|
Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 |
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΣΙΜΩΝΟΣ ΚΑΡΑ
Παγκόσμιο Μουσικολογικό Συνέδριο στην Ηλεία για την ελληνική μουσική από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΤΟ ΣΙΜΩΝΑ ΚΑΡΑ
Οργάνωση – Επιστημονική Επιμέλεια: Σύλλογοι Φιγαλέων – Μουσικό Αρχείο Κουνάδη και λοιποί συνεργαζόμενοι φορείς.
Με την οργανωτική και επιστημονική επιμέλεια μελών και συνεργατών του Μουσικού Αρχείου Κουνάδη, τη συμβολή ενεργών πολιτών και προσωπικοτήτων του Πολιτισμού καθώς και με την συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων προγραμματίζεται η πραγματοποίηση στην Ηλεία εντός του έτους 2017 Παγκόσμιου Μουσικολογικού Συνεδρίου, το οποίο θα αφορά την ελληνική μουσική από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Το Συνέδριο θα είναι αφιερωμένο στην μνήμη του «τελευταίου των μεγάλων δασκάλων του Γένους» του Φιγαλέως Σίμωνος Καρά.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η θεματολογία του εν λόγω επιστημονικού – πολιτισμικού Συνεδρίου θα ξεκινάει από την λύρα του Επικούριου (Φιγαλέως) και Ζωφόρου (Ολύμπιου) Απόλλωνα και τον Αριστόξενο και θα φτάνει μέχρι την παρασημαντική του επίσης Φιγαλέως Σίμωνος Καρά και την νεότερη ελληνική μουσική δημιουργία. Πρόκειται για επιστημονική καταγραφή και απόδοση του Ελληνικού Μουσικού Πολιτισμού.
Η διεξαγωγή του ανωτέρω Συνεδρίου Τέχνης και Πολιτισμού στην Ηλεία ήταν πρόθεση και ήδη γίνεται μέλημα του Βουλευτή Ηλείας και πρώην Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος το δημοσιοποίησε πρώτη φορά την 05η του μηνός Ιουνίου του έτους 2016 στην εκδήλωση για τον Μουσικό Πολιτισμό της καθ’ ημάς Ανατολής, η οποία διεξήχθη στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης με την οργανωτική υποστήριξη του Δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού.
Λοιποί εισηγητές στην προαναφερομένη εκδήλωση ήταν ο Παναγιώτης Κουνάδης και ο Τάκης Σπυρόπουλος, οι οποίοι συμβάλλουν καθοριστικά στην διαμόρφωση και συγκρότηση του επικείμενου Συνεδρίου.
Προτεινόμενοι τόποι ανάπτυξης και διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι η Φιγαλεία, ο υπό του Απόλλωνος επικουρούμενος τόπος και γενέτειρα του Σίμωνος Καρά, η Ολυμπία, ο Πύργος, η Γαστούνη (Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού) και λοιποί σημαίνοντες τόποι της Ηλείας, οι οποίοι πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.
Έλληνες και ξένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους θα συναποτελούν τον αριθμό των συνέδρων. Το Συνέδριο θα συνοδεύουν παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις σχετικές με την θεματολογία του.
Προσυνεδριακές συναντήσεις – εκδηλώσεις μουσικής τέχνης και πολιτισμού, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εισάγουν τις τοπικές κοινωνίες των Ηλείων στο επιστημονικό αντικείμενο και το πνεύμα του Συνεδρίου θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται από τις αρχές Οκτωβρίου του έτους 2016.
Η πρώτη προσυνεδριακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Φιγαλεία. Γνωστού όντος ότι κατά τον προηγούμενο αιώνα ο Ηλειακός Τόπος και ιδιαίτερα η ορεινή περιοχή των Φιγαλέων χαρακτηρίστηκε από το οικονομικό – κοινωνικό φαινόμενο της μετανάστευσης, θέμα της συνάντησης είναι «Τα τραγούδια της μετανάστευσης των Ελλήνων κατά την διάρκεια του εικοστού αιώνα».
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Κουνάδης. Την εκδήλωση θα συνοδεύει αξιόλογο μουσικό σχήμα.
Στα πλαίσια της εν λόγω προσυνεδριακής συνάντησης θα υπάρξει και συνεργασία εκπροσώπων φορέων του επικείμενου Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου
|