|
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016 |
Δέσμευση του ΥΠΑΑΤ για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ για την κάλυψη και άλλων κινδύνων
Δικαίωση της προσπάθειας του βουλευτή Ηλείας Κώστα Τζαβάρα για την ανάδειξη των καταστροφών που έχει προκαλέσει το έντομο του διαλευρώδη στις καλλιέργειες της πορτοκαλιάς στην Ηλεία και τη δρομολόγηση αντιμετώπισης, αποτέλεσε η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Μπόλαρη, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στην Βουλή τη Δευτέρα 29.08.2016.
Κατά την απάντησή του ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα έγινε γνωστό στο υπουργείο τον Αύγουστο και αναγνώρισε την σημασία του αλλά και την έγκαιρη ανάδειξη του από τον Κώστα Τζαβάρα. Παραδέχθηκε ότι παρατηρείται σημαντική πλέον εξάπλωση του φαινομένου, η οποία κατά ένα μέρος οφείλεται στην σημαντική μείωση του πληθυσμού του ωφέλιμου θηρευτή που καταπολεμούσετο έντομο του διαλευρώδη.
Στο επίμονο αίτημα του Κώστα Τζαβάρα για τα μέτρα ανάσχεσης και καταπολέμησηςαυτού του φαινομένου, που ουσιαστικά έχει εκμηδενίσει το αγροτικό εισόδημα στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι το ΥΠΑΑΤ δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για το συντονισμό των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της Ηλείας, των φυτοπαθολογικώνινστιτούτων και των παραγωγών, στα πλαίσια ενός σχεδιασμού που ήδη καταρτίζεται, προκειμένου να υπάρξει άμεση παρέμβαση στις περιοχές όπου εμφανίζεται το φαινόμενο.
Η παρέμβαση θα έχει δύο στόχους: σε πρώτη φάση για φέτος θα περιλαμβάνει την ορθολογική χρήση συγκεκριμένου εντομοκτόνου φαρμάκου για να αντιμετωπιστεί ο μύκητας της «καπνιάς», σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Καλαμάτας. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των γεωπόνων που ασχολούνται με το θέμαθα έχουμε ολική αντιμετώπιση του μύκητα και αν κινηθούμε άμεσα υπάρχει χρόνος νασωθείηκαλλιεργητική περίοδος και να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών.
Σε δεύτερη φάση, μεσοπρόθεσμα,θα προχωρήσει η οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου,όπως διαβεβαιώνει ο επιστημονικός κόσμος, με την ενίσχυση του ωφέλιμου παρασιτοειδούς, του φυσικού εχθρού του ζημιογόνου εντόμου, μια παρέμβαση που όπως παρατήρησε και ο Κώστας Τζαβάρας μπορεί να πραγματοποιηθεί με λίγα χρήματα.
Το γεγονός ότι οι παραγωγοί αφέθησαν, κατά κάποιον τρόπο, ακαθοδήγητοι και έκαναν αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων, είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμούμαζί με το συγκεκριμένο έντομο και αυτού του ωφέλιμουπαρασιτοειδούς,διαταράσσοντας το οικοσύστημα.
Ο Κώστας Τζαβάρας έθεσε εκ νέου το διαρκές αίτημα του για τον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, προκειμένου πλέον να ασφαλίζονται όχι μόνο οι ζημιές από φυσικά φαινόμενα (χαλάζι, παγετός, ανεμοθύελλα,πλημμύρα, καύσωνας, υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις, χιόνι και θάλασσα) ή άγρια ζώα(αρκούδα, αγριογούρουνα στις περιοχές της συνθήκης RAMSAR καιάγρια κουνέλια στη Λήμνο) αλλά και άλλα ζημιογόνα αίτια, που λόγω της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων έχουν καταστεί πηγή ποικίλων κινδύνων κατά των συστηματικών καλλιεργειών.
Κυρίως όμως απαιτείται να συμπεριληφθούν στους ασφαλιζόμενους κινδύνους και οι ζημίες που προέρχονται από έντομα ή βακτήρια, που σήμερα ο κανονισμός τις εξαιρεί αδικαιολόγητα.Ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε την ορθότητα του αιτήματος αυτού καιδήλωσε προς τον Κώστα Τζαβάρα στην Ολομέλεια της Βουλήςότι έχει συσταθεί πλέον επιτροπήκαι ήδη η εργάζεται προς τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του Κανονισμού.
Σημείωσε όμως ότι η εργασία αυτή είναι σύνθετη, και πέρα από το νομικό και το ασφαλιστικό σκέλος, περιλαμβάνει και το επιστημονικό αλλά και το τεχνολογικό, προκειμένου πλέον οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ να περάσουν στην ηλεκτρονική εποχή. Τελικός σκοπός είναι να έρθει ένα πλήρες νομοθέτημα που θα αντιμετωπίζει συνολικά τις νέες απαιτήσεις ασφάλισης ζημιών.
Ο Κώστας Τζαβάρας δεσμεύτηκε να συμβάλλει και ο ίδιος από την πλευρά του στην προσπάθεια του υπουργείου για την καταπολέμηση του διαλευρώδη, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, αν συντονιστούν όλοι οι αρμόδιοι, θα συνεχίσει δε να παρακολουθεί την εξέλιξη της προσπάθειας του υπουργείου για το σημαντικό αυτό θέμα για τους πορτοκαλοπαραγωγούς της Ηλείας.
Σε κάθε περίπτωση παραμένει και η δέσμευση του κ. Μπόλαρη για την λήψη μέτρων αποζημίωσης των παραγωγών στην περίπτωση που αποτύχουν οι προσπάθειες καταπολέμησης του εντόμου. Άλλωστε, σε συνέχειατης συζήτησης στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός επικοινώνησε σήμερα με τον Κώστα Τζαβάρα και συνεννοήθηκαν για τους πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, που ξεκινά τις προσεχείς ημέρες.
|