|
Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016 |
Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ένα από τα σημαντικότερα και απαιτητικότερα έργα προστασίας και αποκατάστασης μνημείων στην Ελλάδα, αυτό της στερέωσης των βραχωδών πρανών και της προστασίας της παράκτιας ζώνης του Κάστρου Κορώνης, το οποίο φέρει την σφραγίδα του πρώην υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα. Η ανάγκη αποκατάστασης προέκυψε στο τέλος Ιανουαρίου 2013, μετά από την κατάρρευση μέρους του τείχους του κάστρου, έπειτα από σφοδρή θαλασσοταραχή και έντονη κακοκαιρία, αλλά και ως χρόνιο αποτέλεσμα της διάβρωσης από τις υποθαλάσσιες υποσκαφές των πρανών.
Καταλυτικό ρόλο στην μελέτη και εκτέλεση του έργου είχε η άμεση επέμβαση του Κώστα Τζαβάρα, με την ιδιότητα τότε του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος αμέσως μετά την ενημέρωσή τουγια τις καταστροφές, 3 ημέρες αργότερα, έσπευσε επικεφαλής πολυπληθούς κλιμακίου υπηρεσιακών παραγόντων στην Κορώνη, όπου και συγκάλεσε σύσκεψη όλων των τοπικών φορέων, των βουλευτών του Νομού Μεσσηνίας,του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος και του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής Κάστρων Πυλίαςτου ΥΠ.Π.Ο.Α..
Από την αρχή των ενεργειών του, ο Κώστας Τζαβάρας κατεύθυνε την προσπάθεια των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. στην εξεύρεση μόνιμης λύσης στο σημαντικό διαχρονικό πρόβλημα των κατολισθήσεων από την πλευρά της θάλασσας, που ταλανίζει το μνημείο, ενώ παράλληλα ζήτησε να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα άμεσα μέτρα προστασίας του, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάστασή του. Τελικά επιλέχθηκε η προστασία των πρανών μέσω ενός απαιτητικού τεχνικού έργου, αυτού της τοποθέτησης εντός της θάλασσας πασάλων σε πυκνή διάταξη, δημιουργώντας μια μορφή «κουρτίνας» που θα προστατεύει το μνημείο και παράλληλα θα λειτουργεί και ως περίπατος για τους κατοίκους της Κορώνης.
Το αποκορύφωμα των προσπαθειών ήταν, μετά από σειρά συσκέψεων που πραγματοποίησε ο Κώστας Τζαβάρας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον συντονισμό τους, το έργο να ωριμάσει μελετητικά πάρα πολύ γρήγορα, να εγκριθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και να ενταχθεί μέσα σε 6 μήνες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 2.580.000 ευρώ, να δημοπρατηθεί και να εγκατασταθεί ο εργολάβος μέσα σε διάστημα ενός χρόνου από την πρώτη αυτοψία του πρώην υπουργού Πολιτισμού στο μνημείο.
Το ίδιο ενδιαφέρον και συντονισμό των υπηρεσιακών παραγόντων έδειξε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και στην περίπτωση της στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νέα Φιγαλεία, του αρχαιότερου βυζαντινού μνημείου στην Ηλεία, τα εγκαίνια του οποίου είχαμε πριν λίγες ημέρες. Η ταχύτητα, με την οποία εγκρίθηκαν οι απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έπειτα από την πολύχρονη καθυστέρηση που άφηνε το μνημείο να μαραζώνει, αλλά επίσης και η σημαντική υποστήριξη του κ. Γ. Δαΐκου, ομότιμου καθηγητή Ιατρικής του ΕΚΠΑ και η αποτελεσματική παρέμβασητης κας Α. Κέκη, πρώην προέδρου του Συλλόγου Νέων Φιγαλέων Αθηνών, η οποία κατά την ομιλία της αναγνώρισε τη συμβολή και ευχαρίστησε τον Κ. Τζαβάρα, έδωσαν την δυνατότητα της άμεσης έναρξης των εργασιών στο μνημείο και της έγκαιρης ολοκλήρωσής του, προσφέροντας στους πολίτες της Φιγαλείας και της Ηλείας αυτό το σημαντικό βυζαντινό αρχιτεκτονικό μνημείοτου τύπου της ξυλόστεγης βασιλικής.
Η επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας της παράκτιας ζώνης και στερέωσης του σημαντικού βυζαντινού μνημείου του Κάστρου Κορώνης αλλά και των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Ζούρτσα, εξασφαλίζουν την προστασία τους και τα αποδίδουν στους πολίτες ως μέσο διατήρησης της ιστορικής μνήμης τους, που μέσω των μνημείων αναπαράγεται, διασώζεται και παραδίδεται στις επόμενες γενιές. Αποτελεί δε και μια απτή απόδειξη ότι όταν συντονίζονται σωστά οι τοπικοί φορείς με τις κρατικές υπηρεσίες, υπό την ορθή καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας ενός υπουργείου, δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί και χρονοδιάγραμμα που να μην μπορεί να τηρηθεί.
|