|
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 |
Ανάλγητη για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποδεικνύει την αδιαφορία της για την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, με την απάντηση που έδωσε στην Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του βουλευτή Ηλείας και πρώην υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα, αναφορικά με την τροποποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση της ενίσχυσης νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, προκειμένου αυτά να μην περιλαμβάνουν τα τεκμαρτά εισοδήματα και επομένως να επιτραπεί η χορήγηση σε περισσότερους κατοίκους.
Χρησιμοποιώντας τυπική γλώσσα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξάντλησε την απάντηση του, περιγράφοντας απλά το υφιστάμενο καθεστώς και τα ισχύοντα κριτήρια στην χορήγηση του επιδόματος, στοιχεία ήδη γνωστά που περιλαμβάνονταν και στην Ερώτηση του Κώστα Τζαβάρα. Και κατέληγε στην απάντησή του, αναφέροντας πως: «Η τελευταία αναπροσαρμογή των εισοδηματικών ορίων έγινε το 2009 (απόφαση 2/69477/0020, ΦΕΚ Β’ 2108) και προς το παρόν δεν προβλέπεται νέα προσαρμογή».
Είναι σημαντικό να καταδειχθεί ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΜΗΣ-ΚΕΠ, το 2014 κατατέθηκαν πανελλαδικά μέσω ΚΕΠ 6.294 αιτήσεις, εκ των οποίων 222 στην Ηλεία, ενώ το 2015 ο αριθμός έφτασε τις 9.639 αιτήσεις, εκ των οποίων 172 στην Ηλεία, απόδειξη της χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης στην χώρα. Η επεξεργασία των αιτημάτων πραγματοποιήθηκε από τις κατά τόπους οικονομικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και οι αιτήσεις υποβλήθηκαν για τελική έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2014 η ενίσχυση καταβλήθηκε σε 4.118 δικαιούχους (ή ποσοστό 65% των αιτήσεων), εκ των οποίων 93 στην Ηλεία, ενώ το 2015 η ενίσχυση καταβλήθηκε σε 4.108 δικαιούχους (ή ποσοστό 42,62% των αιτήσεων), εκ των οποίων 112 στην Ηλεία.
Αποδεικνύεται επομένως στην πράξη ποιο είναι το πραγματικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα δοκιμαζόμενα από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση νοικοκυριά των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας. Σε μια χρονιά που όλα τα οικονομικά δεδομένα χειροτέρεψαν, σε μια χρονιά που οι αιτήσεις για την ενίσχυση αυξήθηκαν κατά 65%, η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στην ανάγκη για τροποποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων είναι ότι απλά δεν προβλέπεται.
Επιλέγει η Κυβέρνηση να ξεχνά ότι το 2015 όλοι οι δείκτες φτώχειας επιδεινώθηκαν δραματικά σε σχέσημε το 2014, όπως ο δείκτης της σχετικής φτώχειας που αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες,με ποσοστά που δεν αντιμετωπίστηκαν σε καμία χρονιά από το 2010, όπως κατέδειξε η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας. Επιλέγει να ξεχνά ότι το 2015 μόνο 100 εκατομμύρια δόθηκαν για την ανθρωπιστική κρίση, σε αντίθεση με τα 500 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος το 2014. Τελικά, για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λεφτά υπάρχουν μόνο για την επαγγελματική τακτοποίηση συγγενών, φίλων και κομματικών ημέτερων σε ΔΕΚΟ και ανώνυμες εταιρείες του δημοσίου, σε θέσεις μετακλητών και συμβούλων υπουργών, χρησιμοποιώντας πλήθος φωτογραφικών τροπολογιών. Αυτό τελικά είναι το πραγματικό «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς.
|