα σας διαβεβαιώσω ότι με πείσατε για ένα πράγμα: Ότι είστε ειλικρινής. Είστε ειλικρινής στην πίστη, που έχετε, για το ότι αυτά που λέτε έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα. Και εδώ αυτό, που ταιριάζει σαν απάντηση στα όσα άκουσα από εσάς, είναι μια ρήση, που έρχεται από τα κείμενα της Εκκλησίας, «πάντα δυνατά τω πιστεύοντι».
Δεν σας κακίζω, λοιπόν, αλλά εκείνο, που δεν μπορώ να συγχωρήσω σε όλους τους συναδέλφους από την Πλειοψηφία, που έρχονται στο Βήμα αυτό για να μιλήσουν –υποτίθεται- για κάποιο νομοσχέδιο, είναι ότι δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να δράττονται της ευκαιρίας για να εκφωνήσουν ένα λόγο παράλληλο, που γέμει ιδεολογικών αοριστολογιών και δεν συναντά πουθενά τα ζητήματα, που τίθενται από τα συζητούμενα νομοσχέδια.
Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω πώς μπορείτε και να μας πείσετε και μαζί σας, τουλάχιστον, να είμαστε σε τέτοια σχέση, ώστε να αναπτυχθεί σε αυτήν την Αίθουσα ο διάλογος, που η δημοκρατία επιβάλλει, και ο λαός περιμένει από εμάς, εκτός εάν η σχέση η αγαπητική, η ερωτική με την εξουσία, που έχετε αναπτύξει, σας έχει φέρει σε μια τέτοια κατάσταση, ώστε πλέον να έχετε γίνει εντελώς «ακατάλληλοι για προφυλάξεις», όπως λέει ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ: Σε μας το λέτε; Εμάς αφορά;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όμως, το ενδιαφέρον πάνω απ’ όλα είναι ότι εσείς μιλάτε για τη φτώχεια με εντελώς διαφορετικό πνεύμα από ό,τι η ρύθμιση, που φέρνετε σήμερα, αντιμετωπίζει το ζήτημα. Και θα σας το εξηγήσω αμέσως και πολύ απλά, γιατί αυτά, που είπα προηγουμένως, ούτε τυχαία ήταν ούτε ήθελα να μεμφθώ και να σας κατηγορήσω αδίκως.
Έρχεστε εδώ και μας μιλάτε λατρευτικά για τη φτώχεια. Την αγαπάτε τη φτώχεια πράγματι. Υπάρχει μια σχέση ιστορική, που σας συνδέει με μια μορφή φτώχειας, εκείνη που υπήρχε στην Ευρώπη και στην Αγγλία τον 19ο αιώνα, δηλαδή εκεί που η εξαθλίωση του προλεταριάτου γινόταν η δύναμη, που μέσα από τις ιδεολογίες τις επαναστατικές εκείνης της εποχής έδιναν στα κουμουνιστικά κόμματα το δικαίωμα να πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Άλλαξαν τα πράγματα. Δεν είναι ίδιο μετά από εκατόν πενήντα χρόνια και αυτό, που λέμε σήμερα «φτώχεια» στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κίνδυνος. Δεν είναι αντικείμενο λατρείας, δεν είναι αντικείμενο αγάπης, δεν είναι αντικείμενο υποστήριξης αλλά είναι κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή. Και αυτό, που σήμερα φέρνετε, κύριοι Υπουργοί, να νομοθετήσετε, εάν το είχατε μελετήσει ακόμα πιο καλά, γιατί φαίνεται σας δόθηκε έτοιμο, θα βλέπατε ότι είναι ρύθμιση, που έχει σχέση με τη διάταξη του άρθρου 30 του αναθεωρημένου Κοινωνικού Ευρωπαϊκού Χάρτη, τον οποίον εντελώς συμπτωματικά εσείς οι ίδιοι με τον ν. 4359 έχετε υιοθετήσει.
Και πράγματι, επειδή ο κύριος Υφυπουργός είπε ότι δεν μας ακούει να μιλάμε, θα ήθελα να ξέρω αν αυτά που λέω είναι σε θέση να τα καταλαβαίνει. Πιστεύω πως ναι, γιατί αυτή η διάταξη, λοιπόν, του άρθρου 30…
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μη με διακόπτετε, κυρία Υπουργέ.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Είστε και προσβλητικός…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, καθόλου. Είμαι επιχειρηματολογικός. Απλώς δεν έχω λόγο λατρευτικό για κοινωνικές αδυναμίες. Αυτό κάνω και είμαι απόλυτα ορθολογικός και σας το λέω με πολύ σεβασμό, γιατί αν διαβάζατε το άρθρο 30, θα βλέπατε ότι για πρώτη φορά ο αναθεωρημένος Κοινωνικός Ευρωπαϊκός Χάρτης και η Ελλάδα σήμερα αναγνωρίζει ως ανθρώπινο δικαίωμα την προστασία του πολίτη κατά της φτώχειας και κατά του κοινωνικού αποκλεισμού.
Αλλά εσείς κάνετε λάθος και θα σας το εξηγήσω.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Να δώσουμε πιο πολλά;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εάν, κύριε Υφυπουργέ, ήταν αυτές οι προθέσεις σας, θα τις είχατε καταστήσει πλέον συνειδητή υποχρέωση σε όλους εκείνους που υπηρετούν το όραμα της εξουσίας αυτής της Κυβέρνησης.
Σήμερα, πιστεύω ότι θα πρέπει να ντρέπεστε για ένα πράγμα, ότι στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα αστέγων πήγαν να ζεσταθούν στα υπόγεια του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου και εκεί αντί για ζεστασιά, αντί για θαλπωρή των διοικήσεων που έχετε διορίσει –και φυσικά έχετε διορίσει τα πρόσωπα αυτά με κομματικά κριτήρια– ευρήκαν την αστυνομία να τους οδηγεί στον Εισαγγελέα.
Αυτή, λοιπόν, η διάταξη δεν καταρρακώνει απλώς την υποχρέωση που έχετε απέναντι στο άρθρο 30 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, γιατί θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζετε, επίσης, ότι αυτός ο συγκεκριμένος Κοινωνικός Χάρτης λέει ότι έχει δικαίωμα ο φτωχός, ο άστεγος, ο ανάπηρος, αυτός που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας από την Πολιτεία να του εξασφαλίζει πρόσβαση –προσέξτε– πρώτον, στην απασχόληση, δεύτερον, στη μόρφωση, τρίτον, στον πολιτισμό, τέταρτον, στη στέγαση, πέμπτο, στην κοινωνική ζωή.
Ποιο από όλα αυτά, που αποτελούν μερικές αναφορές και πτυχές αυτού του δικαιώματος, που έχει ο φτωχός πολίτης, υπερασπίζεται αυτή η νομοθετική ρύθμιση που φέρνετε σήμερα; Μόνο ένα. Ξέρετε ποιο είναι αυτό; Αυτό που φέρατε με την τροπολογία της υστάτης στιγμής: το φιλοδώρημα της ευσπλαχνίας, της ελεημοσύνης στους συνταξιούχους.
Εδώ, όμως, θα σας ερωτήσω τα εξής: Πρώτον, φτωχοί σε αυτή τη χώρα είναι οι συνταξιούχοι; Αυτοί ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή σε συνθήκες ακραίας φτώχειας; Αυτοί οι άστεγοι που τους στείλαμε στον Εισαγγελέα δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα με αυτούς που παίρνουν σήμερα το φιλοδώρημα –και το κάνετε μόνο και μόνο για να τους προσελκύσετε την εμπιστοσύνη ή ουσιαστικά να τους εκμαυλίσετε, αν όλα δεν πάνε καλά και οδηγηθούμε στις εκλογές;
Επίσης, το δεύτερο που ήθελα να σας ρωτήσω και το οποίο για μένα είναι πολύ σημαντικό: Ποια είναι τα μέτρα τα οποία έχετε πάρει για να μπορέσει να δοθεί στις 21 ή στις 22 Δεκεμβρίου αυτό το συγκεκριμένο δώρο;
Γνωρίζετε πολύ καλά –γιατί αυτή η Κατρουγκάλιος νομοθεσία είναι τόσο συμπαγής και τόσο συνεκτική, ώστε σήμερα να χρειαστεί με τα περισσότερα άρθρα αυτού του νομοσχεδίου να τη διορθώσετε και να τη φέρετε σε κάποια όρια, ώστε να είναι εφαρμόσιμη– ότι υπάρχει μια διάταξη, η διάταξη του άρθρου 51, η οποία λέει ότι τίθεται σε λειτουργία ο ΕΦΚΑ την 1-1-2017 και με το άρθρο 100 των μεταβατικών διατάξεων του ιδίου νόμου λέτε ότι μέχρι τότε υπάρχει μια προσωρινή διοίκηση και ένας προσωρινός διοικητής, που είναι ο διοικητής του ΙΚΑ και αυτός έχεισυγκεκριμένες αρμοδιότητες. Μεταξύ αυτών των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, οι οποίες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να προετοιμάζουν τη λειτουργία αυτού του συστήματος από 1-1-2017, δεν περιλαμβάνεται ούτε η έγκριση ούτε η πληρωμή αυτού του είδους των επιδομάτων.
Για πείτε μου,λοιπόν, επειδή τυχαίνει να γνωριζόμαστε και γνωρίζω ότι έχετε και επαγγελματική δικηγορική ιδιότητα: Ποιος Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα εγκρίνει την πληρωμή αυτού του ποσού στις 21 και 22 Δεκεμβρίου;
Έχετε πάρει τέτοιες αποφάσεις,λοιπόν,σχετικά με αυτό που είπα προηγουμένως για την αγάπη σας για την εξουσία, που σας έχουν φέρει σε τέτοια κατάσταση, ώστε να είστε εντελώς ακατάλληλοι για προφυλάξεις.
Γι’ αυτό σας λέω, λοιπόν, ότι υπάρχει και κάποια στοιχειώδης υποχρέωση που έχουν οι Υπουργοί, να σέβονται την Αίθουσα αυτή και κυρίως να ακούν χωρίς να διακόπτουν.
Γιατί εδώ είστε φιλοξενούμενη Κυβέρνηση. Εδώ ο χώρος –το λέω για πολλοστή φορά- είναι Βουλευτήριο, είναι Κοινοβούλιο και είναι αφιερωμένος στην άσκηση της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτήν την άσκηση στης λαϊκής κυριαρχίας εμείς τη διασφαλίζουμε, οι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού, τους οποίους, όπως προηγουμένως είπατε εσείς, δεν αντιλαμβάνεστε.
Ακούστε και κάτι άλλο τώρα, που είναι εξίσου σοβαρό: Σε ποια πολιτισμένη χώρα και κυρίως σε ποια χώρα, όπου κυβερνάει τον τόπο μια Αριστερά που θέλει να είναι εντελώς ξένη με ό,τι προηγήθηκε με τα κόμματα του παρελθόντος δηλαδή, θα είχαμε το φαινόμενο, που εχθές ήδη πληροφορηθήκαμε: Η ΔΕΗ, δηλαδή, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η οποία διαχειρίζεται κρατικά χρήματα, δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, για τους οποίους πολύ κόπτεστε εσείς, δεν δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής εναντίον κατηγορουμένων, οι οποίοι κατηγορούνται για το ότι παρανόμως εισέπραξαν χρήματα από αυτά τα οποία αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού. Και αν αυτό δεν λέγεται απιστία υπηρεσιακή τελεσθείσα διά παραλείψεως, θα ήθελα να ξέρω κατά τη δική σας αντίληψη, κύριε Υφυπουργέ, πώς λέγεται. Και μη μου πείτε, λοιπόν, ότι αυτό δεν έχει καμία αξία. Διότι ακριβώς από την απουσία της ΔΕΗ ως πολιτικής αγωγής θα κριθεί εάν το δικαστήριο έχει όλα εκείνα τα απαραίτητα έγγραφα και τα στοιχεία που χρειάζονται για να οδηγηθεί σε δίκαιη κρίση. Άρα, εδώ με την απουσία, με την παράλειψή της η ΔΕΗ να συμμετέχει σε αυτή τη δίκη δεν παραβιάζει μόνο τα καθήκοντα που έχει, αλλά κυρίως οδηγεί προφανώς -και αποπειράται να το κάνει- τη Δικαιοσύνη σε μία εσφαλμένη κρίση.
Όλα αυτά λοιπόν, επειδή με ακούτε και γελάτε, και το γέλιο σας θα ήθελα, εγώ προσωπικά, γιατί σας σέβομαι και σας εκτιμάω, να είναι ο σπόρος τη στιγμή που μπαίνει μέσα στο χωράφι. Δυστυχώς, όμως δεν έχει άλλη δύναμη από τη δύναμη της γελοιότητας.
Γι’ αυτό λοιπόν, το να έχετε εσείς τη δύναμη και το κύρος να ακούτε έναν Βουλευτή και να γελάτε, σημαίνει ότι κάποιοι άλλοι, οι οποίοι σας εμπιστεύθηκαν αυτή τη θέση, δεν είχαν την πολύ μεγάλη πρόνοια που έπρεπε να έχουν για να σεβαστούν τον ελληνικό λαό, που έδωσε σε εμένα το δικαίωμα να εκπροσωπώ εδώ…
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, αυτό είναι ένας εύσχημος τρόπος υπό το κάλυμμα της αγάπης για τη φτώχια και τη φτωχολογιά για να φέρετε εδώ τις διορθώσεις του ν. 4387 της μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου, η οποία αποδείχθηκε ότι το μόνο που κάνει με τα σαράντα τόσα άρθρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και για τα οποία κανένας από εσάς δεν αναφέρθηκε απλώς αλλάζει ταμπέλες. Δεν κάνει τίποτε άλλο. δεν δημιουργεί κανένα καινούριο οργανόγραμμα.
Το χειρότερο που αξίζει να σας πω είναι ότι με βάση το άρθρο 53, για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα, θα πρέπει να περιμένουμε και τα οργανογράμματα και τους κανονισμούς, που κύριος είδε, πότε θα μπορέσετε εσείς να τα φτιάξετε.
Περιμένουμε λοιπόν μια από τις επόμενες διατάξεις που θα φέρετε και θα μας πείτε ότι το σύστημα αυτό που ισχύει σήμερα θα εξακολουθεί να ισχύει δυο, τρία χρόνια ακόμη.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
|