Κώστας Τζαβάρας: Σε μια χώρα που διαθέτει το 4ο πιο αργό σύστημα του κόσμου, η Κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα έγκαιρης και αποτελεσματικής Δικαιοσύνης

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Στη κατάθεση Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προχώρησε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα Ειρηνοδικεία της χώρας και σε αυτά της Ηλείας από τους επιτυχόντες του πρόσφατου διαγωνισμού Ειρηνοδικών Δ’ Τάξεως.

Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε το 2014, ανέδειξε συνολικά 961 επιτυχόντες μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις, εκ των οποίων διορίστηκαν 194, παρά τα συνεχή υπομνήματα των δικαστικών ενώσεων που ζητούν αύξηση των διοριστέων ειρηνοδικών, προκειμένου να καλυφθούν τόσο οι αυξανόμενες κενές θέσεις στην επικράτεια όσο και ο σημαντικός φόρτος εργασίας των Ειρηνοδικείων.

Τα Ειρηνοδικεία της χώρας έχουν επωμιστεί τον ιδιαίτερα μεγάλο όγκο των υποθέσεων ρύθμισης των χρεών των υπερχρεωμένων οφειλετών, στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με τους νόμους 4161/2013 και 4336/2015.Επιπλέον, με τις ρυθμίσεις του νόμου 4336/2015 προβλέφθηκε η σύσταση ειδικών τμημάτων εκδίκασης των υποθέσεων των υπερχρεωμένων οφειλετών προκειμένου να επισπεύδεται η εκδίκασή τους, ρυθμίσεις όμως που μένουν κενό γράμμα από την στιγμή που η υποστελέχωση των Ειρηνοδικείων της χώρας οδηγεί τελικά στην χορήγηση δικάσιμου σε ιδιαίτερα μακρινό χρόνο.

Παράλληλα, οι τροποποιηθείσες με το Ν. 4335/2015 ρυθμίσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίαςπροκαλούν όμοια σημαντική αύξηση των υποθέσεων που υπάγονται στη δικαιοδοσία των Ειρηνοδικείων, που θα επιβαρύνει σημαντικά το έργο των υπηρετούντων Ειρηνοδικών.

Από τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναδεικνύεται μια συνεχής αύξησητων εκκρεμών υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία της χώρας κατά την χρονική περίοδο από 31.12.2012 έως 31.12.2015, η οποία ενδεικτικά στην Αθήνα φθάνει το 73,35% (από 87.220 σε 151.202 υποθέσεις), στην Θεσσαλονίκη το 39,49% (από 26.809 σε 37.396 υποθέσεις) και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 83,77% (από 108.405 σε 199.219 εκκρεμείς υποθέσεις).

Την ίδια περίοδο τα έξι Ειρηνοδικεία της Ηλείας παρουσίασαν αντίστοιχη αύξηση 48,7% (από 1422 σε 2115 εκκρεμείς υποθέσεις), ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των υπηρετούντων Ειρηνοδικών στον νομό μειώθηκε κατά 3 (από 8 σε 5). Συνολικά στην επικράτεια στις 31.12.2015, όπως καταγράφεται από τοΥπουργείο Δικαιοσύνης, υπηρετούν 486 Ειρηνοδίκες, διαμορφώνοντας συγκριτικά μια αναλογία έκδοσης 798 αποφάσεων ανά Ειρηνοδίκη ετησίως.

Με δεδομένη την υπερβολική καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, ο Κώστας Τζαβάρας ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να τον πληροφορήσει ποιος είναι ο αριθμός των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων ανά Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο της χώρας και ποια τα κενά που υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή σε αυτά, καθώς και αν προτίθεται να καλύψει τα υφιστάμενα κενά οργανικών θέσεων σε αυτάμέσω της απορρόφησης σε βάθος χρόνου του συνόλου των 961 επιτυχόντων του πρόσφατου διαγωνισμού Ειρηνοδικών.

Τέλος ζητά να πληροφορηθεί εάν ο υπουργός προτίθεται να αυξήσειτις οργανικές θέσεις των Ειρηνοδικών κατά τουλάχιστον 100, όπως ζήτησε με το πρόσφατο Υπόμνημά της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προς επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, όπως και εάν προτίθεται να παρατείνει την ισχύ του από 09.02.2016 πίνακα επιτυχόντων του πρόσφατου διαγωνισμού Ειρηνοδικών, μέχρι το διορισμό και τοποθέτηση όλων των επιτυχόντων του.

Αντί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνης και να παρέμβει στο έργο της, οφείλει να αντιμετωπίσειουσιαστικά το χρόνιο πρόβλημα της υπερβολικής καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης και δη στο χώρο των Ειρηνοδικείων.

Είναι τουλάχιστον υποτιμητικό για την Ελλάδα αλλά και αποτρεπτικό για όσους τυχόν θέλουν να επενδύσουν εδώ, να κατατάσσεται η χώρα μας στις πέντε χώρες των 28 της Ε.Ε. με την μεγαλύτερη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, όπως καταγράφεται στον «Πίνακα Αποτελεσμάτων της Ε.Ε. για τη Δικαιοσύνη έτους 2015» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σύμφωνα και με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα διαθέτει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη για την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων α' βαθμού και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο, μετά τη Γουινέα-Μπισάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν!
 

Facebook Twitter Flickr Youtube Rss
Created by e-dinet