Κώστας Τζαβάρας: Με τον εκλογικό νόμο η Κυβέρνηση προσπαθεί απλά να εξασφαλίσει την πολιτική της θέση σαν δεύτερο κόμμα

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο βουλευτή Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, για τις προθέσεις του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναφορικά με την κατάθεση του σχεδίου νόμου «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών» και την προσπάθεια που άσκησε η Συμπολίτευση για να παρουσιάσει την πρότασή της ως ιστορική αλλαγή και μεγάλο δώρο για την δημοκρατία, που θα φέρει αναλογική εκπροσώπηση του λαού στην Βουλή.Αναλυτικά ο Κώστας Τζαβάρας είπε:

«Κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, θεωρώ ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουν εξαφθεί τόσο πολύ τα αληθινά αισθήματα που έχετε και τρέφετε για τη φιλελεύθερη δημοκρατία που συγκροτεί και συντάσσει το Σύνταγμα του 1975, ώστε πλέον έχετε καταστεί ακατάλληλοι για προφυλάξεις. Από παντού, από κάθε ενέργειά σας, από κάθε λόγο σας, αυτό που απουσιάζει είναι η αλήθεια.

Παρακολουθώντας απ’ αυτό το Βήμα να παρελαύνουν συνάδελφοι από τη Συμπολίτευση, είμαι έκπληκτος να καταλαβαίνω κάθε φορά ότι τα λόγια που χρησιμοποιείτε, για να εκθειάσετε το πολύ μεγάλο δώρο που κάνετε στη δημοκρατία με αυτό το νομοσχέδιο, δεν σημαίνουν τίποτα.

Άκουγα προηγουμένως τον Πρωθυπουργό να μιλάει για την αντιστοιχία των εδρών και των ψήφων. Μα, βεβαίως δεν υπάρχει εκλογικό σύστημα που να μην αποκαθιστά μια σχέση αντιστοιχίας μεταξύ ψήφων και εδρών. Το θέμα είναι με ποιο τρόπο, με ποια μορφή το κάνει. Και εσείς, βέβαια, έχετε επιλέξει κατά έναν ψευδεπίγραφο τρόπο, απατηλό, όπως συνήθως συμβαίνει σ’ αυτή την Αίθουσα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, να ονομάζετε αυτό που λέτε από του Βήματος «απλή αναλογική» στην ουσία καθιέρωση της αναλογικής εκπροσώπησης του λαού.

Και ερωτώ: Μα, σε αυτόν τον τόπο αν ρίξετε ένα βλέμμα στους ιστορικούς, στις διηγήσεις των παλαιοτέρων, στις εμπειρίες και ημών των πιο ωρίμων, δεν υπήρξε ποτέ εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα που να μην αποκαθιστά μια αναλογική σχέση μεταξύ των εδρών και των ψήφων.

Άλλωστε, το Σύνταγμα είναι σαφές: Το Προεδρικό Διάταγμα που κωδικοποιεί την εκλογική νομοθεσία, το Π.Δ. 353/1993, λέει και ορίζει ότι η κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια γίνεται ανάλογα με τη δύναμη που καταγράφουν τα κόμματα στις εκλογές. Άρα, πού είναι αυτό το περιθρύλητο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής; Δεν το αναφέρετε πουθενά στο νομοσχέδιο, γιατί ακριβώς κι εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε ότι σκοπός σας δεν είναι να φέρετε κάτι καινούργιο, κάτι πιο δημοκρατικό, κάτι πιο συμπεριληπτικό, όπως πολύ περίεργα αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Αυτό που θέλετε είναι δύο πράγματα: Να κάνετε γι’ αυτόν τον τόπο, στις προσεχείς ή στις μεθεπόμενες εκλογές, ένα σύστημα τέτοιο που θα είναι ευρύχωρο για την εκλογική σας παρουσία. Δηλαδή, να κάνετε μια πολιτική δεύτερου κόμματος, γιατί έχετε καταλάβει πολύ καλά ότι αυτό το εκλογικό σύστημα που ισχύει σήμερα την εξομάλυνση που επιτυγχάνει μεταξύ ψήφου και εδρών για λογαριασμό των μικρών κομμάτων, την κάνει εις βάρος του δευτέρου κόμματος.

Και επειδή ήδη, προ πολλού, έχετε γίνει δεύτερο κόμμα και σε λίγο θα είστε και τρίτο, γι’ αυτό, λοιπόν, θέλετε να κάνετε κατοχύρωση της πολιτικής σας θέσης σε αυτό το δημοκρατικό σύστημα, το οποίο υποτίθεται ότι υποστηρίζετε. Όμως, μια φιλελεύθερη δημοκρατία, σε μυαλά ανθρώπων που δεν συμβιβάστηκαν ποτέ, ιδεολογικά, πολιτικά, προγραμματικά, με τους θεσμούς αυτής της φιλελεύθερης δημοκρατίας, δεν μπορεί να βρίσκεται ποτέ σε αρμονική σχέση.

Αυτό, όμως, που θέλω να σας πω είναι το εξής: Στο παρελθόν υπήρξαν απλές αναλογικές. Υπήρξαν εκλογές με απλή αναλογική. Έγινε, λοιπόν, στις 31/3/46. Έγινε στις 5/3/1950. Δεν προέκυψαν από αυτές τις δύο εκλογές βιώσιμες κυβερνήσεις. Και μάλιστα, για την ιστορία σας λέω ότι μεταξύ του ’46 και του ’50 έγιναν δεκαπέντε κυβερνήσεις που κυβέρνησε η κάθε μία κατά μέσο όρο τέσσερις με πέντε μήνες.

Υπάρχει, όμως, και μια αξιομνημόνευτη περίπτωση, που είναι η εκλογή της 26/1/1936. Από αυτήν την εκλογή, η οποία έγινε με το σύστημα της απλής αναλογικής όπως το εννοείτε εσείς, δεν προέκυψε κυβέρνηση. Αυτό που προέκυψε, όμως, είναι το καθεστώς της 4ης Αυγούστου του 1936. Άρα, προετοιμάζετε κάτι και δεν μας το λέτε;».
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet